Nail's Love By Ms

Σκάφος με καύσιμο τον... ήλιο

Εχει μήκος 15 μέτρα, διαθέτει ηλεκτροκινητήρα που τροφοδοτείται μέσω φωτοβολταϊκών που υπάρχουν στην οροφή του και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 5-7 κόμβων



Ο «Μάρβιν ο Αρειανός» έγινε σκάφος καταμαράν. Εχει οικολογική συνείδηση και χρειάζεται μόνο τον ήλιο για να συνοδεύσει τους επιβάτες του σε οικονομικά προσιτές κρουαζιέρες στην ανοιχτή θάλασσα.

Ο συνδυασμός ηλεκτρικού και ντίζελ κινητήρα μπορεί να εξασφαλίσει συνολική αυτονομία 487 ναυτικών μιλίων, με κατανάλωση 400 λίτρων καυσίμου
Ο συνδυασμός ηλεκτρικού και ντίζελ κινητήρα μπορεί να εξασφαλίσει συνολική αυτονομία 487 ναυτικών μιλίων, με κατανάλωση 400 λίτρων καυσίμου


Πρωτοποριακό δημιούργημα δύο Θεσσαλονικιών αρχιτεκτόνων, ο Μάρβιν υπάρχει προς το παρόν μόνο σε μορφή σχεδίου, όπως το διάσημο «εξωγήινο» καρτούν, στο οποίο οφείλει το όνομά του. Σύντομα, όμως, ευελπιστεί να πάρει «σάρκα και οστά» και να δοκιμάσει την αλμύρα της θάλασσας, εγκαινιάζοντας μια τρίτη κατηγορία σκαφών αναψυχής.
«Εχουμε έρθει σε συμφωνία με ναυπηγείο παγκόσμιας εμβέλειας για να προωθήσουμε την κατασκευή του σκάφους», λένε οι δημιουργοί του Π. Βούλγαρης και Μ. Βήκα
«Εχουμε έρθει σε συμφωνία με ναυπηγείο παγκόσμιας εμβέλειας για να προωθήσουμε την κατασκευή του σκάφους», λένε οι δημιουργοί του Π. Βούλγαρης και Μ. Βήκα
«Είναι ένα σκάφος που βρίσκεται ανάμεσα στα ιστιοπλοϊκά και στα μηχανοκίνητα. Είναι φιλικό προς το περιβάλλον όπως τα ιστιοπλοϊκά, αλλά κινείται πολύ πιο γρήγορα απ' αυτά, ενώ προσφέρει στους επιβάτες την άνεση ενός μηχανοκίνητου σκάφους», λέει στο «Εθνος» ο ένας από τους δύο δημιουργούς του, αρχιτέκτονας Πάνος Βούλγαρης.
Το τύπου καταμαράν σκάφος έχει μήκος 15 μέτρα και διαθέτει δύο κινητήρες, έναν ηλεκτρικό και έναν ντίζελ. Ο ηλεκτρικός τροφοδοτείται από τον ήλιο, μέσω των φωτοβολταϊκών πάνελ που επενδύουν την οροφή του σκάφους, ενώ εναλλακτικά μπορούν να φορτιστούν και με ηλεκτρικό ρεύμα.
Με αυτόν, ο «Μάρβιν» μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 5 ως 7 κόμβων και να διανύσει απόσταση 30 ναυτικών μιλίων χωρίς νέα τροφοδότηση (σε περίπτωση μη ηλιοφάνειας). Ο πετρελαιοκινητήρας μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά σε τέτοιες περιπτώσεις, ή για να αυξήσει την ταχύτητα του σκάφους σε περίπτωση ανάγκη (π.χ. μια καταιγίδα).
Ο Π. Βούλγαρης και η συνεργάτιδά του, Μαρία Μαλινδρέτου - Βήκα, αρχιτέκτονες στην εταιρεία Mal-Vi Architects της Θεσσαλονίκης, σχεδίασαν τον «Μάρβιν» με αφορμή διδακτορική διατριβή της δεύτερης στην αρχιτεκτονική σκαφών και πλοίων.
Το σχέδιο ολοκληρώθηκε πριν από ένα χρόνο και έχει καταχωρισθεί ως πατέντα στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Τον περασμένο Σεπτέμβριο παρουσιάστηκε στη μεγάλη διεθνή έκθεση σκαφών του Μονακό, όπου προσέλκυσε το ενδιαφέρον των ειδικών.
«Δεχτήκαμε προτάσεις από τρία μεγάλα ναυπηγεία παγκόσμιας εμβέλειας και έχουμε έρθει σε συμφωνία με ένα απ' αυτά, που εδρεύει στην Αγγλία, για να προωθήσουμε την κατασκευή του», ανέφερε ο κ. Βούλγαρης.
ΣΧΕΔΙΑΣΗ
«Πράσινη» άνεση
Στη σχεδιαστική του μορφή, ο «Μάρβιν» διαθέτει τέσσερις καμπίνες, αλλά, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα με τις ανάγκες του υποψήφιου αγοραστή. Επίσης, θα μπορούσε να δρομολογηθεί και σε πλωτούς ποταμούς, για τουριστικούς σκοπούς.
Το κόστος απόκτησης του οικολογικού σκάφους εκτιμάται ότι δεν θα ξεπερνά κατά πολύ αυτό ενός συμβατικού μηχανοκίνητου, αυτού του μεγέθους, που κυμαίνεται μεταξύ 1 και 1,3 εκατομμυρίων ευρώ.

ethnos.gr

Στροφή στα e-ξυπνα κινητά τηλέφωνα

ο 40% των χρηστών του Ιντερνετ χρησιμοποιεί το κινητό του για πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ περισσότεροι από τους μισούς επιλέγουν συμβόλαια που περιλαμβάνουν πακέτα δεδομένων.



Στη μάχη των οικονομικών «smartphones» ρίχνονται ήδη οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, παίρνοντας υπόψη τους αφενός την αύξηση του ενδιαφέροντος των Ελλήνων για τα «έξυπνα» κινητά και αφετέρου τη ραγδαία ανάπτυξη της κινητής ευρυζωνικότητας, του γρήγορου Ιντερνετ μέσω κινητού.

Στροφή στα e-ξυπνα κινητά τηλέφωνα
Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Nokia, οι Ελληνες εμφανίζονται πλήρως εξοικειωμένοι με τη χρήση αντίστοιχων συσκευών καθώς το 40% των χρηστών Ιντερνετ χρησιμοποιεί ήδη το κινητό του για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ περισσότεροι από τους μισούς χρήστες mobile Internet (60%) επιλέγουν συσκευές που περιλαμβάνουν πακέτα δεδομένων στα συμβόλαια κινητής τηλεφωνίας.
Τη ραγδαία αύξηση της τάσης σύνδεσης στο Διαδίκτυο μέσω κινητού αποδεικνύουν και τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, σύμφωνα με τα οποία, στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου οι χρήστες του κινητού ευρυζωνικού Ιντερνετ ανήλθαν σε 2.685.446, ανεβάζοντας τη διείσδυση στον πληθυσμό στο 23,8%, από μόλις 11,3% που ήταν στο τέλος του Ιουνίου.
Από αυτούς, οι 307.689 συνδέονται με laptop μέσω δικτύων 3G (διείσδυση στον πληθυσμό 2,7%, έναντι 2,1% στο τέλος Ιουνίου 2010).
Την τάση επιβεβαιώνουν και οι πωλήσεις συσκευών, καθώς υπολογίζεται ότι το 2010 πουλήθηκαν στην Ελλάδα περίπου 800.000 smartphones σε σύνολο 3,5 εκατομμυρίων συσκευών.
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος της στροφής των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στα φθηνά και έξυπνα κινητά. Ετσι, η Vodafone έχει ήδη λανσάρει το Joy 845 με λειτουργικό Android και τιμή 109,9 ευρώ, ενώ η Wind παρουσίασε δύο συσκευές προσιτών smartphones, το ZTE Blade, το οποίο κοστίζει 159 ευρώ, και το Huawei Ideos U8150, το οποίο πωλείται έναντι 166 ευρώ και λειτουργεί με την τελευταία έκδοση Android TM 2.2. Για την αγορά των δύο τελευταίων μάλιστα ισχύει 10% έκπτωση έως το τέλος Φεβρουαρίου. Η Wind μάλιστα αναμένεται να διαθέσει άλλες τέσσερις ή πέντε παρόμοιες συσκευές με κόστος που θα κυμαίνεται από 200 έως 300 ευρώ εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011.
Τη δική της απάντηση στα προσιτά smartphones ετοιμάζει και η Cosmote, η οποία έχει ήδη μπει στον χώρο των tablet PC λανσάροντας το V9 Pad της ZTE στην τιμή των 349 ευρώ χωρίς επιδότηση. Τα tablet PC είναι φορητές συσκευές με οθόνη 7 ή 10 ιντσών και δυνατότητα σύνδεσης στο Ιντερνετ μέσω ασύρματων και κινητών δικτύων.
  • 800.000 smartphones υπολογίζεται ότι πουλήθηκαν το 2010 στην Ελλάδα, σε σύνολο 3,5 εκατ. συσκευών

