Nail's Love By Ms

Alfa Romeo 4C Concept: Αποκάλυψη!


Η πολυαναμενόμενη Alfa 4C αποκαλύφτηκε πλήρως στην Έκθεση της Γενεύης, έστω και σε πρωτότυπη μορφή.
Μιλάμε για ένα όχημα που σίγουρα συνάδει απόλυτα με όλα εκείνα τα οποία έκαναν τους alfisti... φανατικούς με την μιλανέζικη φίρμα. Διθέσιο coupe (θα υπάρχει και σε spider), κίνηση στον πίσω άξονα, μήκος κοντά στα 4 μέτρα και μεταξόνιο στα 2,4 μέτρα. Με το υπερτροφοδοτούμενο μηχανικό σύνολο των 1,8 λίτρων να είναι τοποθετημένο στο κέντρο μιλάμε για μία σχεδόν ιδανικά ζυγισμένη σπορ δημιουργία με την κατανομή του βάρους ανάμεσα στον εμπρός και τον πίσω άξονα να είναι 40/60 (αντίστοιχα φυσικά).
 
Τα περισσότερα από τα υλικά και την τεχνολογία που διαθέτει η πρωτότυπη 4C είναι... δανεισμένα σχεδόν αυτούσια από τη μεγαλύτερη... ντίβα, την 8C Competizione. Μιλάμε για ένα εξαιρετικά ελαφρύ σασί κατασκευασμένο από ανθρακονήματα και αλουμίνιο, μία κατασκευή που ζυγίζει συνολικά 850 κιλά.
Το όνομα «4C» προέρχεται φυσικά από το 4κύλινδρο turbo μηχανικό σύνολο τεχνολογίας MultiAir των 1.750 cc (το γνωστό και ως 1.750 TBi), το οποίο για την περίσταση αποδίδει 200 ίππους (147 kW). Μιλάμε ουσιαστικά για τον ίδιο κινητήρα που υπάρχει και στη Giulietta Quadrifoglio Verde. Ο συνδυασμός στην προκειμένη περίπτωση γίνεται με το ολοκαίνουριο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη της εταιρείας (που είδαμε για πρώτη φορά πριν από λίγους μήνες στη MiTo), το οποίο είναι γνωστό και ως TCT.
 
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οι επιδόσεις της 4C είναι αν μη τι άλλο... εκρηκτικές με το κλασικό 0-100 km/h να πραγματοποιείται σε λιγότερα από 5 sec. και την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 250 km/h. Άξια λόγου είναι και η διάταξη της ανάρτηση στη νέα Alfa 4C με τα κλασικά γόνατα McPherson να βρίσκονται στους πίσω τροχούς και τους εμπρός να στηρίζονται σε μία «high quadrilateral» διάταξη σύμφωνα με την Alfa. Το πιθανότερο είναι ότι μιλάμε για μία διάταξη πολλαπλών συνδέσμων (τεσσάρων) εμπρός, αλλά δυστυχώς στο δελτίο τύπου δεν υπήρξε καλύτερη περιγραφή πέραν του «quadrilateral», ούτως ώστε να μπορέσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια να σας πούμε.
Anyway. Αυτό που μπορούμε με σιγουριά να σας πούμε είναι ότι η νέα Alfa Romeo 4C θα περάσει πολύ σύντομα από τη γραμμή παραγωγής της ιταλικής εταιρείας και το νέο compact supercar που σε πολύ μεγάλο βαθμό θυμίζει μικρογραφία της 8C θα διατίθεται στις ευρωπαϊκές αγορές μέσα στο 2012.
  

ethnos.gr

Η επιτυχία στα χρόνια της κρίσης

Χρειάστηκε μία πλημμύρα, μία απόφαση ζωής και μία πρωτοποριακή ιδέα για να οδηγήσουν τον Μιχάλη Ναυπλιώτη στη δημιουργία μιας από τις πιο επιτυχημένες και πολυβραβευμένες ιστοσελίδες του ελληνικού Ιντερνετ, του zoo.gr.



Οταν τον Aπρίλιο του 2004 το κορυφαίο ελληνικό gaming και social networking site, το www.zoo.gr, ξεπρόβαλε στον κυβερνοχώρο, ο πρώτος από τους δημιουργούς του εργαζόταν στην οικογενειακή επιχείρηση κρυστάλλων για βιοπορισμό, ο δεύτερος υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία κι ο τρίτος έκανε το μεταπτυχιακό του στο Παρίσι. Hταν η εποχή που στις ΗΠΑ είχε ήδη «σκάσει» η φούσκα των εταιρειών dot com ενώ μερικά από τα φιλόδοξα ελληνικά portals είχαν ήδη εγκαταλειφθεί, αφήνοντας πίσω τους για «ανάμνηση» αρκετά χαμένα κεφάλαια. Aνθρωποι που θεωρούνταν ειδικοί στο web marketing είχαν ελληνοπρεπέστατα φροντίσει να «ενθαρρύνουν» τους τρεις φίλους, που με περίπου 20.000 ευρώ για αρχικό κεφάλαιο έμπαιναν στην περιπέτεια, λέγοντας «είστε τρελοί που ξεκινάτε κάτι τέτοιο».

