Nail's Love By Ms

To τέλος της αντιγήρανσης

.
Χάρη σε μια νέα ανακάλυψη, η κοσμετολογία μιλά για πρώτη φορά, όχι για αντιγήρανση, αλλά για επιμήκυνση της νεότητας της επιδερμίδας. Η διευθύντρια Επικοινωνίας της L’Oreal Recherche Patricia Pineau εξηγεί στο Reportage τη σημασία αυτής της ανακάλυψης.



Κομψή, εξαιρετικά ευγενής και με επικοινωνιακό χάρισμα πολύτιμο, ειδικά όταν πρέπει να εξηγήσει περίπλοκες επιστημονικές ανακαλύψεις, η κ. Patricia Pineau, διευθύντρια Επικοινωνίας της L'Oreal Recherche βρέθηκε στην Ελλάδα πριν από λίγες μέρες για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων μιας σημαντικής μελέτης των ερευνητών της εταιρείας, που διήρκεσε 20 χρόνια και οδήγησε σε μια σημαντική επιστημονική ανακάλυψη στον τομέα της αντιγήρανσης. Ο αρχικός τους στόχος ήταν να διερευνήσουν σε βάθος τη μορφολογία του δέρματος, όμως τελικά, μέσα από τα ευρήματα της μελέτης, κατάφεραν κάτι περισσότερο: να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε, και τελικά αντιμετωπίζουμε τη γήρανση της επιδερμίδας.