Η ασφάλεια στο διαδίκτυο μέσα από τα μάτια των νέων...

Η σχέση των νέων με το διαδίκτυο θα βρεθεί στο επίκεντρο ειδικής εκδήλωσης με θέμα «Η Ασφάλεια στο Διαδίκτυο: Μέσα από τα μάτια των νέων».


Η σχέση των νέων με το διαδίκτυο θα βρεθεί στο επίκεντρο ειδικής εκδήλωσης με θέμα «Η Ασφάλεια στο Διαδίκτυο: Μέσα από τα μάτια των νέων» που διοργανώνει η Microsoft Ελλάς, σε συνεργασία με τον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού».



Η ασφάλεια στο διαδίκτυο μέσα από τα μάτια των νέων...
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου και ώρα 10. 00πμ στα γραφεία της Microsoft Ελλάς στο Μαρούσι.
Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι να δώσει στους ίδιους τους νέους τη δυνατότητα να μοιραστούν την εμπειρία τους, τις απόψεις τους και τους πιθανούς προβληματισμούς τους σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου.
Στη συζήτηση που θα διεξαχθεί, έμφαση αναμένεται να δοθεί στους κινδύνους που οι νέοι διαπιστώνουν κατά την πλοήγησή τους στο διαδίκτυο και στα προβλήματα που μπορεί να έχουν αντιμετωπίσει οι ίδιοι ή φίλοι τους.
Για την ανάπτυξη των παραπάνω θεμάτων, η εκδήλωση θα φιλοξενήσει δύο διαφορετικά πάνελ συζήτησης που θα εξετάσουν διαδοχικά την «Εμπειρία της χρήσης του Υπολογιστή στο σπίτι από τα παιδιά και τη σχέση με τους γονείς» και το «Cyberbullying και άλλα δεινά, διάγνωση κινδύνων και έξυπνη αντιμετώπιση».
Στα πάνελ θα συμμετέχουν εκτός από τους ίδιους τους μαθητές, γονείς και καθηγητές, καθώς και εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων.
Το κοινό της εκδήλωσης θα απαρτίζεται από μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι θα κληθούν να συμμετέχουν δυναμικά στις δύο συζητήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συζήτηση θα παρεμβαίνουν μαθητές από το Γυμνάσιο της Κω, μέσω της τεχνολογίας του Live Meeting.

Σοκολάτα: η πιο σέξι απόλαυση!


Η παγκόσμια παραγωγή της σοκολάτας παρουσιάζει αύξηση ύψους 3% σταθερά τα τελευταία 100 χρόνια.

T α τελευταία χρόνια, η βιολογική σοκολάτα είναι περιζήτητη στους επαγγελματικούς κύκλους των ζαχαροπλαστών και των μαγείρων, κυρίως λόγω των διαφόρων ποικιλιών που τυποποιούνται ξεχωριστά καθώς και του τόπου προέλευσης. Το 80% της βιολογικής σοκολάτας έχει προέλευση τη Λατινική Αμερική, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό προέρχεται από τη Μαδαγασκάρη, τα νησιά Φίτζι, την Τανζανία και την Ουγκάντα.Σοκολάτα: η πιο σέξι απόλαυση!
Οι κόκοι σοκολάτας κακάο μας  απογειώνουν τον ουρανίσκο!
Οι κόκοι σοκολάτας κακάο μας
απογειώνουν τον ουρανίσκο!
Η παραγωγή της βιολογικής σοκολάτας ανήλθε το 2009 στους 25.000 τόνους, με ετήσιες αυξητικές τάσεις ύψους έως 5% μέχρι το 2014. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι επειδή η σοκολάτα αποτελεί κατά 90% οικογενειακή απασχόληση και παραγωγή, οι καλλιεργητές της δεν έχουν τα χρήματα ούτε τη δυνατότητα να πιστοποιήσουν τα κτήματά τους, ενώ ταυτόχρονα δεν χρησιμοποιούν «χημικά» γιατί, απλώς, δεν μπορούν να τα πληρώσουν. Ετσι, στην πραγματικότητα μεγάλο μέρος της παραγωγής που διοχετεύεται στο εμπόριο είναι βιολογικής καλλιέργειας.
Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των γεωργών που καλλιεργούν κακαόδεντρα αγγίζει τα έξι εκατομμύρια, ενώ 50 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο ζουν αποκλειστικά από την ενασχόλησή τους με τις φυτείες. Τέλος, ένα κακαόδεντρο παράγει τη σωστή αναλογία καρπών για δέκα μόνο χρόνια.
ΜΕΡΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Η παραγωγή της σοκολάτας είναι συνυφασμένη με την καταστροφή των τροπικών δασών, την παιδική εργασία και τις συνθήκες σκλαβιάς που υφίστανται οι αγρότες που την παράγουν. Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση www.worldcocoafoundation.org καθώς επίσης και στον οργανισμό www.globalexchange.org.

Χοιρινό με λάχανο


Χοιρινό με λάχανο
Υλικά
  • 1.500 γραμμ. χοιρινό σε μερίδες (κατά προτίμηση ποντίκι, όχι δηλαδή πολύ «στεγνό» κομμάτι)
  • 1 μέτριο λάχανο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 1/2 φλιτζ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ ή 4-5 μεγάλες ώριμες ντομάτες
  • 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 2 καυτερές πιπερίτσες ή λίγο μπούκοβο
  • 400 γραμμ. τυρί ρεγκάτο ή άλλο κατάλληλο για σαγανάκι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Εκτέλεση
1. Βάζετε αρκετό ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρετε τα κρεμμύδια, τα οποία προηγουμένως έχετε κόψει σε φετάκια. Προσθέτετε τις μερίδες του κρέατος και τις σοτάρετε επίσης μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. 2. Ρίχνετε στην κατσαρόλα τις ντομάτες ή τα κονκασέ, τον πελτέ, τις πιπερίτσες, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και τόσο νερό, ώστε να καλύψει όλο το φαγητό σας.
3. Αφήνετε να μαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Στο μεταξύ ετοιμάζετε το λάχανο. Το κόβετε σε κομμάτια, αφαιρώντας τελείως τα σκληρά μέρη. Επίσης, κόβετε το τυρί σε κύβους ή μπαστουνάκια.
4. Όταν ετοιμαστεί το φαγητό, αφαιρείτε το κρέας και το φυλάτε στην άκρη. Ρίχνετε στην κατσαρόλα το λάχανο τμηματικά, ανακατεύοντας μέχρι να τοποθετηθεί όλη η ποσότητα στην κατσαρόλα, και το αφήνετε περίπου μισή ώρα σε σιγανή φωτιά, να μαγειρευτεί και αυτό. 5. Στη συνέχεια προσθέτετε στην κατσαρόλα και το κρέας, ανακατεύετε απαλά και αφήνετε να πάρει μία βράση το φαγητό, ώστε να απορροφηθούν τυχόν υγρά και να ενωθούν οι γεύσεις. 6. Αφήνετε 1-2 λεπτά να λιώσει ελαφρά το τυρί, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε άλλα 5 λεπτά το φαγητό στη φωτιά, αφού όμως έχετε σβήσει το μάτι.