Η επιτυχία στα χρόνια της κρίσης
Ξεκινώντας από το μηδέν«Tην προηγούμενη νύχτα» θυμάται ο μεγαλύτερος σε ηλικία, από τους Mr. Zoo, Mιχάλης Nαυπλιώτης «το πράγμα θύμιζε... εκλογές. Eίχα φτιάξει μια λίστα με 300 ονόματα γνωστών και φίλων και είχα τηλεφωνήσει σε όλους. Bγαίνουμε αύριο, παιδιά. Στηρίξτε». Xρειάστηκαν μερικές μόνο ώρες για να εγγραφούν οι πρώτοι 1.000 χρήστες, η μαγιά μιας διαδικτυακής κοινότητας που σήμερα, εξήμισι χρόνια μετά, έχει φτάσει να αριθμεί περισσότερα από 750.000 ενεργά μέλη. Aνθρωποι που, μέσω της ψηφιακής αυτής πλατφόρμας, επικοινωνούν μεταξύ τους από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου κι αν βρίσκονται, παίζουν κάποιο από τα περίπου 50 διαθέσιμα παιχνίδια, επιλέγουν το άβατάρ τους και περιδιαβαίνουν στον τρισδιάστατο ψηφιακό κόσμο.
«Aν έπρεπε να διαλέξω την κρισιμότερη στιγμή της διαδρομής» λέει ο κ. Nαυπλιώτης «θα επέλεγα τη στιγμή της γέννησης. Tότε που επιλέξαμε τη τεχνολογία που θα είχε η πλατφόρμα μας και πήραμε, με τον Δημήτρη Mπάνη και τον Kώστα Xατζηκοκολάκη, την απόφαση να δημιουργήσουμε ένα site προσφοράς υπηρεσιών, σε μια περίοδο που όλοι έλεγαν πως ο «βασιλιάς είναι το περιεχόμενο».
Δύο μήνες νωρίτερα, ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ είχε ξεκινήσει στην Kαλιφόρνια το Facebook, ζητώντας από τα μέλη-για πρώτη φορά στην ιστορία του Ιντερνετ- να συνδεθούν με το πραγματικό τους όνομα. «Eρχονται, που λες, στιγμές», κάνει με το μυαλό του τη σύγκριση ο Mιχάλης Nαυπλιώτης «συνήθως κάπου ανάμεσα σε μια μπίρα κι ένα λουκάνικο, που δεν μπορείς παρά να αναρωτηθείς πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα, αν αντί για την Eλλάδα είχαμε φτιάξει κάτι σαν το zoo στην Aμερική. Δεν έχει και πολύ νόημα να σκέφτεσαι κάτι τέτοιο -πάντα και για το καθετί υπάρχουν καλύτερα αλλά και χειρότερα περιβάλλοντα- αλλά τολμώ να πω με κάποια βεβαιότητα πως σε μια τέτοια περίπτωση θα ήμασταν περί τις εκατό φορές πιο επιτυχημένοι. Το μεγαλύτερο επίτευγμά μας στο zoo είναι πως μας αρέσει η δουλειά που κάνουμε. Πως περνάμε καλά. Πως παρά τα πιεστικά deadlines και την ένταση, δεν θυμάμαι να ήρθε ποτέ Δευτέρα και να είπαμε "ωχ, πρέπει να πάμε για δουλειά". Πριν από λίγο καιρό, όταν μας είχε γίνει πρόταση εξαγοράς -που τελικά απορρίψαμε- μου είχε πει μεταξύ σοβαρού και αστείου ο Δημήτρης: "Κι αν το πουλήσουμε, τι θα κάνουμε μετά;"».
Πριν το zoo.gr, ο ίδιος ...γκατζετάκιας περισσότερο πάρα σπασίκλας, από νωρίς εξοικειωμένος με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και φυσικός με μεταπτυχιακά στη Mετεωρολογία και τη Φιλοσοφία- είχε δημιουργήσει ένα site μέσω του οποίου διέθετε σε ολόκληρο τον κόσμο ελληνικά τουριστικά προϊόντα και είδη λαϊκής τέχνης. Mόνο που όταν άρχισε να πηγαίνει καλά... πλημμύρισε ο Kηφισός, καταστρέφοντας ολοσχερώς τις αποθήκες. «Yποσχέθηκα στον εαυτό μου πως δεν πρόκειται να ασχοληθώ ποτέ ξανά με πώληση προϊόντων! Mόνο υπηρεσίες!»
Στην πραγματικότητα, τη «δουλειά» που λέγεται web meeting point αλά ελληνικά, την... ανακάλυψαν. «Oταν πήγαμε στην εφορία να ανοίξουμε βιβλία, δεν υπήρχε αντίστοιχος κωδικός επαγγέλματος. Οταν βλέπεις κάτι τέτοιο, ξέρεις πως είσαι σε καλό δρόμο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην καινοτομία της ιδέας. Tελικά μπήκαμε ως εταιρεία σχεδιασμού ιστοσελίδων».
Σήμερα το zoo.gr, που πριν μερικούς μήνες προχώρησε σε ριζικό lifting και είναι προσβάσιμο ακόμα κι από πλατφόρμες όπως οι Facebook, Android devices, PS3, έχει ανοίξει και εκτός Eλλάδας τα φτερά του. Αναμετράται -με το εμπορικό σήμα LazyLand- σε παγκόσμια κλίμακα με άλλα sites παροχής υπηρεσιών. «Σε τέτοιου τύπου αγορές υπάρχουν προφανώς άλλες απαιτήσεις, πιστεύουμε όμως ότι είμαστε σε σωστό δρόμο. Tο να μαθαίνεις άλλωστε να δουλεύεις με τον πήχη ψηλά είναι μια καλή φιλοσοφία, για τις επιχειρήσεις και για τη ζωή».
Πόσο μεγάλα είναι όμως τα φράγματα που δημιουργεί ακόμα κι ένα από τη φύση του φιλελεύθερο μέσο όπως το Internet, αλλά και η εξέλιξη της τεχνολογίας γενικότερα; «Eχω την εντύπωση πως για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του ’50, ένα τμήμα της κοινωνίας καθίσταται ψηφιακά αναλφάβητο. Aποκομμένο από σημαντικές σύγχρονες δυνατότητες, οι οποίες είναι διαθέσιμες σε άλλους. Kι αυτό είναι πρόβλημα. H γενιά των σαραντάρηδων είμαστε οι τελευταίοι που θυμούνται πώς ήταν ο κόσμος χωρίς τηλεόραση, ενώ ταυτόχρονα ζήσαμε την εισαγωγή των PC, των κινητών και του Ιντερνετ στη ζωή μας. Παρακολουθώ τη μεγάλη μου κόρη, που είναι οκτώ ετών, πόσο φυσικά της φαίνονται όλα, τι απορίες έχει. Σκέφτομαι πως υπάρχουν συνομήλικοί μου που δεν είναι εξοικειωμένοι με τους υπολογιστές, άνθρωποι που δεν μπορούν να δείξουν στα παιδιά τους τις νέες τεχνολογίες». Διαφέρει ο Eλληνας χρήστης από τον Γερμανό, τον Aμερικανό ή Iσπανό ομόλογό του; «H εμπειρία δείχνει πως είναι πιο ευρηματικός και δημιουργικός στη χρήση των εργαλείων του». ¦
Στατιστικά
Οι αριθμοί του Zoo
To Zoo.gr απευθύνεται σε νέους (91% των μελών είναι 16-34 ετών), άντρες και γυναίκες (60%-40%) που μιλούν ελληνικά (μόνο 7% κάτοικοι εξωτερικού). Aνά πάσα στιγμή, στα παιχνίδια και τις άλλες εφαρμογές του βρίσκονται περί τους 10.000 χρήστες. Τιμήθηκε με τον Xρυσό Eρμή το 2006, αναδείχθηκε Internet Service of the Year στα Tech Excellence 2008 και κέρδισε το βραβείο «Sir Στέλιος Xατζηιωάννου» -συνοδευόμενο από επιταγή €50.000- στα βραβεία Kούρος 2009 της Λέσχης Eπιχειρηματικότητας. Eίναι η μοναδική ελληνική συμμετοχή στους «Microsoft Windows Live Third-Party Partners», ενώ σε έρευνα της Synovate για το Youth Marketing το 2009 κατετάγη 6ο μεταξύ των πιο αναγνωρίσιμων Internet brands στους Eλληνες νέους.

ethnos.gr

Κατασκεύασαν «μανδύα αορατότητας»

Με τη χρήση της νανοτεχνολογίας και την ανάπτυξη ειδικών υλικών, οι επιστήμονες κατάφεραν να διαμορφώσουν στα «μέτρα» τους τη ροή του φωτός και να τα κάνουν όλα... αόρατα



Τον φανταστικό «αόρατο κόσμο» του... Χάρι Πότερ φέρνουν στη σύγχρονη πραγματικότητα, μέσω της νανοτεχνολογίας, οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Ερευνας Κρήτης σε συνεργασία με άλλους Ευρωπαίους συναδέλφους τους.

«Οι επιστήμονες σχεδίασαν και δημιούργησαν  φωτονικά μετα-υλικά , τα οποία επηρεάζουν τη συμπεριφορά των ακτίνων φωτός», τονίζουν οι ερευνητές
«Οι επιστήμονες σχεδίασαν και δημιούργησαν "φωτονικά μετα-υλικά", τα οποία επηρεάζουν τη συμπεριφορά των ακτίνων φωτός», τονίζουν οι ερευνητές
Οι επιστήμονες σε μία πρωτοποριακή έρευνά τους κατάφεραν να τα κάνουν όλα... αόρατα, διαμορφώνοντας στα «μέτρα» τους τη ροή του φωτός και να «ανοίξουν δρόμους» σε πιθανές εφαρμογές σε φακούς και οπτικά κυκλώματα, αλλά και σε... «εξωτικές» τρισδιάστατες συσκευές, όπως «μανδύες αορατότητας».
   Οι Ελληνες ερευνητές, Λευτέρης Οικονόμου, Κώστας Σούκουλης και Μαρία Καφεσάκη



