Nail's Love By Ms

Ελπίδες για την οστεοπόρωση

.
Η χορήγηση ενός μονοκλωνικού αντισώματος αποτρέπει τη φθορά των οστών.



Αυξητική είναι η τάση των καταγμάτων του ισχίου στην Ελλάδα.
Η οστεοπόρωση έχει προσβάλει 400.000 έως 500.000 ανθρώπους στη χώρα μας, αριθμός που αυξάνεται λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης. Μία στις τρεις γυναίκες άνω των 50 ετών έχει εγκατεστημένη οστεοπόρωση, η οποία απειλεί και τους άνδρες της ίδιας ηλικίας.


Η οστεοπόρωση αφορά ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, εξελίσσεται χωρίς συμπτώματα και οδηγεί σε σοβαρά κατάγματα όταν έχει προχωρήσει η ζημιά στα οστά (φωτογραφία αρχείου)
Η οστεοπόρωση αφορά ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, εξελίσσεται χωρίς συμπτώματα και οδηγεί σε σοβαρά κατάγματα όταν έχει προχωρήσει η ζημιά στα οστά (φωτογραφία αρχείου)
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν χθες ο καθηγητής Ορθοπαιδικής κ. Γιώργος Λυρίτης και ο ενδοκρινολόγος κ. Πολυζώης Μάκρας, σημειώνοντας ότι η οστεοπόρωση αφορά ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, εξελίσσεται χωρίς συμπτώματα και οδηγεί σε σοβαρά κατάγματα όταν έχει προχωρήσει η ζημιά στα οστά.
Ο καθηγητής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα οστεοπορωτικά κατάγματα στην Ελλάδα ήταν σε ετήσια βάση 5.100 το 1977, έφτασαν τα 11.000 το 1992, ενώ σήμερα αγγίζουν τα 15.000. Η πιο πρόσφατη εξέλιξη ?είπαν? είναι η ανακάλυψη ενός νέου θεραπευτικού δρόμου, χάρη στον οποίο αποτρέπεται η φθορά των οστών με το πέρασμα των χρόνων. Με τη χορήγηση δενοσουμάμπης, ενός μονοκλωνικού αντισώματος, επηρεάζεται η διαδικασία ανανέωσης των οστών. Η οστική ανακατασκευή ?εξήγησαν? γίνεται με την επικοινωνία δύο ομάδων κυττάρων: των οστεοκλαστών, τα οποία προκαλούν εξασθένιση των οστών, και των οστεοβλαστών, που οδηγούν σε σχηματισμό νέου οστού.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, με το πέρασμα των χρόνων η δράση των οστεοβλαστών περιορίζεται, με αποτέλεσμα να δρουν χωρίς ισορροπία οι οστεοβλάστες. Αυτό οδηγεί σε φθορά του οστού, η οποία ωστόσο δεν αποκαθίσταται. Οι μέχρι τώρα θεραπείες «δηλητηρίαζαν» τους οστεοκλάστες, με ουσίες που εισχωρούσαν στο οστό. Το παραπάνω αντίσωμα δεν προκαλεί φθορά στους οστεοκλάστες, αναστέλλοντας απλώς τη δράση τους.
Αναφερόμενοι στη διαδικασία ανανέωσης των οστών, οι επιστήμονες τη χαρακτήρισαν πολύ σημαντική και είπαν ότι γίνεται προοδευτικά και σταθερά. Κάθε δέκα χρόνια ?σημείωσαν? ο ανθρώπινος σκελετός έχει ανανεωθεί πλήρως και ένας 50χρονος «φοράει» την έκτη σπονδυλική στήλη του.
ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ
Τα ποσοστά στις γυναίκες
Το 19,2% των Ελληνίδων ηλικίας άνω των 50 ετών έχουν εγκατεστημένη σπονδυλική οστεοπόρωση με σπονδυλικές παραμορφώσεις.
2 Σε πληθυσμό 2,1 εκατομμυρίων γυναικών άνω των 50 ετών αναλογούν περίπου 400.000 με εγκατεστημένη σπονδυλική οστεοπόρωση.
3 Το 30% των γυναικών ηλικίας άνω των 50 ετών έχουν παθολογικά χαμηλή οστική πυκνότητα.

ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

May Banners

ΠΑΤΑ LIKE ΚΙ ΕΣΥ ΑΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΣΟΥ

free counters