Φρέσκες πέννες με χταπόδι αλά Pandespani


Φρέσκες πέννες με χταπόδι αλά Pandespani
Μια συνταγή με γευστικά πλοκάμια, απλή αλλά ταυτόχρονα πρωτότυπη, με άποψη σε οικείο θέμα, λιτότητα υλικών και οξύτητα στην γεύση… μια συνταγή που σε “διαβολίζει”, κλιμακώνοντας την γευστική σου εμπειρία, συνδυάζοντας το τραγανό με το χυμώδες, το οικείο με το απρόβλεπτο…


Υλικά (για 4 άτομα)
500 γρ. φρέσκες Penne Rigate
1 χταπόδι (φρέσκο ή κατεψυγμένο) 800 γρ. – 1κιλό
3 σκελίδες σκόρδου κομμένες σε λεπτές φέτες
150 ml κόκκινο κρασί
200 ml ζεστό νερό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
αλάτι και φρέσκο πιπέρι
Για το γαρνίρισμα
3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό, ελάχιστο λάδι
Ετοιμάζετε το χταπόδι: Καθαρίζετε την κουκούλα εσωτερικά, βγάζετε το στόμα και τα μάτια, το πλένετε καλά, το βάζετε ολόκληρο σε κατσαρόλα πάνω σε σιγανή φωτιά και την σκεπάζετε. Το χταπόδι θ' αρχίσει να κοκκινίζει και να βγάζει τα υγρά του στα οποία βράζει. Σε 15 λεπτά το γυρίζετε ανάποδα και στα 30 λεπτά περίπου συνολικά, όταν τα υγρά αρχίσουν να μειώνονται, προσθέτετε 200 ml ζεστό νερό. Στα 45 λεπτά συνολικά ελέγχετε αν το χταπόδι τρυπιέται εύκολα και το ζουμί έχει αρχίσει να “δένει”, όντας όμως αρκετό για να συνδράμει στη δημιουργία της σάλτσας. Σβήνετε τη φωτιά, αφήνετε λίγο να κρυώσει και το ψιλοκόβετε με καλοακονισμένο μαχαίρι slicer σε ροδέλες πάχους 1 εκ. Κρατήστε τα υγρά χωριστά.
Σημείωση: Tο χταπόδι πρέπει να είναι μεν μαλακό και να τρώγεται, αλλά και κάπως “al-dente” και ζουμερό (δεν είναι ορατές οι ίνες της σάρκας του κατά μήκος των πλοκαμιών ούτε το βαθυκόκκινο δέρμα του αποκολλάται από το λευκό σώμα).
Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι και μέτρια φωτιά ρίχνετε το ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτετε τις ροδέλες σκόρδου (προεραιτικά και το μπούκοβο αν επιλέξετε την πιο καυτερή version). Τοστάρετε για 1 λεπτό περίπου να ροδίσουν ελαφρά στην κάτω πλευρά και τις γυρίζετε από την άλλη. Στο επόμενο λεπτό, μόλις το χρώμα τους είναι ανοικτό μελί, τις βγάζετε προσεκτικά και τις βάζετε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν για να μείνουν τραγανές (αφήνετε στο λάδι το μπούκοβο, στην καυτερή εκδοχή).
Αυξήστε τη φλόγα, προσθέστε στο λάδι το χταπόδι και μαγειρέψτε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας. Προσθέστε επίσης το μωβ υγρό του χταποδιού και το κρασί. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε 5-8 λεπτά μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να δένει. Δοκιμάστε και διορθώστε σε αλάτι, πιπέρι.
Βράζετε τις φρέσκες πένες al dente, σε πολύ νερό, αλατισμένο (3-4 λεπτά ή σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου). Τις στραγγίζετε, κρατώντας χωριστά 1 φλιτζάνι από το νερό που έχουν βράσει, τις ρίχνετε στο τηγάνι με το χταπόδι και ανακατεύετε. Αν δείτε ότι αρχίζουν να στεγνώνουν, ρίχνετε λίγο από το νερό που έχετε ήδη κρατήσει.
Σερβίρισμα: Σε ζεστά πιάτα, βάζετε τις πένες με το χταπόδι και προσθέτετε από πάνω τα flakes του σκόρδου. Πασπαλίζετε στο τέλος με τον μαϊντανό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ρίχνετε σε γραμμή τις σταγόνες ελαιόλαδου.
Σημείωση: Η δοκιμή του σκόρδου και η κατανάλωσή του από τους συνδαιτημόνες είναι ανάλογη με τη δυνατότητά τους να θυσιάσουν τις στενές κοινωνικές συνευρέσεις για τις επόμενες 18 ώρες, προκειμένου να απολαύσουν την ένταση των ετερόκλητων γευστικών ερεθισμάτων της συνταγής.
Επίλογος: Αρκετό κόπο κάνατε… Ήρθε η ώρα της ανταμοιβής! Φανταστείτε …μια παραλία με θέα στο Αιγαίο … μια βεράντα με λινά τραπεζομάντηλα …ακούσματα μελωδικών ήχων από άριες του Gigli και εμβόλιμες παρεμβολές από χαρούμενες φωνές ενός σμαριού ανέμελων παιδιών που παίζουν στην αμμουδιά… μια γουλιά από ένα δροσερό αγιωργίτικο και νιώστε το climax σε κάθε μπουκιά. Η πικάντικη γεύση του σκόρδου και του φρεσκοτριμμένου πιπεριού αντιπαλεύονται την γλυκιά αρμύρα του κρασομελωμένου χταποδιού πάνω σε ένα πεισματικά αντιστεκόμενο οικείο ζυμαρικό. Η μαγεία των αντιξοοτήτων στη γεύση!

ΔΝΤ: Αποκλείει κάθε περίπτωση πτώχευσης

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι η πτώχευση δεν αποτελεί επιλογή», υπογράμμισε σήμερα με έμφαση η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κάρολαϊν Ατκινσον.



«Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι η πτώχευση δεν αποτελεί επιλογή», υπογράμμισε σήμερα με έμφαση η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κάρολαϊν Ατκινσον, η οποία στο ίδιο πνεύμα επικαλέσθηκε και τις διαβεβαιώσεις της Αθήνας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους.

ΔΝΤ: Αποκλείει κάθε περίπτωση πτώχευσης
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης Τύπου, η αξιωματούχος του ΔΝΤ τόνισε ότι η αντιμετώπιση της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης και του υψηλού χρέους στην οποία είχε περιέλθει η ελληνική οικονομία την περασμένη άνοιξη είχε δύο πυλώνες: αυτόν των μεταρρυθμίσεων που θα απελευθερώσουν την οικονομία και θα δημιουργήσουν το καλύτερο δυνατό περιβάλλον για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, και αυτόν που αφορά στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών.
Η κυρία Ατκινσον εμφανίσθηκε δημόσια αισιόδοξη για την πορεία του μνημονίου δηλώνοντας ότι το ΔΝΤ “αναμένει πως το πρόγραμμα θα πετύχει”. Σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για την επιτυχία, και επισήμανε ότι είναι ένα δύσκολο πρόγραμμα, αλλά πρόσθεσε ότι για την υλοποίησή του έχει δεσμευθεί πλήρως η ελληνική κυβέρνηση.
Το στέλεχος του Ταμείου εκτίμησε ότι οι επαφές του κ. Στρος-Καν με τον κ. Παπανδρέου και τους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως και η καλή συνεργασία του ΔΝΤ με την Ευρ. Επιτροπή και την ΕΚΤ, είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρξει ένα επιτυχές πρόγραμμα για την Ελλάδα, και δήλωσε πεπεισμένη ότι η ΕΕ και η Ευρωζώνη στην επικείμενη σύνοδο κορυφής θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που υπάρχουν με αποτελεσματικό τρόπο.
Στενή συνεργασία με την κυβέρνηση
Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει κατά πόσον το περιστατικό της ανακοίνωσης από την Τρόικα, στις 11 Φεβρουαρίου, του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ, έχει πλήξει τις σχέσεις του Ταμείου με την Αθήνα, δήλωσε ότι το ΔΝΤ διατηρεί πολύ στενή και ισχυρή σχέση με την κυβέρνηση της Ελλάδας και σέβεται τις πολιτικές που ακολουθεί όπως και τον καθορισμό αυτού που θεωρεί ως τον καλύτερο τρόπο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

ethnos.gr

Τα παντοτινά μυστικά του Ιπποκράτη

Μπορεί να πέρασαν χιλιάδες χρόνια, αλλά τα συμπεράσματα του πατέρα της ιατρικής, όσον αφορά τη σχέση της σωστής διατροφής με την καλή υγεία, εξακολουθούν να είναι επίκαιρα και σήμερα