Οι Ελληνες ερευνητές, Λευτέρης Οικονόμου, Κώστας Σούκουλης και Μαρία Καφεσάκη
Με τη χρήση της νανοτεχνολογίας και την ανάπτυξη ειδικών υλικών, που ονομάζονται «μετα-υλικά», τα οποία αλληλεπιδρούν με το ορατό φως, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ, που έχει τον συντονισμό του κοινοτικού προγράμματος «PHOME» (φωτονικά μετα-υλικά), Λευτέρης Οικονόμου και Κώστας Σούκουλης, δημιουργούν νέα δεδομένα στον χώρο της τεχνολογίας, ελέγχοντας ορισμένες από τις ιδιότητες του ορατού φωτός. Οι επιστήμονες, όπως αναφέρει στο «ΕΘΝΟΣ» ο κ. Οικονόμου, σχεδίασαν και δημιούργησαν «φωτονικά μετα-υλικά», τα οποία επηρεάζουν τη συμπεριφορά των ακτίνων φωτός.
«Η επιτυχία βασίζεται στην αλληλοστήριξη - συνεργασία μας με τους συναδέλφους μας στο εξωτερικό με τους οποίους συνεχίζουμε τις δράσεις του προγράμματος», δήλωσαν οι Ελληνες ερευνητές, Λευτέρης Οικονόμου, Κώστας Σούκουλης και Μαρία Καφεσάκη.
Οι ίδιοι, παράλληλα, εξηγούν ότι το επίτευγμα στηρίζεται στην αρχή του οπτικού μετασχηματισμού, την οποία προώθησε η ερευνητική ομάδα, ο δε «μανδύας αορατότητας» συνίσταται «από πολύ μικρές ράβδους διαμέτρου μόλις ολίγων εκατοντάδων νανομέτρων, οι οποίες εντάσσονται σε δομή που μοιάζει με σωρό από ξύλα.
ΕφαρμογέςΟι ράβδοι τακτοποιούνται προσεκτικά, ώστε να μπορούν να κάμψουν εν μέρει τα φωτεινά κύματα. Αλλάζοντας την ταχύτητα και την κατεύθυνση πορείας του φωτός οι επιστήμονες μπορούν να κατευθύνουν τα φωτεινά κύματα γύρω από έναν όγκο μεγέθους μικρομέτρου, έτσι ώστε ο όγκος να καθίσταται αόρατος στις τρεις διαστάσεις και σε μήκη κύματος φωτός παραπλήσια προς εκείνα του φωτός που είναι ορατό από τον άνθρωπο».
Οι μελλοντικές, όπως αναφέρθηκε, εφαρμογές αυτής της έρευνας μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη εντελώς νέων οπτικών δομοστοιχείων, όπως τέλειων φακών, συσκευών αποθήκευσης φωτός και σημαντικών δομοστοιχείων για λέιζερ και φωτοηλεκτρονική, όπως διαμορφωτών και μονωτήρων.
Το πρόγραμμα «PHOME», στο οποίο εργάζονται Ελληνες ερευνητές από το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας, ερευνητές από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καρλσρούης της Γερμανίας, το Imperial College του Λονδίνου με εταίρο και το πανεπιστήμιο Bilkent της Τουρκίας, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2008 και θα ολοκληρωθεί το 2011 και ο προϋπολογισμός του ερευνητικού προγράμματος ανέρχεται σε 1,88 εκατ. ευρώ.
Τα εύσημα της ερευνητικής ανακάλυψης δίνει στους συμμετέχοντες επιστήμονες σε ανακοίνωσή της η αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή που χρηματοδοτεί την έρευνα.
Οι εργασίες συνεχίζονται για το πλήρες αποτέλεσμα, ενώ διευκρινίζεται ότι «προς το παρόν οι επιστήμονες έχουν επιτύχει να κάνουν αόρατα αντικείμενα μεγέθους μικρότερου από ένα χιλιοστό μέτρο, αποδεικνύοντας την καταρχήν ορθότητα του επηρεασμού των οπτικών ιδιοτήτων των υλικών με τρόπους που μέχρι σήμερα θεωρούνταν αδύνατοι».

ethnos.gr

Σκάφος με καύσιμο τον... ήλιο

Εχει μήκος 15 μέτρα, διαθέτει ηλεκτροκινητήρα που τροφοδοτείται μέσω φωτοβολταϊκών που υπάρχουν στην οροφή του και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 5-7 κόμβων



Ο «Μάρβιν ο Αρειανός» έγινε σκάφος καταμαράν. Εχει οικολογική συνείδηση και χρειάζεται μόνο τον ήλιο για να συνοδεύσει τους επιβάτες του σε οικονομικά προσιτές κρουαζιέρες στην ανοιχτή θάλασσα.

Ο συνδυασμός ηλεκτρικού και ντίζελ κινητήρα μπορεί να εξασφαλίσει συνολική αυτονομία 487 ναυτικών μιλίων, με κατανάλωση 400 λίτρων καυσίμου
Ο συνδυασμός ηλεκτρικού και ντίζελ κινητήρα μπορεί να εξασφαλίσει συνολική αυτονομία 487 ναυτικών μιλίων, με κατανάλωση 400 λίτρων καυσίμου


Πρωτοποριακό δημιούργημα δύο Θεσσαλονικιών αρχιτεκτόνων, ο Μάρβιν υπάρχει προς το παρόν μόνο σε μορφή σχεδίου, όπως το διάσημο «εξωγήινο» καρτούν, στο οποίο οφείλει το όνομά του. Σύντομα, όμως, ευελπιστεί να πάρει «σάρκα και οστά» και να δοκιμάσει την αλμύρα της θάλασσας, εγκαινιάζοντας μια τρίτη κατηγορία σκαφών αναψυχής.
«Εχουμε έρθει σε συμφωνία με ναυπηγείο παγκόσμιας εμβέλειας για να προωθήσουμε την κατασκευή του σκάφους», λένε οι δημιουργοί του Π. Βούλγαρης και Μ. Βήκα
«Εχουμε έρθει σε συμφωνία με ναυπηγείο παγκόσμιας εμβέλειας για να προωθήσουμε την κατασκευή του σκάφους», λένε οι δημιουργοί του Π. Βούλγαρης και Μ. Βήκα
«Είναι ένα σκάφος που βρίσκεται ανάμεσα στα ιστιοπλοϊκά και στα μηχανοκίνητα. Είναι φιλικό προς το περιβάλλον όπως τα ιστιοπλοϊκά, αλλά κινείται πολύ πιο γρήγορα απ' αυτά, ενώ προσφέρει στους επιβάτες την άνεση ενός μηχανοκίνητου σκάφους», λέει στο «Εθνος» ο ένας από τους δύο δημιουργούς του, αρχιτέκτονας Πάνος Βούλγαρης.
Το τύπου καταμαράν σκάφος έχει μήκος 15 μέτρα και διαθέτει δύο κινητήρες, έναν ηλεκτρικό και έναν ντίζελ. Ο ηλεκτρικός τροφοδοτείται από τον ήλιο, μέσω των φωτοβολταϊκών πάνελ που επενδύουν την οροφή του σκάφους, ενώ εναλλακτικά μπορούν να φορτιστούν και με ηλεκτρικό ρεύμα.
Με αυτόν, ο «Μάρβιν» μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 5 ως 7 κόμβων και να διανύσει απόσταση 30 ναυτικών μιλίων χωρίς νέα τροφοδότηση (σε περίπτωση μη ηλιοφάνειας). Ο πετρελαιοκινητήρας μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά σε τέτοιες περιπτώσεις, ή για να αυξήσει την ταχύτητα του σκάφους σε περίπτωση ανάγκη (π.χ. μια καταιγίδα).
Ο Π. Βούλγαρης και η συνεργάτιδά του, Μαρία Μαλινδρέτου - Βήκα, αρχιτέκτονες στην εταιρεία Mal-Vi Architects της Θεσσαλονίκης, σχεδίασαν τον «Μάρβιν» με αφορμή διδακτορική διατριβή της δεύτερης στην αρχιτεκτονική σκαφών και πλοίων.
Το σχέδιο ολοκληρώθηκε πριν από ένα χρόνο και έχει καταχωρισθεί ως πατέντα στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Τον περασμένο Σεπτέμβριο παρουσιάστηκε στη μεγάλη διεθνή έκθεση σκαφών του Μονακό, όπου προσέλκυσε το ενδιαφέρον των ειδικών.
«Δεχτήκαμε προτάσεις από τρία μεγάλα ναυπηγεία παγκόσμιας εμβέλειας και έχουμε έρθει σε συμφωνία με ένα απ' αυτά, που εδρεύει στην Αγγλία, για να προωθήσουμε την κατασκευή του», ανέφερε ο κ. Βούλγαρης.
ΣΧΕΔΙΑΣΗ
«Πράσινη» άνεση
Στη σχεδιαστική του μορφή, ο «Μάρβιν» διαθέτει τέσσερις καμπίνες, αλλά, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα με τις ανάγκες του υποψήφιου αγοραστή. Επίσης, θα μπορούσε να δρομολογηθεί και σε πλωτούς ποταμούς, για τουριστικούς σκοπούς.
Το κόστος απόκτησης του οικολογικού σκάφους εκτιμάται ότι δεν θα ξεπερνά κατά πολύ αυτό ενός συμβατικού μηχανοκίνητου, αυτού του μεγέθους, που κυμαίνεται μεταξύ 1 και 1,3 εκατομμυρίων ευρώ.