Κ. Pineau, ποια είναι, με δύο λόγια, η νέα αυτή ανακάλυψη;
Ενημέρωση. Η Patricia Pineau αποδείχτηκε άκρως διαφωτιστική για την κατανόηση των μηχανισμών λειτουργίας της επιδερμίδας.
Ενημέρωση. Η Patricia Pineau αποδείχτηκε άκρως διαφωτιστική για την κατανόηση των μηχανισμών λειτουργίας της επιδερμίδας.
Με μια κουβέντα, επιβεβαιώσαμε τη σημασία του θηλώδους δέρματος στη διατήρηση της νεότητας της επιδερμίδας. Το θηλώδες δέρμα, Derm Source όπως το ονομάσαμε, είναι μια στοιβάδα κυττάρων που βρίσκεται στο ανώτερο τμήμα του δέρματος, κάτω ακριβώς από την δερμοεπιδερμιδικό σύνδεσμο. Είναι πολύ μικρό, όμως η σημασία του τεράστια. Φαίνεται πως αυτό το μικροσκοπικό στρώμα δέρματος καθορίζει τη διαδικασία γήρανσης ολόκληρης της επιδερμίδας. Σκεφτείτε όλο το δέρμα σαν μια ορχήστρα, και αυτήν τη στοιβάδα σαν τον μαέστρο: Το έργο που παράγουν τα υπόλοιπα κύτταρα και το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή πόσο νεανικό ή γερασμένο δείχνει, καθορίζεται από την «μπαγκέτα» του θηλώδους δέρματος.
Πόσο σημαντική είναι η αποκάλυψη του ρόλου του θηλώδους δέρματος;
Εξαιρετικά σημαντική γιατί προστίθεται σε μια σειρά από παλαιότερα ερευνητικά συμπεράσματα και, κατά ένα τρόπο τα ολοκληρώνει. Τα προηγούμενα χρόνια επιβεβαιώσαμε δύο πράγματα για το θηλώδες δέρμα: πως αποτελείται από μοναδικά κύτταρα με ιδιαίτερη συμπεριφορά, τους θηλώδεις ινοβλάστες, και πως είναι εξαιρετικά ευάλωτο στο πέρασμα του χρόνου και στις εξωτερικές επιθέσεις, ιδιαίτερα στην ακτινοβολία UV. Από τον Δεκέμβριο του 2008, που έγινε η επίσημη δημοσίευση της έρευνας, είμαστε σίγουροι και για το εξής: με το πέρασμα του χρόνου, οι θηλώδεις ινοβλάστες εξαφανίζονται, και αυτό έχει ως συνέπεια την αλλοίωση της μορφογένεσης όλης της επιδερμίδας. Με άλλα λόγια, με τον χρόνο εξαφανίζονται τα κύτταρα που διαχέουν μόρια νεότητας σε όλη την επιδερμίδα. Και αυτή η απώλεια είναι που επιφέρει την αλλοίωση της νεανικής της όψης.
Δηλαδή, το δέρμα γερνά από έξω προς τα μέσα...
Μπορείτε να το πείτε κι έτσι. Σίγουρα, όλοι οι ενδογενείς παράγοντες επηρεάζουν το δέρμα, όμως ο ρόλος των ινοβλαστών του θηλώδους δέρματος είναι ο καταλυτικός.
Πρακτικά, η κοσμετολογία πώς αξιοποιεί τα ευρήματα αυτά;
Το κλειδί είναι η ραμνόζη, ένα σάκχαρο φυτικής προέλευσης με ισχυρότατη δράση στο θηλώδες δέρμα. Η ραμνόζη χρησιμοποιείται ήδη στην κοσμετολογία σε πολύ χαμηλά ποσοστά, πότε όμως δεν έχει χρησιμοποιηθεί στην αντιγήρανση. Οι δικές μας κλινικές μελέτες έγι­ναν με το ιδιαίτερα υψηλό πο­σοστό περιεκτικότητας 5% και είδαμε εξαιρετικά αποτελέσμα­τα στην ανανέωση των θηλω­δών ινοβλαστών. Ενσωματώσαμε λοιπόν τη ραμνόζη στην πολύ υψηλή περιεκτικότητα 5% στη νέα Liftactiv Derm Source για να εκμεταλλευτούμε τη χωρίς προηγούμενο αντιγηραντική της δράση.
Μπορούμε, δηλαδή, να μιλάμε για προϊόντα που θα κρύβουν στη σύνθεσή τους το μυστικό της αιώνιας νεότητας του δέρματος; Ισως, αν ζούσαμε σε αποστειρωμένο περιβάλλον. Ομως, δεν ζούμε σε εργαστήριο. Οσο επαναστατικό κι αν είναι ένα προϊόν περιποίησης, οι εξωτερικοί, αστάθμητοι παράγοντες παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο. Δεν μπορούμε να μιλάμε για αιώνια νεότητα, όσο ένας άνθρωπος εκτίθεται στον ήλιο, ζει στην πόλη ή αγχώνεται στη δουλειά του. Είναι αδύνατον να αποφευχθούν εντελώς όλοι οι επιβαρυντικοί παράγοντες. Μπορούμε όμως να μιλήσουμε για επιμήκυνση της νεότητας του δέρματος, και αυτό, ναι, μπορεί να το κάνει ένα καλλυντικό προϊόν.
Ποιο πιστεύετε πως θα είναι το επόμενο βήμα;
Το τέλος του λίφτινγκ ίσως; Κατά τη γνώμη μου, το επόμενο σημαντικό πεδίο έρευνας είναι τα βλαστοκύτταρα του δέρματος. Ηδη δουλεύουμε πάνω σε αυτά και όμως ξέρουμε ακόμα τόσο λίγα. Σε δέκα χρόνια από τώρα, όμως, είμαι σίγουρη πως θα μιλάμε για μια ακόμα εξαιρετική ανακάλυψη, που σήμερα ούτε φανταζόμαστε. Οσο για το λίφτινγκ, είναι θέμα επιλογής και τρόπου σκέψης. Αυτό που σίγουρα μπορώ να σας πω, είναι πως ακόμα κι αν γίνει ένα εξαιρετικό λίφτινγκ, αν δεν καλυφθούν οι ανάγκες και οι ελλείψεις του δέρματος, όπως η ενυδάτωση, για παράδειγμα, αυτό τείνει να επιστρέψει στην κατάσταση που ήταν πριν το λίφτινγκ. Εξάλλου, μια επέμβαση, ακόμα και αν γίνει από τον καλύτερο πλαστικό χειρουργό, πάντα αφήνει ίχνη...
Βιογραφικό
Μια σημαντική σταδιοδρομία
  • Η κ. Patricia Pineau έκανε τη διδακτορική της διατριβή πάνω στην επιστήμη των υλικών στην Ecole Nationale Superieure de Chimie του Παρισιού το 1977.
  • Για δύο χρόνια, έκανε μεταδιδακτορική έρευνα (post doc) στο ΜΙΤ.
  • Στη συνέχεια, έγινε μέλος της συντακτικής ομάδας του επιστημονικού περιοδικού «La Recherche».
  • Μεταξύ 1984 και 1998 κατείχε θέσεις Επιστημονικής Επικοινωνίας στην ΙΒΜ και την Dassault Industries.
  • Από το 1998 είναι διευθύντρια Επικοινωνίας Ερευνας στο Group L'Oreal.
ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

May Banners

ΠΑΤΑ LIKE ΚΙ ΕΣΥ ΑΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΣΟΥ

free counters