Οι πρώτοι άνθρωποι ήταν αποκλειστικά φυτοφάγοι. Φύλλα, βλαστοί και καρποί αποτελούσαν την καθημερινή τους διατροφή.

Τα παντοτινά μυστικά του Ιπποκράτη
Με το πέρασμα των χρόνων, άρχισαν να καταναλώνουν κρέας, με την κατάσταση να έχει σήμερα ανατραπεί πλήρως. Η σχέση της διατροφής με την υγεία είναι άρρηκτη. Ο Ιπποκράτης κατέγραψε με λεπτομέρεια τη σχέση της τροφής με την ασθένεια, τέσσερις αιώνες πριν από τη γέννηση του Χριστού. Εξι αιώνες αργότερα, ο Γαληνός προχώρησε σε παρόμοιες καταγραφές.
Στο θέμα αναφέρεται με λεπτομερή τρόπο ο επίκουρος καθηγητής Ογκολογίας και επί σειρά ετών διευθυντής στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» κ. Γεράσιμος Ρηγάτος, στο βιβλίο με τίτλο «Η διατροφική παράδοση στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με τον κ. Ρηγάτο, στα διάφορα έργα της ιπποκρατικής συλλογής, εκφράζονται οι γενικές αρχές της σχολής της Κω για τη διατροφή ως τρόπο διατήρησης της υγείας, αλλά και θεραπείας νοσημάτων. Μεταξύ των γενικών υποδείξεων περιλαμβάνεται η ακόριη τροφής, δηλαδή το να μην τρώει κάποιος μέχρι κορεσμού. Η υπερβολική λήψη τροφής έχει επιπτώσεις στην υγεία, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Περιορισμοί
Μία άλλη βασική αρχή, είναι η λήψη τροφής σύμφωνα με διάφορες μεταβλητές, όπως η ηλικία, η σωματική διάπλαση, το είδος της εργασίας και η εποχή του έτους. Ανάλογοι περιορισμοί ισχύουν, κατά τις ίδιες αντιλήψεις και όσον αφορά τη γυμναστική, η οποία πρέπει, επίσης, να ρυθμίζεται ανάλογα με τις πιο πάνω παραμέτρους.
Για το κρασί, δίνεται έμφαση στη λελογισμένη κατανάλωση και σε άλλες παραμέτρους (ανάμιξη με νερό και περιορισμοί τους θερινούς μήνες). Οι οδηγίες είναι πολύ αυστηρότερες και πιο εξειδικευμένες όταν πρόκειται για τη θεραπεία νοσημάτων.
Η δίαιτα ρυθμίζεται και πάλι με τα πιο πάνω κριτήρια, καθώς και άλλα, τα οποία αφορούν το είδος της νόσου, τη φάση στην οποία βρίσκεται (έναρξη, ακμή, λύση, ανάρρωση) και την ιδιοσυγκρασία του ασθενούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις ?αναφέρει ο Ιπποκράτης... ακόμα και το ψωμί που τρώει ο ασθενής είναι ένα σοβαρό ζήτημα.
ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Οι τροφές που αποτελούν φάρμακο από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ως φάρμακα εξετάζονταν από τον Ιπποκράτη τα διάφορα είδη τροφίμων. Ενδεικτικά αναφέρει ότι το κριθάρι έχει άλλες ιδιότητες αξεφλούδιστο και άλλες ξεφλουδισμένο, άλλες ως καβουρδισμένο ή κριθάλευρο και άλλες ως κρίθινο ψωμί: «Αν θέλεις να βράσεις αξεφλούδιστο κριθάρι, το αφέψημα είναι ισχυρό καθαρτικό. Οταν καβουρδιστεί, η υγρή και η καθαρτική ιδιότητα αναστέλλονται από τη φωτιά.
Το ακοσκίνιστο αλεύρι έχει μικρότερη θρεπτική αξία, είναι όμως πιο υπακτικό (καθαρτικό). Το κοσκινισμένο αλεύρι είναι πιο θρεπτικό, αλλά είναι λιγότερο υπακτικό. Το σιτάρι είναι πιο ισχυρό και πιο θρεπτικό από το κριθάρι, αλλά λιγότερο υπακτικό, τόσο αυτό όσο και ο χυλός του. Το πιτυρούχο ψωμί με κοσκινισμένο αλεύρι είναι πιο θρεπτικό, αλλά λιγότερο υπακτικό».
Το μελίκρητον (νερόμελο) είναι λιγότερο κατάλληλο για εκείνους στους οποίους επικρατεί η πικρή (κίτρινη) χολή και για εκείνους που εμφανίζουν διόγκωση των σπλάχνων. Μαλακώνει τους πνεύμονες, διευκολύνει την απόχρεμψη και περιορίζει τον βήχα. Εχει διουρητικές ιδιότητες και μάλιστα σημαντικές.
Το οξύμελι (ξιδόμελο) είναι από τα κύρια ροφήματα που η Ιατρική του Ιπποκράτη επιτρέπει και συνιστά να δίνεται σε άτομα με οξέα νοσήματα. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, επιτρέπει και τη χορήγηση κρασιού, αραιωμένου με νερό. Είναι αποχρεμπτικό και διευκολύνει την αναπνοή. Υπάρχουν, ωστόσο, περιπτώσεις που αντί να ανεβάζει τα πτύελα ώστε να αποβληθούν, τα κάνει γλοιώδη και δυσκολεύει την κατάσταση.
Πρόληψη
Ασπίδα η διατροφή για σοβαρές ασθένειες
Το κόκκινο κρέας συμβάλλει στα καρδιαγγειακά και στον καρκίνο. Το κρεμμύδι κάνει καλό στα μάτια. Το πράσο είναι θερμαντικό.
Η ρίγανη βοηθά τη λειτουργία της χολής
Αρχαία και σύγχρονη Ιατρική συμπίπτουν στις παρατηρήσεις για τη σχέση τροφών με την υγεία.
Ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός περιγράφουν λεπτομερώς τη δράση τους στην υγεία, ενώ και οι σύγχρονοι γιατροί συνδέουν την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών με πρόληψη σοβαρών ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος.
Η σύγχρονη Ιατρική αναδεικνύει τον ρόλο της διατροφής στην πρόληψη:
Το κόκκινο κρέας συμβάλλει στα καρδιαγγειακά και στον καρκίνο, ενώ αυξάνει και τη χοληστερόλη, η οποία οδηγεί σε νεφρική βλάβη. Σνακ, γλυκά, ζάχαρη και λιπαρά απορρυθμίζουν το σάκχαρο, οδηγώντας σε καρδιαγγειακά, νεφρική νόσο και αρτηριοσκλήρυνση. Αν σε αυτά προστεθεί η κατανάλωση λιπαρών και αλατιού, οδηγούμαστε στο μεταβολικό σύνδρομο.
Φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά και ψωμί ολικής άλεσης προστατεύουν από τα παραπάνω, καθώς και από την αύξηση της ομοκυστεΐνης, η οποία αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Το αλκοόλ είναι η δεύτερη καρκινογόνος ουσία μετά τον καπνό.
Τα κουκκιά - σημειώνει - ο Ιπποκράτης είναι θρεπτικά, αλλά προκαλούν δυσκοιλιότητα.
Τα μπιζέλια είναι περισσότερο υπακτικά, όπως επίσης τα λαθούρια και τα φασόλια.
Τα άσπρα ρεβίθια είναι υπακτικά, διουρητικά και θρεπτικά. Το σκόρδο είναι θερμαντικό, υπακτικό και διουρητικό. Ωφελεί το σώμα, βλάπτει τα μάτια και η δράση του εξασθενίζει με το βράσιμο. Το κρεμμύδι κάνει καλό στα μάτια, αλλά βλάπτει το σώμα, το οποίο θερμαίνει και ξηραίνει.
Το πράσο είναι θερμαντικό, υπακτικό και διουρητικό. Υγραίνει, σταματά τις ξινίλες και είναι καλό να τρώγεται προς το τέλος του γεύματος. Το ράπανο διαλύει το φλέγμα με την καυστικότητά του, είναι θερμαντικό, αλλά και δύσπεπτο. Το μαρούλι είναι δροσιστικό, αλλά προκαλεί αδυναμία στο σώμα.
Το σέλινο είναι διουρητικό. Η φρέσκια αντράκλα (γλιστρίδα) δροσίζει και ως τουρσί θερμαίνει.
Η τσουκνίδα έχει καθαρτική δράση. Το βλίτο διευκολύνει τις κενώσεις. Η ρίγανη θερμαίνει και βοηθά τη λειτουργία της χολής. Το θυμάρι είναι θερμαντικό, υπακτικό και διουρητικό.
Ο Γαληνός αναφέρει ότι το ρύζι σταματάει τη διάρροια και οι φακές διευκολύνουν τις κενώσεις. Αν βραστούν δεύτερη φορά, ξηραίνουν τα ρεύματα της κοιλιάς. Το σουσάμι χορταίνει γρήγορα, η πέψη γίνεται αργά και η τροφή που δίνει στο σώμα είναι λιπαρή. Το πεπόνι είναι διουρητικό και υπακτικό και καθαρίζει το δέρμα. Τα αγγούρια είναι διουρητικά, ενώ τα σύκα έχουν αξιόλογη καθαρτήρια ιδιότητα.
«Περί διαίτης»
Τι πρέπει να τρώνε οι παχύσαρκοι
Ειδική δίαιτα για τους παχύσαρκους είχε περιλάβει ο Ιπποκράτης στο «Περί διαίτης υγιεινής» έργο του.
Για τους παχύσαρκους, ο πατέρας της Ιατρικής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρέπει δε, οι μεν παχύσαρκοι να βαδίζουν ταχύτερα, οι δε λεπτοί ησυχότερα». Για την εργασία και τη διατροφή γράφει:
«Οι παχείς και όσοι θέλουν να γίνουν λεπτοί, πρέπει όλες τις ταλαιπωρίες (εργασία, οδοιπορία) να τις κάνουν όσο είναι νηστικοί. Να τρώνε ενώ ακόμη είναι λαχανιασμένοι από τον κόπο και χωρίς να δροσιστούν πρώτα και αφού προηγουμένως έχουν πιει νερωμένο κρασί και όχι πολύ δροσερό.
Καρυκεύματα
Τα φαγητά να τα παρασκευάζουν με σουσάμια ή με καρυκεύματα και με τον ίδιο τρόπο και τα άλλα κι ας είναι πιο λιπαρά, διότι έτσι θα χορτάσουν με λιγότερο φαγητό! Και να τρώνε μία φορά την ημέρα και να μην κάνουν λουτρό, να κοιμούνται σε σκληρό κρεβάτι και να περπατούν ελαφρά ντυμένοι, όσο πιο πολύ γίνεται».
Ο Ιπποκράτης έδινε έμφαση και στις καθάρσεις, οι οποίες είχαν τη θεωρητική τους στήριξη στη χυμοπαθολογία, δηλαδή την πύκνωση και αραίωση τεσσάρων χυμών του ανθρώπου (αίμα, φλέγμα, κίτρινη χολή και μαύρη χολή).