ethnos.gr

Στροφή στα e-ξυπνα κινητά τηλέφωνα

ο 40% των χρηστών του Ιντερνετ χρησιμοποιεί το κινητό του για πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ περισσότεροι από τους μισούς επιλέγουν συμβόλαια που περιλαμβάνουν πακέτα δεδομένων.



Στη μάχη των οικονομικών «smartphones» ρίχνονται ήδη οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, παίρνοντας υπόψη τους αφενός την αύξηση του ενδιαφέροντος των Ελλήνων για τα «έξυπνα» κινητά και αφετέρου τη ραγδαία ανάπτυξη της κινητής ευρυζωνικότητας, του γρήγορου Ιντερνετ μέσω κινητού.

Στροφή στα e-ξυπνα κινητά τηλέφωνα
Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Nokia, οι Ελληνες εμφανίζονται πλήρως εξοικειωμένοι με τη χρήση αντίστοιχων συσκευών καθώς το 40% των χρηστών Ιντερνετ χρησιμοποιεί ήδη το κινητό του για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ περισσότεροι από τους μισούς χρήστες mobile Internet (60%) επιλέγουν συσκευές που περιλαμβάνουν πακέτα δεδομένων στα συμβόλαια κινητής τηλεφωνίας.
Τη ραγδαία αύξηση της τάσης σύνδεσης στο Διαδίκτυο μέσω κινητού αποδεικνύουν και τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, σύμφωνα με τα οποία, στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου οι χρήστες του κινητού ευρυζωνικού Ιντερνετ ανήλθαν σε 2.685.446, ανεβάζοντας τη διείσδυση στον πληθυσμό στο 23,8%, από μόλις 11,3% που ήταν στο τέλος του Ιουνίου.
Από αυτούς, οι 307.689 συνδέονται με laptop μέσω δικτύων 3G (διείσδυση στον πληθυσμό 2,7%, έναντι 2,1% στο τέλος Ιουνίου 2010).
Την τάση επιβεβαιώνουν και οι πωλήσεις συσκευών, καθώς υπολογίζεται ότι το 2010 πουλήθηκαν στην Ελλάδα περίπου 800.000 smartphones σε σύνολο 3,5 εκατομμυρίων συσκευών.
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος της στροφής των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στα φθηνά και έξυπνα κινητά. Ετσι, η Vodafone έχει ήδη λανσάρει το Joy 845 με λειτουργικό Android και τιμή 109,9 ευρώ, ενώ η Wind παρουσίασε δύο συσκευές προσιτών smartphones, το ZTE Blade, το οποίο κοστίζει 159 ευρώ, και το Huawei Ideos U8150, το οποίο πωλείται έναντι 166 ευρώ και λειτουργεί με την τελευταία έκδοση Android TM 2.2. Για την αγορά των δύο τελευταίων μάλιστα ισχύει 10% έκπτωση έως το τέλος Φεβρουαρίου. Η Wind μάλιστα αναμένεται να διαθέσει άλλες τέσσερις ή πέντε παρόμοιες συσκευές με κόστος που θα κυμαίνεται από 200 έως 300 ευρώ εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011.
Τη δική της απάντηση στα προσιτά smartphones ετοιμάζει και η Cosmote, η οποία έχει ήδη μπει στον χώρο των tablet PC λανσάροντας το V9 Pad της ZTE στην τιμή των 349 ευρώ χωρίς επιδότηση. Τα tablet PC είναι φορητές συσκευές με οθόνη 7 ή 10 ιντσών και δυνατότητα σύνδεσης στο Ιντερνετ μέσω ασύρματων και κινητών δικτύων.
  • 800.000 smartphones υπολογίζεται ότι πουλήθηκαν το 2010 στην Ελλάδα, σε σύνολο 3,5 εκατ. συσκευών

Η ασφάλεια στο διαδίκτυο μέσα από τα μάτια των νέων...

Η σχέση των νέων με το διαδίκτυο θα βρεθεί στο επίκεντρο ειδικής εκδήλωσης με θέμα «Η Ασφάλεια στο Διαδίκτυο: Μέσα από τα μάτια των νέων».


Η σχέση των νέων με το διαδίκτυο θα βρεθεί στο επίκεντρο ειδικής εκδήλωσης με θέμα «Η Ασφάλεια στο Διαδίκτυο: Μέσα από τα μάτια των νέων» που διοργανώνει η Microsoft Ελλάς, σε συνεργασία με τον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού».



Η ασφάλεια στο διαδίκτυο μέσα από τα μάτια των νέων...
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου και ώρα 10. 00πμ στα γραφεία της Microsoft Ελλάς στο Μαρούσι.
Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι να δώσει στους ίδιους τους νέους τη δυνατότητα να μοιραστούν την εμπειρία τους, τις απόψεις τους και τους πιθανούς προβληματισμούς τους σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου.
Στη συζήτηση που θα διεξαχθεί, έμφαση αναμένεται να δοθεί στους κινδύνους που οι νέοι διαπιστώνουν κατά την πλοήγησή τους στο διαδίκτυο και στα προβλήματα που μπορεί να έχουν αντιμετωπίσει οι ίδιοι ή φίλοι τους.
Για την ανάπτυξη των παραπάνω θεμάτων, η εκδήλωση θα φιλοξενήσει δύο διαφορετικά πάνελ συζήτησης που θα εξετάσουν διαδοχικά την «Εμπειρία της χρήσης του Υπολογιστή στο σπίτι από τα παιδιά και τη σχέση με τους γονείς» και το «Cyberbullying και άλλα δεινά, διάγνωση κινδύνων και έξυπνη αντιμετώπιση».
Στα πάνελ θα συμμετέχουν εκτός από τους ίδιους τους μαθητές, γονείς και καθηγητές, καθώς και εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων.
Το κοινό της εκδήλωσης θα απαρτίζεται από μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι θα κληθούν να συμμετέχουν δυναμικά στις δύο συζητήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συζήτηση θα παρεμβαίνουν μαθητές από το Γυμνάσιο της Κω, μέσω της τεχνολογίας του Live Meeting.

Σοκολάτα: η πιο σέξι απόλαυση!


Η παγκόσμια παραγωγή της σοκολάτας παρουσιάζει αύξηση ύψους 3% σταθερά τα τελευταία 100 χρόνια.