ethnos.gr

«Μπλοκάρισμα» ενζύμου εμποδίζει μεταστάσεις


Την εξάπλωση του καρκίνου από τον μαστό σε άλλα όργανα κατόρθωσαν να εμποδίσουν επιστήμονες του Βρετανικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο σε ποντίκια, μπλοκάροντας ένα ένζυμο.

«Μπλοκάρισμα» ενζύμου εμποδίζει μεταστάσεις
Σύμφωνα με το BBC, στα πειράματά τους οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μπλοκάροντας το ένζυμο LOXL2 προλαμβάνουν την μετάσταση. Τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο «Cancer Research», προέβλεψαν ένα «φανταστικό φάρμακο», το οποίο είναιι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθεί σε κλινικό περιβάλλον.
Οι συγγραφείς της έρευνας αναφέρουν ότι το 90% των θανάτων από καρκίνο οφείλονται στις μεταστάσεις.
Οταν εξετάζει κανείς τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού, βλέπει τα υψηλά επίπεδα του ενζύμου LOXL2 που συνδέονται με την εξάπλωση του καρκίνου και τις ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης.
Επίσης, ανακάλυψαν ότι το LOXL2 ήταν σημαντικό για τα αρχκά στάδια της μετάστασης, καθώς βοηθά τα καρκινικά κύτταρα να δραπετεύουν από το στήθος και να εισχωρούν στο αίμα.
Στη μελέτη τους στα ποντίκια, χρησιμοποίησαν χημικά και αντισώματα που μπλόκαραν την δράση του ενζύμου. Αυτό σταμάτησε την μετάσταση του καρκίνου του μαστού σε άλλα όργανα.
Η επικεφαλής της έρευνας δρ. Τζανίν Ερλερ δήλωσε ότι το LOXL2 είναι ένας φανταστικός φαρμακευτικός στόχος πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθεί σε κλινικό περιβάλλον.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι τα ευρήματα δεν είναι σημαντικά μόνο για την δημιουργία του φαρμάκου, αλλά και για την δημιουργία εξέτασης που θα πορεί να ανιχνεύει την πιθανότητα μετάστασης, με αποτέλεσμα την ανάρρωση του ασθενούς.
Η διευθύντρια της εκστρατείας Ερευνας και Πολιτικής για τον Καρκίνο του Μαστού, Αρλίν Γουίκι, χαρακτήρισε εξαιρετικά τα αποτελέσματα της έρευνας και παρά το γεγονός ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να ιαθεί, δεν συνέβαινε το ίδιο και με την μετάστασή του.

ethnos.gr

Ελπίδες για την οστεοπόρωση

Η χορήγηση ενός μονοκλωνικού αντισώματος αποτρέπει τη φθορά των οστών.



Αυξητική είναι η τάση των καταγμάτων του ισχίου στην Ελλάδα.
Η οστεοπόρωση έχει προσβάλει 400.000 έως 500.000 ανθρώπους στη χώρα μας, αριθμός που αυξάνεται λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης. Μία στις τρεις γυναίκες άνω των 50 ετών έχει εγκατεστημένη οστεοπόρωση, η οποία απειλεί και τους άνδρες της ίδιας ηλικίας.