T α τελευταία χρόνια, η βιολογική σοκολάτα είναι περιζήτητη στους επαγγελματικούς κύκλους των ζαχαροπλαστών και των μαγείρων, κυρίως λόγω των διαφόρων ποικιλιών που τυποποιούνται ξεχωριστά καθώς και του τόπου προέλευσης. Το 80% της βιολογικής σοκολάτας έχει προέλευση τη Λατινική Αμερική, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό προέρχεται από τη Μαδαγασκάρη, τα νησιά Φίτζι, την Τανζανία και την Ουγκάντα.Σοκολάτα: η πιο σέξι απόλαυση!
Οι κόκοι σοκολάτας κακάο μας  απογειώνουν τον ουρανίσκο!
Οι κόκοι σοκολάτας κακάο μας
απογειώνουν τον ουρανίσκο!
Η παραγωγή της βιολογικής σοκολάτας ανήλθε το 2009 στους 25.000 τόνους, με ετήσιες αυξητικές τάσεις ύψους έως 5% μέχρι το 2014. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι επειδή η σοκολάτα αποτελεί κατά 90% οικογενειακή απασχόληση και παραγωγή, οι καλλιεργητές της δεν έχουν τα χρήματα ούτε τη δυνατότητα να πιστοποιήσουν τα κτήματά τους, ενώ ταυτόχρονα δεν χρησιμοποιούν «χημικά» γιατί, απλώς, δεν μπορούν να τα πληρώσουν. Ετσι, στην πραγματικότητα μεγάλο μέρος της παραγωγής που διοχετεύεται στο εμπόριο είναι βιολογικής καλλιέργειας.
Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των γεωργών που καλλιεργούν κακαόδεντρα αγγίζει τα έξι εκατομμύρια, ενώ 50 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο ζουν αποκλειστικά από την ενασχόλησή τους με τις φυτείες. Τέλος, ένα κακαόδεντρο παράγει τη σωστή αναλογία καρπών για δέκα μόνο χρόνια.
ΜΕΡΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Η παραγωγή της σοκολάτας είναι συνυφασμένη με την καταστροφή των τροπικών δασών, την παιδική εργασία και τις συνθήκες σκλαβιάς που υφίστανται οι αγρότες που την παράγουν. Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση www.worldcocoafoundation.org καθώς επίσης και στον οργανισμό www.globalexchange.org.

Χοιρινό με λάχανο


Χοιρινό με λάχανο
Υλικά
  • 1.500 γραμμ. χοιρινό σε μερίδες (κατά προτίμηση ποντίκι, όχι δηλαδή πολύ «στεγνό» κομμάτι)
  • 1 μέτριο λάχανο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 1/2 φλιτζ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ ή 4-5 μεγάλες ώριμες ντομάτες
  • 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 2 καυτερές πιπερίτσες ή λίγο μπούκοβο
  • 400 γραμμ. τυρί ρεγκάτο ή άλλο κατάλληλο για σαγανάκι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Εκτέλεση
1. Βάζετε αρκετό ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρετε τα κρεμμύδια, τα οποία προηγουμένως έχετε κόψει σε φετάκια. Προσθέτετε τις μερίδες του κρέατος και τις σοτάρετε επίσης μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. 2. Ρίχνετε στην κατσαρόλα τις ντομάτες ή τα κονκασέ, τον πελτέ, τις πιπερίτσες, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και τόσο νερό, ώστε να καλύψει όλο το φαγητό σας.
3. Αφήνετε να μαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Στο μεταξύ ετοιμάζετε το λάχανο. Το κόβετε σε κομμάτια, αφαιρώντας τελείως τα σκληρά μέρη. Επίσης, κόβετε το τυρί σε κύβους ή μπαστουνάκια.
4. Όταν ετοιμαστεί το φαγητό, αφαιρείτε το κρέας και το φυλάτε στην άκρη. Ρίχνετε στην κατσαρόλα το λάχανο τμηματικά, ανακατεύοντας μέχρι να τοποθετηθεί όλη η ποσότητα στην κατσαρόλα, και το αφήνετε περίπου μισή ώρα σε σιγανή φωτιά, να μαγειρευτεί και αυτό. 5. Στη συνέχεια προσθέτετε στην κατσαρόλα και το κρέας, ανακατεύετε απαλά και αφήνετε να πάρει μία βράση το φαγητό, ώστε να απορροφηθούν τυχόν υγρά και να ενωθούν οι γεύσεις. 6. Αφήνετε 1-2 λεπτά να λιώσει ελαφρά το τυρί, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε άλλα 5 λεπτά το φαγητό στη φωτιά, αφού όμως έχετε σβήσει το μάτι.

Φρέσκες πέννες με χταπόδι αλά Pandespani


Φρέσκες πέννες με χταπόδι αλά Pandespani
Μια συνταγή με γευστικά πλοκάμια, απλή αλλά ταυτόχρονα πρωτότυπη, με άποψη σε οικείο θέμα, λιτότητα υλικών και οξύτητα στην γεύση… μια συνταγή που σε “διαβολίζει”, κλιμακώνοντας την γευστική σου εμπειρία, συνδυάζοντας το τραγανό με το χυμώδες, το οικείο με το απρόβλεπτο…


Υλικά (για 4 άτομα)
500 γρ. φρέσκες Penne Rigate
1 χταπόδι (φρέσκο ή κατεψυγμένο) 800 γρ. – 1κιλό
3 σκελίδες σκόρδου κομμένες σε λεπτές φέτες
150 ml κόκκινο κρασί
200 ml ζεστό νερό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
αλάτι και φρέσκο πιπέρι
Για το γαρνίρισμα
3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό, ελάχιστο λάδι
Ετοιμάζετε το χταπόδι: Καθαρίζετε την κουκούλα εσωτερικά, βγάζετε το στόμα και τα μάτια, το πλένετε καλά, το βάζετε ολόκληρο σε κατσαρόλα πάνω σε σιγανή φωτιά και την σκεπάζετε. Το χταπόδι θ' αρχίσει να κοκκινίζει και να βγάζει τα υγρά του στα οποία βράζει. Σε 15 λεπτά το γυρίζετε ανάποδα και στα 30 λεπτά περίπου συνολικά, όταν τα υγρά αρχίσουν να μειώνονται, προσθέτετε 200 ml ζεστό νερό. Στα 45 λεπτά συνολικά ελέγχετε αν το χταπόδι τρυπιέται εύκολα και το ζουμί έχει αρχίσει να “δένει”, όντας όμως αρκετό για να συνδράμει στη δημιουργία της σάλτσας. Σβήνετε τη φωτιά, αφήνετε λίγο να κρυώσει και το ψιλοκόβετε με καλοακονισμένο μαχαίρι slicer σε ροδέλες πάχους 1 εκ. Κρατήστε τα υγρά χωριστά.
Σημείωση: Tο χταπόδι πρέπει να είναι μεν μαλακό και να τρώγεται, αλλά και κάπως “al-dente” και ζουμερό (δεν είναι ορατές οι ίνες της σάρκας του κατά μήκος των πλοκαμιών ούτε το βαθυκόκκινο δέρμα του αποκολλάται από το λευκό σώμα).
Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι και μέτρια φωτιά ρίχνετε το ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτετε τις ροδέλες σκόρδου (προεραιτικά και το μπούκοβο αν επιλέξετε την πιο καυτερή version). Τοστάρετε για 1 λεπτό περίπου να ροδίσουν ελαφρά στην κάτω πλευρά και τις γυρίζετε από την άλλη. Στο επόμενο λεπτό, μόλις το χρώμα τους είναι ανοικτό μελί, τις βγάζετε προσεκτικά και τις βάζετε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν για να μείνουν τραγανές (αφήνετε στο λάδι το μπούκοβο, στην καυτερή εκδοχή).
Αυξήστε τη φλόγα, προσθέστε στο λάδι το χταπόδι και μαγειρέψτε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας. Προσθέστε επίσης το μωβ υγρό του χταποδιού και το κρασί. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε 5-8 λεπτά μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να δένει. Δοκιμάστε και διορθώστε σε αλάτι, πιπέρι.
Βράζετε τις φρέσκες πένες al dente, σε πολύ νερό, αλατισμένο (3-4 λεπτά ή σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου). Τις στραγγίζετε, κρατώντας χωριστά 1 φλιτζάνι από το νερό που έχουν βράσει, τις ρίχνετε στο τηγάνι με το χταπόδι και ανακατεύετε. Αν δείτε ότι αρχίζουν να στεγνώνουν, ρίχνετε λίγο από το νερό που έχετε ήδη κρατήσει.
Σερβίρισμα: Σε ζεστά πιάτα, βάζετε τις πένες με το χταπόδι και προσθέτετε από πάνω τα flakes του σκόρδου. Πασπαλίζετε στο τέλος με τον μαϊντανό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ρίχνετε σε γραμμή τις σταγόνες ελαιόλαδου.
Σημείωση: Η δοκιμή του σκόρδου και η κατανάλωσή του από τους συνδαιτημόνες είναι ανάλογη με τη δυνατότητά τους να θυσιάσουν τις στενές κοινωνικές συνευρέσεις για τις επόμενες 18 ώρες, προκειμένου να απολαύσουν την ένταση των ετερόκλητων γευστικών ερεθισμάτων της συνταγής.
Επίλογος: Αρκετό κόπο κάνατε… Ήρθε η ώρα της ανταμοιβής! Φανταστείτε …μια παραλία με θέα στο Αιγαίο … μια βεράντα με λινά τραπεζομάντηλα …ακούσματα μελωδικών ήχων από άριες του Gigli και εμβόλιμες παρεμβολές από χαρούμενες φωνές ενός σμαριού ανέμελων παιδιών που παίζουν στην αμμουδιά… μια γουλιά από ένα δροσερό αγιωργίτικο και νιώστε το climax σε κάθε μπουκιά. Η πικάντικη γεύση του σκόρδου και του φρεσκοτριμμένου πιπεριού αντιπαλεύονται την γλυκιά αρμύρα του κρασομελωμένου χταποδιού πάνω σε ένα πεισματικά αντιστεκόμενο οικείο ζυμαρικό. Η μαγεία των αντιξοοτήτων στη γεύση!