Η οστεοπόρωση αφορά ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, εξελίσσεται χωρίς συμπτώματα και οδηγεί σε σοβαρά κατάγματα όταν έχει προχωρήσει η ζημιά στα οστά (φωτογραφία αρχείου)
Η οστεοπόρωση αφορά ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, εξελίσσεται χωρίς συμπτώματα και οδηγεί σε σοβαρά κατάγματα όταν έχει προχωρήσει η ζημιά στα οστά (φωτογραφία αρχείου)
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν χθες ο καθηγητής Ορθοπαιδικής κ. Γιώργος Λυρίτης και ο ενδοκρινολόγος κ. Πολυζώης Μάκρας, σημειώνοντας ότι η οστεοπόρωση αφορά ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, εξελίσσεται χωρίς συμπτώματα και οδηγεί σε σοβαρά κατάγματα όταν έχει προχωρήσει η ζημιά στα οστά.
Ο καθηγητής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα οστεοπορωτικά κατάγματα στην Ελλάδα ήταν σε ετήσια βάση 5.100 το 1977, έφτασαν τα 11.000 το 1992, ενώ σήμερα αγγίζουν τα 15.000. Η πιο πρόσφατη εξέλιξη ?είπαν? είναι η ανακάλυψη ενός νέου θεραπευτικού δρόμου, χάρη στον οποίο αποτρέπεται η φθορά των οστών με το πέρασμα των χρόνων. Με τη χορήγηση δενοσουμάμπης, ενός μονοκλωνικού αντισώματος, επηρεάζεται η διαδικασία ανανέωσης των οστών. Η οστική ανακατασκευή ?εξήγησαν? γίνεται με την επικοινωνία δύο ομάδων κυττάρων: των οστεοκλαστών, τα οποία προκαλούν εξασθένιση των οστών, και των οστεοβλαστών, που οδηγούν σε σχηματισμό νέου οστού.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, με το πέρασμα των χρόνων η δράση των οστεοβλαστών περιορίζεται, με αποτέλεσμα να δρουν χωρίς ισορροπία οι οστεοβλάστες. Αυτό οδηγεί σε φθορά του οστού, η οποία ωστόσο δεν αποκαθίσταται. Οι μέχρι τώρα θεραπείες «δηλητηρίαζαν» τους οστεοκλάστες, με ουσίες που εισχωρούσαν στο οστό. Το παραπάνω αντίσωμα δεν προκαλεί φθορά στους οστεοκλάστες, αναστέλλοντας απλώς τη δράση τους.
Αναφερόμενοι στη διαδικασία ανανέωσης των οστών, οι επιστήμονες τη χαρακτήρισαν πολύ σημαντική και είπαν ότι γίνεται προοδευτικά και σταθερά. Κάθε δέκα χρόνια ?σημείωσαν? ο ανθρώπινος σκελετός έχει ανανεωθεί πλήρως και ένας 50χρονος «φοράει» την έκτη σπονδυλική στήλη του.
ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ
Τα ποσοστά στις γυναίκες
Το 19,2% των Ελληνίδων ηλικίας άνω των 50 ετών έχουν εγκατεστημένη σπονδυλική οστεοπόρωση με σπονδυλικές παραμορφώσεις.
2 Σε πληθυσμό 2,1 εκατομμυρίων γυναικών άνω των 50 ετών αναλογούν περίπου 400.000 με εγκατεστημένη σπονδυλική οστεοπόρωση.
3 Το 30% των γυναικών ηλικίας άνω των 50 ετών έχουν παθολογικά χαμηλή οστική πυκνότητα.

ethnos.gr

To τέλος της αντιγήρανσης

Χάρη σε μια νέα ανακάλυψη, η κοσμετολογία μιλά για πρώτη φορά, όχι για αντιγήρανση, αλλά για επιμήκυνση της νεότητας της επιδερμίδας. Η διευθύντρια Επικοινωνίας της L’Oreal Recherche Patricia Pineau εξηγεί στο Reportage τη σημασία αυτής της ανακάλυψης.



Κομψή, εξαιρετικά ευγενής και με επικοινωνιακό χάρισμα πολύτιμο, ειδικά όταν πρέπει να εξηγήσει περίπλοκες επιστημονικές ανακαλύψεις, η κ. Patricia Pineau, διευθύντρια Επικοινωνίας της L'Oreal Recherche βρέθηκε στην Ελλάδα πριν από λίγες μέρες για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων μιας σημαντικής μελέτης των ερευνητών της εταιρείας, που διήρκεσε 20 χρόνια και οδήγησε σε μια σημαντική επιστημονική ανακάλυψη στον τομέα της αντιγήρανσης. Ο αρχικός τους στόχος ήταν να διερευνήσουν σε βάθος τη μορφολογία του δέρματος, όμως τελικά, μέσα από τα ευρήματα της μελέτης, κατάφεραν κάτι περισσότερο: να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε, και τελικά αντιμετωπίζουμε τη γήρανση της επιδερμίδας.