ΔΝΤ: Αποκλείει κάθε περίπτωση πτώχευσης

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι η πτώχευση δεν αποτελεί επιλογή», υπογράμμισε σήμερα με έμφαση η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κάρολαϊν Ατκινσον.



«Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι η πτώχευση δεν αποτελεί επιλογή», υπογράμμισε σήμερα με έμφαση η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κάρολαϊν Ατκινσον, η οποία στο ίδιο πνεύμα επικαλέσθηκε και τις διαβεβαιώσεις της Αθήνας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους.

ΔΝΤ: Αποκλείει κάθε περίπτωση πτώχευσης
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης Τύπου, η αξιωματούχος του ΔΝΤ τόνισε ότι η αντιμετώπιση της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης και του υψηλού χρέους στην οποία είχε περιέλθει η ελληνική οικονομία την περασμένη άνοιξη είχε δύο πυλώνες: αυτόν των μεταρρυθμίσεων που θα απελευθερώσουν την οικονομία και θα δημιουργήσουν το καλύτερο δυνατό περιβάλλον για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, και αυτόν που αφορά στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών.
Η κυρία Ατκινσον εμφανίσθηκε δημόσια αισιόδοξη για την πορεία του μνημονίου δηλώνοντας ότι το ΔΝΤ “αναμένει πως το πρόγραμμα θα πετύχει”. Σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για την επιτυχία, και επισήμανε ότι είναι ένα δύσκολο πρόγραμμα, αλλά πρόσθεσε ότι για την υλοποίησή του έχει δεσμευθεί πλήρως η ελληνική κυβέρνηση.
Το στέλεχος του Ταμείου εκτίμησε ότι οι επαφές του κ. Στρος-Καν με τον κ. Παπανδρέου και τους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως και η καλή συνεργασία του ΔΝΤ με την Ευρ. Επιτροπή και την ΕΚΤ, είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρξει ένα επιτυχές πρόγραμμα για την Ελλάδα, και δήλωσε πεπεισμένη ότι η ΕΕ και η Ευρωζώνη στην επικείμενη σύνοδο κορυφής θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που υπάρχουν με αποτελεσματικό τρόπο.
Στενή συνεργασία με την κυβέρνηση
Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει κατά πόσον το περιστατικό της ανακοίνωσης από την Τρόικα, στις 11 Φεβρουαρίου, του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ, έχει πλήξει τις σχέσεις του Ταμείου με την Αθήνα, δήλωσε ότι το ΔΝΤ διατηρεί πολύ στενή και ισχυρή σχέση με την κυβέρνηση της Ελλάδας και σέβεται τις πολιτικές που ακολουθεί όπως και τον καθορισμό αυτού που θεωρεί ως τον καλύτερο τρόπο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

ethnos.gr

Τα παντοτινά μυστικά του Ιπποκράτη

Μπορεί να πέρασαν χιλιάδες χρόνια, αλλά τα συμπεράσματα του πατέρα της ιατρικής, όσον αφορά τη σχέση της σωστής διατροφής με την καλή υγεία, εξακολουθούν να είναι επίκαιρα και σήμερα



Οι πρώτοι άνθρωποι ήταν αποκλειστικά φυτοφάγοι. Φύλλα, βλαστοί και καρποί αποτελούσαν την καθημερινή τους διατροφή.

Τα παντοτινά μυστικά του Ιπποκράτη
Με το πέρασμα των χρόνων, άρχισαν να καταναλώνουν κρέας, με την κατάσταση να έχει σήμερα ανατραπεί πλήρως. Η σχέση της διατροφής με την υγεία είναι άρρηκτη. Ο Ιπποκράτης κατέγραψε με λεπτομέρεια τη σχέση της τροφής με την ασθένεια, τέσσερις αιώνες πριν από τη γέννηση του Χριστού. Εξι αιώνες αργότερα, ο Γαληνός προχώρησε σε παρόμοιες καταγραφές.
Στο θέμα αναφέρεται με λεπτομερή τρόπο ο επίκουρος καθηγητής Ογκολογίας και επί σειρά ετών διευθυντής στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» κ. Γεράσιμος Ρηγάτος, στο βιβλίο με τίτλο «Η διατροφική παράδοση στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με τον κ. Ρηγάτο, στα διάφορα έργα της ιπποκρατικής συλλογής, εκφράζονται οι γενικές αρχές της σχολής της Κω για τη διατροφή ως τρόπο διατήρησης της υγείας, αλλά και θεραπείας νοσημάτων. Μεταξύ των γενικών υποδείξεων περιλαμβάνεται η ακόριη τροφής, δηλαδή το να μην τρώει κάποιος μέχρι κορεσμού. Η υπερβολική λήψη τροφής έχει επιπτώσεις στην υγεία, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Περιορισμοί
Μία άλλη βασική αρχή, είναι η λήψη τροφής σύμφωνα με διάφορες μεταβλητές, όπως η ηλικία, η σωματική διάπλαση, το είδος της εργασίας και η εποχή του έτους. Ανάλογοι περιορισμοί ισχύουν, κατά τις ίδιες αντιλήψεις και όσον αφορά τη γυμναστική, η οποία πρέπει, επίσης, να ρυθμίζεται ανάλογα με τις πιο πάνω παραμέτρους.
Για το κρασί, δίνεται έμφαση στη λελογισμένη κατανάλωση και σε άλλες παραμέτρους (ανάμιξη με νερό και περιορισμοί τους θερινούς μήνες). Οι οδηγίες είναι πολύ αυστηρότερες και πιο εξειδικευμένες όταν πρόκειται για τη θεραπεία νοσημάτων.
Η δίαιτα ρυθμίζεται και πάλι με τα πιο πάνω κριτήρια, καθώς και άλλα, τα οποία αφορούν το είδος της νόσου, τη φάση στην οποία βρίσκεται (έναρξη, ακμή, λύση, ανάρρωση) και την ιδιοσυγκρασία του ασθενούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις ?αναφέρει ο Ιπποκράτης... ακόμα και το ψωμί που τρώει ο ασθενής είναι ένα σοβαρό ζήτημα.
ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Οι τροφές που αποτελούν φάρμακο από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ως φάρμακα εξετάζονταν από τον Ιπποκράτη τα διάφορα είδη τροφίμων. Ενδεικτικά αναφέρει ότι το κριθάρι έχει άλλες ιδιότητες αξεφλούδιστο και άλλες ξεφλουδισμένο, άλλες ως καβουρδισμένο ή κριθάλευρο και άλλες ως κρίθινο ψωμί: «Αν θέλεις να βράσεις αξεφλούδιστο κριθάρι, το αφέψημα είναι ισχυρό καθαρτικό. Οταν καβουρδιστεί, η υγρή και η καθαρτική ιδιότητα αναστέλλονται από τη φωτιά.
Το ακοσκίνιστο αλεύρι έχει μικρότερη θρεπτική αξία, είναι όμως πιο υπακτικό (καθαρτικό). Το κοσκινισμένο αλεύρι είναι πιο θρεπτικό, αλλά είναι λιγότερο υπακτικό. Το σιτάρι είναι πιο ισχυρό και πιο θρεπτικό από το κριθάρι, αλλά λιγότερο υπακτικό, τόσο αυτό όσο και ο χυλός του. Το πιτυρούχο ψωμί με κοσκινισμένο αλεύρι είναι πιο θρεπτικό, αλλά λιγότερο υπακτικό».
Το μελίκρητον (νερόμελο) είναι λιγότερο κατάλληλο για εκείνους στους οποίους επικρατεί η πικρή (κίτρινη) χολή και για εκείνους που εμφανίζουν διόγκωση των σπλάχνων. Μαλακώνει τους πνεύμονες, διευκολύνει την απόχρεμψη και περιορίζει τον βήχα. Εχει διουρητικές ιδιότητες και μάλιστα σημαντικές.
Το οξύμελι (ξιδόμελο) είναι από τα κύρια ροφήματα που η Ιατρική του Ιπποκράτη επιτρέπει και συνιστά να δίνεται σε άτομα με οξέα νοσήματα. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, επιτρέπει και τη χορήγηση κρασιού, αραιωμένου με νερό. Είναι αποχρεμπτικό και διευκολύνει την αναπνοή. Υπάρχουν, ωστόσο, περιπτώσεις που αντί να ανεβάζει τα πτύελα ώστε να αποβληθούν, τα κάνει γλοιώδη και δυσκολεύει την κατάσταση.
Πρόληψη
Ασπίδα η διατροφή για σοβαρές ασθένειες
Το κόκκινο κρέας συμβάλλει στα καρδιαγγειακά και στον καρκίνο. Το κρεμμύδι κάνει καλό στα μάτια. Το πράσο είναι θερμαντικό.
Η ρίγανη βοηθά τη λειτουργία της χολής
Αρχαία και σύγχρονη Ιατρική συμπίπτουν στις παρατηρήσεις για τη σχέση τροφών με την υγεία.
Ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός περιγράφουν λεπτομερώς τη δράση τους στην υγεία, ενώ και οι σύγχρονοι γιατροί συνδέουν την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών με πρόληψη σοβαρών ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος.
Η σύγχρονη Ιατρική αναδεικνύει τον ρόλο της διατροφής στην πρόληψη:
Το κόκκινο κρέας συμβάλλει στα καρδιαγγειακά και στον καρκίνο, ενώ αυξάνει και τη χοληστερόλη, η οποία οδηγεί σε νεφρική βλάβη. Σνακ, γλυκά, ζάχαρη και λιπαρά απορρυθμίζουν το σάκχαρο, οδηγώντας σε καρδιαγγειακά, νεφρική νόσο και αρτηριοσκλήρυνση. Αν σε αυτά προστεθεί η κατανάλωση λιπαρών και αλατιού, οδηγούμαστε στο μεταβολικό σύνδρομο.
Φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά και ψωμί ολικής άλεσης προστατεύουν από τα παραπάνω, καθώς και από την αύξηση της ομοκυστεΐνης, η οποία αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Το αλκοόλ είναι η δεύτερη καρκινογόνος ουσία μετά τον καπνό.
Τα κουκκιά - σημειώνει - ο Ιπποκράτης είναι θρεπτικά, αλλά προκαλούν δυσκοιλιότητα.
Τα μπιζέλια είναι περισσότερο υπακτικά, όπως επίσης τα λαθούρια και τα φασόλια.
Τα άσπρα ρεβίθια είναι υπακτικά, διουρητικά και θρεπτικά. Το σκόρδο είναι θερμαντικό, υπακτικό και διουρητικό. Ωφελεί το σώμα, βλάπτει τα μάτια και η δράση του εξασθενίζει με το βράσιμο. Το κρεμμύδι κάνει καλό στα μάτια, αλλά βλάπτει το σώμα, το οποίο θερμαίνει και ξηραίνει.
Το πράσο είναι θερμαντικό, υπακτικό και διουρητικό. Υγραίνει, σταματά τις ξινίλες και είναι καλό να τρώγεται προς το τέλος του γεύματος. Το ράπανο διαλύει το φλέγμα με την καυστικότητά του, είναι θερμαντικό, αλλά και δύσπεπτο. Το μαρούλι είναι δροσιστικό, αλλά προκαλεί αδυναμία στο σώμα.
Το σέλινο είναι διουρητικό. Η φρέσκια αντράκλα (γλιστρίδα) δροσίζει και ως τουρσί θερμαίνει.
Η τσουκνίδα έχει καθαρτική δράση. Το βλίτο διευκολύνει τις κενώσεις. Η ρίγανη θερμαίνει και βοηθά τη λειτουργία της χολής. Το θυμάρι είναι θερμαντικό, υπακτικό και διουρητικό.
Ο Γαληνός αναφέρει ότι το ρύζι σταματάει τη διάρροια και οι φακές διευκολύνουν τις κενώσεις. Αν βραστούν δεύτερη φορά, ξηραίνουν τα ρεύματα της κοιλιάς. Το σουσάμι χορταίνει γρήγορα, η πέψη γίνεται αργά και η τροφή που δίνει στο σώμα είναι λιπαρή. Το πεπόνι είναι διουρητικό και υπακτικό και καθαρίζει το δέρμα. Τα αγγούρια είναι διουρητικά, ενώ τα σύκα έχουν αξιόλογη καθαρτήρια ιδιότητα.
«Περί διαίτης»
Τι πρέπει να τρώνε οι παχύσαρκοι
Ειδική δίαιτα για τους παχύσαρκους είχε περιλάβει ο Ιπποκράτης στο «Περί διαίτης υγιεινής» έργο του.
Για τους παχύσαρκους, ο πατέρας της Ιατρικής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρέπει δε, οι μεν παχύσαρκοι να βαδίζουν ταχύτερα, οι δε λεπτοί ησυχότερα». Για την εργασία και τη διατροφή γράφει:
«Οι παχείς και όσοι θέλουν να γίνουν λεπτοί, πρέπει όλες τις ταλαιπωρίες (εργασία, οδοιπορία) να τις κάνουν όσο είναι νηστικοί. Να τρώνε ενώ ακόμη είναι λαχανιασμένοι από τον κόπο και χωρίς να δροσιστούν πρώτα και αφού προηγουμένως έχουν πιει νερωμένο κρασί και όχι πολύ δροσερό.
Καρυκεύματα
Τα φαγητά να τα παρασκευάζουν με σουσάμια ή με καρυκεύματα και με τον ίδιο τρόπο και τα άλλα κι ας είναι πιο λιπαρά, διότι έτσι θα χορτάσουν με λιγότερο φαγητό! Και να τρώνε μία φορά την ημέρα και να μην κάνουν λουτρό, να κοιμούνται σε σκληρό κρεβάτι και να περπατούν ελαφρά ντυμένοι, όσο πιο πολύ γίνεται».
Ο Ιπποκράτης έδινε έμφαση και στις καθάρσεις, οι οποίες είχαν τη θεωρητική τους στήριξη στη χυμοπαθολογία, δηλαδή την πύκνωση και αραίωση τεσσάρων χυμών του ανθρώπου (αίμα, φλέγμα, κίτρινη χολή και μαύρη χολή).