Κ. Pineau, ποια είναι, με δύο λόγια, η νέα αυτή ανακάλυψη;
Ενημέρωση. Η Patricia Pineau αποδείχτηκε άκρως διαφωτιστική για την κατανόηση των μηχανισμών λειτουργίας της επιδερμίδας.
Ενημέρωση. Η Patricia Pineau αποδείχτηκε άκρως διαφωτιστική για την κατανόηση των μηχανισμών λειτουργίας της επιδερμίδας.
Με μια κουβέντα, επιβεβαιώσαμε τη σημασία του θηλώδους δέρματος στη διατήρηση της νεότητας της επιδερμίδας. Το θηλώδες δέρμα, Derm Source όπως το ονομάσαμε, είναι μια στοιβάδα κυττάρων που βρίσκεται στο ανώτερο τμήμα του δέρματος, κάτω ακριβώς από την δερμοεπιδερμιδικό σύνδεσμο. Είναι πολύ μικρό, όμως η σημασία του τεράστια. Φαίνεται πως αυτό το μικροσκοπικό στρώμα δέρματος καθορίζει τη διαδικασία γήρανσης ολόκληρης της επιδερμίδας. Σκεφτείτε όλο το δέρμα σαν μια ορχήστρα, και αυτήν τη στοιβάδα σαν τον μαέστρο: Το έργο που παράγουν τα υπόλοιπα κύτταρα και το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή πόσο νεανικό ή γερασμένο δείχνει, καθορίζεται από την «μπαγκέτα» του θηλώδους δέρματος.
Πόσο σημαντική είναι η αποκάλυψη του ρόλου του θηλώδους δέρματος;
Εξαιρετικά σημαντική γιατί προστίθεται σε μια σειρά από παλαιότερα ερευνητικά συμπεράσματα και, κατά ένα τρόπο τα ολοκληρώνει. Τα προηγούμενα χρόνια επιβεβαιώσαμε δύο πράγματα για το θηλώδες δέρμα: πως αποτελείται από μοναδικά κύτταρα με ιδιαίτερη συμπεριφορά, τους θηλώδεις ινοβλάστες, και πως είναι εξαιρετικά ευάλωτο στο πέρασμα του χρόνου και στις εξωτερικές επιθέσεις, ιδιαίτερα στην ακτινοβολία UV. Από τον Δεκέμβριο του 2008, που έγινε η επίσημη δημοσίευση της έρευνας, είμαστε σίγουροι και για το εξής: με το πέρασμα του χρόνου, οι θηλώδεις ινοβλάστες εξαφανίζονται, και αυτό έχει ως συνέπεια την αλλοίωση της μορφογένεσης όλης της επιδερμίδας. Με άλλα λόγια, με τον χρόνο εξαφανίζονται τα κύτταρα που διαχέουν μόρια νεότητας σε όλη την επιδερμίδα. Και αυτή η απώλεια είναι που επιφέρει την αλλοίωση της νεανικής της όψης.
Δηλαδή, το δέρμα γερνά από έξω προς τα μέσα...
Μπορείτε να το πείτε κι έτσι. Σίγουρα, όλοι οι ενδογενείς παράγοντες επηρεάζουν το δέρμα, όμως ο ρόλος των ινοβλαστών του θηλώδους δέρματος είναι ο καταλυτικός.
Πρακτικά, η κοσμετολογία πώς αξιοποιεί τα ευρήματα αυτά;
Το κλειδί είναι η ραμνόζη, ένα σάκχαρο φυτικής προέλευσης με ισχυρότατη δράση στο θηλώδες δέρμα. Η ραμνόζη χρησιμοποιείται ήδη στην κοσμετολογία σε πολύ χαμηλά ποσοστά, πότε όμως δεν έχει χρησιμοποιηθεί στην αντιγήρανση. Οι δικές μας κλινικές μελέτες έγι­ναν με το ιδιαίτερα υψηλό πο­σοστό περιεκτικότητας 5% και είδαμε εξαιρετικά αποτελέσμα­τα στην ανανέωση των θηλω­δών ινοβλαστών. Ενσωματώσαμε λοιπόν τη ραμνόζη στην πολύ υψηλή περιεκτικότητα 5% στη νέα Liftactiv Derm Source για να εκμεταλλευτούμε τη χωρίς προηγούμενο αντιγηραντική της δράση.
Μπορούμε, δηλαδή, να μιλάμε για προϊόντα που θα κρύβουν στη σύνθεσή τους το μυστικό της αιώνιας νεότητας του δέρματος; Ισως, αν ζούσαμε σε αποστειρωμένο περιβάλλον. Ομως, δεν ζούμε σε εργαστήριο. Οσο επαναστατικό κι αν είναι ένα προϊόν περιποίησης, οι εξωτερικοί, αστάθμητοι παράγοντες παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο. Δεν μπορούμε να μιλάμε για αιώνια νεότητα, όσο ένας άνθρωπος εκτίθεται στον ήλιο, ζει στην πόλη ή αγχώνεται στη δουλειά του. Είναι αδύνατον να αποφευχθούν εντελώς όλοι οι επιβαρυντικοί παράγοντες. Μπορούμε όμως να μιλήσουμε για επιμήκυνση της νεότητας του δέρματος, και αυτό, ναι, μπορεί να το κάνει ένα καλλυντικό προϊόν.
Ποιο πιστεύετε πως θα είναι το επόμενο βήμα;
Το τέλος του λίφτινγκ ίσως; Κατά τη γνώμη μου, το επόμενο σημαντικό πεδίο έρευνας είναι τα βλαστοκύτταρα του δέρματος. Ηδη δουλεύουμε πάνω σε αυτά και όμως ξέρουμε ακόμα τόσο λίγα. Σε δέκα χρόνια από τώρα, όμως, είμαι σίγουρη πως θα μιλάμε για μια ακόμα εξαιρετική ανακάλυψη, που σήμερα ούτε φανταζόμαστε. Οσο για το λίφτινγκ, είναι θέμα επιλογής και τρόπου σκέψης. Αυτό που σίγουρα μπορώ να σας πω, είναι πως ακόμα κι αν γίνει ένα εξαιρετικό λίφτινγκ, αν δεν καλυφθούν οι ανάγκες και οι ελλείψεις του δέρματος, όπως η ενυδάτωση, για παράδειγμα, αυτό τείνει να επιστρέψει στην κατάσταση που ήταν πριν το λίφτινγκ. Εξάλλου, μια επέμβαση, ακόμα και αν γίνει από τον καλύτερο πλαστικό χειρουργό, πάντα αφήνει ίχνη...
Βιογραφικό
Μια σημαντική σταδιοδρομία
  • Η κ. Patricia Pineau έκανε τη διδακτορική της διατριβή πάνω στην επιστήμη των υλικών στην Ecole Nationale Superieure de Chimie του Παρισιού το 1977.
  • Για δύο χρόνια, έκανε μεταδιδακτορική έρευνα (post doc) στο ΜΙΤ.
  • Στη συνέχεια, έγινε μέλος της συντακτικής ομάδας του επιστημονικού περιοδικού «La Recherche».
  • Μεταξύ 1984 και 1998 κατείχε θέσεις Επιστημονικής Επικοινωνίας στην ΙΒΜ και την Dassault Industries.
  • Από το 1998 είναι διευθύντρια Επικοινωνίας Ερευνας στο Group L'Oreal.
ethnos.gr

Η κάνναβη αυξάνει τον κίνδυνο ψυχώσεων

Η μελέτη αυτή, που δημοσιεύθηκε στο «British Medical Journal», συμπεριέλαβε δείγμα 1.900 ανθρώπων για μία χρονική περίοδο μεγαλύτερη των δέκα ετών



Η χρήση κάνναβης στη νεαρή ηλικία, είτε πρόκειται για εφήβους, είτε για νεαρούς ενήλικες, αυξάνει τον κίνδυνο ψυχώσεων, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η μελέτη αυτή, που δημοσιεύθηκε στο «British Medical Journal», συμπεριέλαβε δείγμα 1.900 ανθρώπων για μία χρονική περίοδο μεγαλύτερη των δέκα ετών.

Η κάνναβη αυξάνει τον κίνδυνο ψυχώσεων
Αν και η κάνναβης με την ψύχωση έιναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, δεν έχει γίνει ξεκάθαρο, εάν η κάνναβη «πυροδοτεί» την δυσλειτουργία.
Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Jim van Os από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ της Ολλανδίας, με ομάδα επιστημόνων από την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν ηλικίας από 14 έως 24 ετών και διαπιστώθηκε ότι οι χρήστες κάνναβης έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο για ψύχωση, σε σχέση με όσους δεν έκαναν ποτέ χρήση της ναρκωτικής ουσίας.
Ανακάλυψαν ότι η χρήση κάνναβης «εμφανώς» αυξάνει τους κινδύνους ψυχωτικών συμπτωμάτων, ακόμη και όταν άλλοι παράγοντες όπως το κοινωνικο-οικονομικό στάτους χρησιμοποιεί διαφορετικά ναρκωτικά, ενώ ελήφθησαν υπ' όψιν και άλλες ψυχιατρικές καταστάσεις
Η νέα μελέτη, σύμφωνα με τον καθηγητή ψυχιατρικής έρευνας Ρόμπιν Μάρεϊ του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του King's College του Λονδίνου, ενισχύει προηγούμενα συμπεράσματα ερευνών ότι η συγκεκριμένη ουσία μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα ψυχικά προβλήματα.
«Η μελέτη προσθέτει ένα ακόμα λιθαράκι στον όγκο των στοιχείων που δείχνουν ότι η χρήση της παραδοσιακής κάνναβης συμβάλλει στην πρόκληση ψυχώσεων όπως η σχιζοφρένεια», δήλωσε ο Βρετανός ψυχίατρος.

ethnos.gr

Ο εμβολιασμός ως μέσο προστασίας


Ο ιός HPV είναι o αναγκαίος αιτιολογικός παράγοντας εμφάνισης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ενώ ευθύνεται και για μεγάλο ποσοστό άλλων μορφών καρκίνου, όπως αιδοίου, κόλπου, πρωκτού, πέους, στοματοφάρυγγα, λάρυγγα. Ο ιός προκαλεί και καλοήθη νοσήματα, όπως είναι τα γεννητικά κονδυλώματα. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στις νέες γυναίκες 15-44 ετών, με 500.000 νέα περιστατικά καρκίνου τραχήλου μήτρας ετησίως και 274.000 θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο ετησίως.