ethnos.gr

«Μπλοκάρισμα» ενζύμου εμποδίζει μεταστάσεις


Την εξάπλωση του καρκίνου από τον μαστό σε άλλα όργανα κατόρθωσαν να εμποδίσουν επιστήμονες του Βρετανικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο σε ποντίκια, μπλοκάροντας ένα ένζυμο.

«Μπλοκάρισμα» ενζύμου εμποδίζει μεταστάσεις
Σύμφωνα με το BBC, στα πειράματά τους οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μπλοκάροντας το ένζυμο LOXL2 προλαμβάνουν την μετάσταση. Τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο «Cancer Research», προέβλεψαν ένα «φανταστικό φάρμακο», το οποίο είναιι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθεί σε κλινικό περιβάλλον.
Οι συγγραφείς της έρευνας αναφέρουν ότι το 90% των θανάτων από καρκίνο οφείλονται στις μεταστάσεις.
Οταν εξετάζει κανείς τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού, βλέπει τα υψηλά επίπεδα του ενζύμου LOXL2 που συνδέονται με την εξάπλωση του καρκίνου και τις ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης.
Επίσης, ανακάλυψαν ότι το LOXL2 ήταν σημαντικό για τα αρχκά στάδια της μετάστασης, καθώς βοηθά τα καρκινικά κύτταρα να δραπετεύουν από το στήθος και να εισχωρούν στο αίμα.
Στη μελέτη τους στα ποντίκια, χρησιμοποίησαν χημικά και αντισώματα που μπλόκαραν την δράση του ενζύμου. Αυτό σταμάτησε την μετάσταση του καρκίνου του μαστού σε άλλα όργανα.
Η επικεφαλής της έρευνας δρ. Τζανίν Ερλερ δήλωσε ότι το LOXL2 είναι ένας φανταστικός φαρμακευτικός στόχος πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθεί σε κλινικό περιβάλλον.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι τα ευρήματα δεν είναι σημαντικά μόνο για την δημιουργία του φαρμάκου, αλλά και για την δημιουργία εξέτασης που θα πορεί να ανιχνεύει την πιθανότητα μετάστασης, με αποτέλεσμα την ανάρρωση του ασθενούς.
Η διευθύντρια της εκστρατείας Ερευνας και Πολιτικής για τον Καρκίνο του Μαστού, Αρλίν Γουίκι, χαρακτήρισε εξαιρετικά τα αποτελέσματα της έρευνας και παρά το γεγονός ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να ιαθεί, δεν συνέβαινε το ίδιο και με την μετάστασή του.

ethnos.gr

Ελπίδες για την οστεοπόρωση

Η χορήγηση ενός μονοκλωνικού αντισώματος αποτρέπει τη φθορά των οστών.



Αυξητική είναι η τάση των καταγμάτων του ισχίου στην Ελλάδα.
Η οστεοπόρωση έχει προσβάλει 400.000 έως 500.000 ανθρώπους στη χώρα μας, αριθμός που αυξάνεται λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης. Μία στις τρεις γυναίκες άνω των 50 ετών έχει εγκατεστημένη οστεοπόρωση, η οποία απειλεί και τους άνδρες της ίδιας ηλικίας.


Η οστεοπόρωση αφορά ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, εξελίσσεται χωρίς συμπτώματα και οδηγεί σε σοβαρά κατάγματα όταν έχει προχωρήσει η ζημιά στα οστά (φωτογραφία αρχείου)
Η οστεοπόρωση αφορά ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, εξελίσσεται χωρίς συμπτώματα και οδηγεί σε σοβαρά κατάγματα όταν έχει προχωρήσει η ζημιά στα οστά (φωτογραφία αρχείου)
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν χθες ο καθηγητής Ορθοπαιδικής κ. Γιώργος Λυρίτης και ο ενδοκρινολόγος κ. Πολυζώης Μάκρας, σημειώνοντας ότι η οστεοπόρωση αφορά ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, εξελίσσεται χωρίς συμπτώματα και οδηγεί σε σοβαρά κατάγματα όταν έχει προχωρήσει η ζημιά στα οστά.
Ο καθηγητής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα οστεοπορωτικά κατάγματα στην Ελλάδα ήταν σε ετήσια βάση 5.100 το 1977, έφτασαν τα 11.000 το 1992, ενώ σήμερα αγγίζουν τα 15.000. Η πιο πρόσφατη εξέλιξη ?είπαν? είναι η ανακάλυψη ενός νέου θεραπευτικού δρόμου, χάρη στον οποίο αποτρέπεται η φθορά των οστών με το πέρασμα των χρόνων. Με τη χορήγηση δενοσουμάμπης, ενός μονοκλωνικού αντισώματος, επηρεάζεται η διαδικασία ανανέωσης των οστών. Η οστική ανακατασκευή ?εξήγησαν? γίνεται με την επικοινωνία δύο ομάδων κυττάρων: των οστεοκλαστών, τα οποία προκαλούν εξασθένιση των οστών, και των οστεοβλαστών, που οδηγούν σε σχηματισμό νέου οστού.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, με το πέρασμα των χρόνων η δράση των οστεοβλαστών περιορίζεται, με αποτέλεσμα να δρουν χωρίς ισορροπία οι οστεοβλάστες. Αυτό οδηγεί σε φθορά του οστού, η οποία ωστόσο δεν αποκαθίσταται. Οι μέχρι τώρα θεραπείες «δηλητηρίαζαν» τους οστεοκλάστες, με ουσίες που εισχωρούσαν στο οστό. Το παραπάνω αντίσωμα δεν προκαλεί φθορά στους οστεοκλάστες, αναστέλλοντας απλώς τη δράση τους.
Αναφερόμενοι στη διαδικασία ανανέωσης των οστών, οι επιστήμονες τη χαρακτήρισαν πολύ σημαντική και είπαν ότι γίνεται προοδευτικά και σταθερά. Κάθε δέκα χρόνια ?σημείωσαν? ο ανθρώπινος σκελετός έχει ανανεωθεί πλήρως και ένας 50χρονος «φοράει» την έκτη σπονδυλική στήλη του.
ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ
Τα ποσοστά στις γυναίκες
Το 19,2% των Ελληνίδων ηλικίας άνω των 50 ετών έχουν εγκατεστημένη σπονδυλική οστεοπόρωση με σπονδυλικές παραμορφώσεις.
2 Σε πληθυσμό 2,1 εκατομμυρίων γυναικών άνω των 50 ετών αναλογούν περίπου 400.000 με εγκατεστημένη σπονδυλική οστεοπόρωση.
3 Το 30% των γυναικών ηλικίας άνω των 50 ετών έχουν παθολογικά χαμηλή οστική πυκνότητα.

ethnos.gr
May Banners

ΠΑΤΑ LIKE ΚΙ ΕΣΥ ΑΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΣΟΥ

free counters