Ο εμβολιασμός ως μέσο προστασίας
Η λοίμωξη από τον ιό HPV δεν μπορεί να αποφευχθεί με κανέναν άλλον τρόπο εκτός από τον εμβολιασμό. Προλαμβάνοντας τη λοίμωξη, τα εμβόλια παρέχουν πρόληψη έναντι των νοσημάτων που προκαλούνται από τον ιό ΗPV. Σήμερα κυκλοφορούν 2 εμβόλια: ένα τετραδύναμο, το Gardasil, το οποίο έχει λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για την πρόληψη των προκαρκινικών τραχηλικών βλαβών και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αλλά και άλλων νοσημάτων που εμφανίζονται σε άλλα όργανα του γεννητικού συστήματος, δηλαδή προκαρκινικών βλαβών αιδοίου, κόλπου και γεννητικών κονδυλωμάτων από συγκεκριμένους τύπους HPV και ένα διδύναμο, το Cervarix, το οποίο έχει λάβει έγκριση για την πρόληψη των προκαρκινικών τραχηλικών βλαβών και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας από συγκεκριμένους τύπους HPV. Τα δύο διαθέσιμα εμβόλια, παρέχοντας μερική προστασία και για άλλους τύπους πλην αυτών που περιέχουν, προλαμβάνουν πάνω από το 75% έως και πάνω από 90% του συνόλου των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Τo τετραδύναμο εμβόλιο προλαμβάνει πάνω από το 90% των γεννητικών κονδυλωμάτων.
Το εμβόλιο δεν περιέχει τον ιό στη σύνθεσή του και ως εκ τούτου δεν μπορεί να μολύνει τον οργανισμό.
Ολοι οι Διεθνείς Οργανισμοί Υγείας έχουν αποφανθεί για την αποτελεσματικότητα αλλά και για την ασφάλεια του εμβολίου, το οποίο έχει διανεμηθεί σε πάνω από 70 εκατομ. δόσεις παγκοσμίως και έχει μελετηθεί εκτεταμένως σε κλινικές μελέτες. Το εμβόλιο χορηγείται σε 3 δόσεις ως ενδομυϊκή ένεση στον βραχίονα κατά προτίμηση εντός εξαμήνου.
Στη χώρα μας ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV έχει ενταχθεί επίσημα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας.
Τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν σε όλα τα κορίτσια και τις νέες γυναίκες ηλικίας 12-26 ετών. Το μεγάλο αυτό ηλικιακό εύρος πολλές φορές λειτουργεί ως άλλοθι στους γονείς και τους εφήβους για αναβλητικότητα του εμβολιασμού.
Ομως το εμβόλιο έναντι του HPV αποτελεί εμβόλιο ρουτίνας για τα κορίτσια ηλικίας 12-15 ετών για λόγους που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την επικείμενη ή όχι έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας.
Η ηλικία αυτή, με αιχμή την ηλικία των 12 ετών, είναι η περίοδος όπου ολοκληρώνεται όλη η σειρά των εμβολίων του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών, καθώς η ανταπόκριση στους εμβολιασμούς είναι η βέλτιστη και η συμμόρφωση των εφήβων στις ιατρικές συστάσεις υψηλή. Είναι κρίμα να χαθεί η ευκαιρία να γίνει το εμβόλιο, αφού μετά τα 14-15 έτη οι έφηβοι σπάνια χρησιμοποιούν υπηρεσίες υγείας, αφήνονται σε πειραματισμούς και πρωτόγνωρες εμπειρίες, ενώ εναντιώνονται σε κάθε μορφής εξουσία, και πάνω απ’ όλα της γονεϊκής.
Οι γονείς είναι συχνά αμήχανοι μπροστά στον καταιγισμό των μεταβολών και συμπεριφορών της εφηβείας και θέματα όπως οι εμβολιασμοί μπορεί να αμεληθούν.
Το εμβόλιο παρέχεται δωρεάν έως την ηλικία των 26 ετών λόγω των πολλαπλών οφελών που προσφέρει ο εμβολιασμός και στις έφηβες και νεαρές γυναίκες που δεν έχουν εμβολιαστεί στην ηλικία των 12-15 ετών. Στις μεγαλύτερες κοπέλες, ανεξάρτητα από το αν έχουν εκτεθεί στον ιό ή όχι, ο εμβολιασμός με το εμβόλιο έναντι του HPV θα τις προστατεύσει από μελλοντικές λοιμώξεις. Οι σεξουαλικά ενεργές κοπέλες δεν θα πρέπει να σταματήσουν το τεστ Παπ, ακόμη κι αν έχουν εμβολιαστεί. Το τεστ Παπ θα ανιχνεύσει πρώιμα βλάβες από τους πιο σπάνιους τύπους του ιού HPV, για τους οποίους το εμβόλιο δεν παρέχει απόλυτη προστασία.

Δημήτρης Καφετζής, Καθηγητής Παιδιατρικής Διευθυντής Β’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Π.&Α. Κυριακού»

«Τσιμπημένη» χοληστερίνη;


το γνωρίζετε ήδη πως, όταν η χοληστερίνη κυκλοφορεί στο αίμα σε μεγαλύτερη ποσότητα από όση χρειάζεται, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για το καρδιαγγειακό σύστημα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, η μεσογειακή δίαιτα (φτωχή σε ζωικά λίπη και πλούσια σε φυτικές τροφές) θεωρείται παράδειγμα σωστής και ισορροπημένης διατροφής που οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης.


«Τσιμπημένη»  χοληστερίνη;
Πρόληψη τώρα!
Όπως τονίζει o καθηγητής Καρδιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης: «Στην Ελλάδα το 40% των ενηλίκων έχουν χοληστερίνη πάνω από το όριο ασφαλείας. Δυστυχώς, όμως, οι μισοί από αυτούς αγνοούν το πρόβλημα, αφού ποτέ δεν έχουν μετρήσει τις τιμές της». Καλό είναι, λοιπόν, ακόμα κι αν δεν αντιμετωπίζετε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, να κάνετε προληπτικά τα επόμενα βήματα:
1. Ελέγχετε τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα τουλάχιστον κάθε χρόνο. Τώρα, μάλιστα, έχετε τη δυνατότητα να κάνετε τις μετρήσεις κατ’ οίκον χάρη στις ειδικές συσκευές μέτρησης, που υπολογίζουν τα επίπεδα της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων και του σακχάρου.
2. Ξεκινήστε κάποιο είδος αεροβικής άσκησης: μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της HDL (καλής) χοληστερίνης και στη μείωση της LDL (κακής).
3. Τρώτε τα σωστά λίπη, όπως είναι τα μονοακόρεστα (περιέχονται στο ελαιόλαδο και στους ξηρούς καρπούς), αλλά και τα ω-3 λιπαρά οξέα, που υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια.
4. Αποφεύγετε τα κορεσμένα λίπη (υπάρχουν κυρίως στα κόκκινα κρέατα και στα γαλακτοκομικά).
5. Αν έχετε παραπανίσια κιλά, προσπαθήστε να τα χάσετε με τη βοήθεια ενός ειδικού, καθώς μια από τις συχνότερες αιτίες «υπερχοληστερολαιμίας είναι η παχυσαρκία.
6. Κόψτε ή μειώστε στο ελάχιστο το κάπνισμα: ο καπνός του τσιγάρου προσβάλλει τα αγγεία και αυξάνει την «κακή» χοληστερίνη.
Πόση είναι η φυσιολογική;
Τα αποδεκτά επίπεδα ολικής χοληστερίνης για ενηλίκους, χωρίς παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο, είναι: <200 mg/dl (χιλιοστόγραμμα ανά δέκατο του λίτρου αίματος).
Ενώ τα επιθυμητά <190 mg/dl.
Η HDL-χοληστερίνη πρέπει να είναι στους άντρες: >40 mg/dl και στις γυναίκες: >50 mg/dl.
Η LDL- χοληστερίνη πρέπει να είναι: <130 mg/dl.
Tα τριγλυκερίδια: <150 mg/dl.
Θυμηθείτε: Όσο περισσότεροι παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο συνυπάρχουν στο ίδιο άτομο, τόσο πιο χαμηλά πρέπει να μειώσει τη χοληστερίνη του. Εάν ανήκετε στην ομάδα πολύ υψηλού κινδύνου, η επιδιωκόμενη τιμή για την ολική χοληστερίνη είναι: <180 mg/dl και η ιδανική τιμή για την LDL-χοληστερίνη <70 mg/dl.
Πότε πρέπει να πάρω φάρμακα; 

Αν η χοληστερίνη σας υπερβαίνει τα 240 mg και η δίαιτα δεν έχει αποτελέσματα, ίσως χρειαστεί να ακολουθήσετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, αν το κρίνει αναγκαίο ο γιατρός σας. Μπορεί, όμως, να σας χορηγηθούν συμπληρωματικά και φάρμακα με βάση τα ιχθυέλαια (πηγές ω-3 λιπαρών).
ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

May Banners

ΠΑΤΑ LIKE ΚΙ ΕΣΥ ΑΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΣΟΥ

free counters