Nail's Love By Ms

Σπιρουλίνα: o πιο πολύτιμος σύμμαχος της υγείας μας!

.
Η Σπιρουλίνα και οι ευεργετικές της ιδιότητες 


ράφει η Ιωάννα Βλάσση, δημοσιογράφος, συνεργάτιδα του doctoranytime.gr

 
Η σπιρουλίνα είναι μία τροφή πλούσια σε βιταμίνες, θρεπτικές ουσίες και πρωτεΐνες που έχει αποδεδειγμένα αξιοσημείωτες προληπτικές ή και θεραπευτικές ιδιότητες ενάντια σε νοσήματα και έλλειψη βασικών βιταμινών και ιχνοστοιχείων για τη λειτουργία του οργανισμού.



Το πόσο σημαντική είναι η υγιεινή διατροφή η οποία είναι πλούσια και πλήρης θρεπτικών συστατικών το έχουμε ήδη αναδείξει σε προηγούμενα άρθρα και πάντοτε βασισμένοι σε διάφορες μελέτες.


Αρκετές ασθένειες προκαλούνται λόγω έλλειψης βασικών και αναγκαίων για τον οργανισμό θρεπτικών ουσιών και βιταμινών. Τέτοιες ασθένειες είναι η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Τόσο η σωστή διατροφή όσο και η τακτική σωματική άσκηση βοηθούν στην πρόληψη των νόσων αυτών.



Το ίδιο το σώμα μας έχει πολλές φορές τη δυνατότητα να αυτοϊαθεί σε περιπτώσεις παθήσεων που οι βιταμίνες είναι ο αρχικός αιτιολογικός παράγων δημιουργίας.


Ποιες είναι οι ασθένειες που προλαμβάνουν οι ιδιότητες της σπιρουλίνας;
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Νεφρική ανεπάρκεια
  • Καρκίνος
  • Διαταραχές στο γαστρεντερικό σύστημα
  • Σιδηροπενική αναιμία
  • Αναπνευστικές διαταραχές- άσθμα
  • Αίσθημα κόπωσης και πρόωρη γήρανση
  • Διαταραχές στο ορμονικό σύστημα
  • Δυσμηνόρροια
  • Καρδιαγγειακές παθήσεις
  • Διαταραχές στο ήπαρ
  • Επιχείλιος έρπης.
Η σπιρουλίνα βασίζεται σε συγκεκριμένες ευεργετικές δράσεις της για να προλάβει ή να θεραπεύσει επικουρικά κάποιες ασθένειες.


Πώς το επιτυγχάνει αυτό;
Καταρχάς, η σπιρουλίνα αποτελεί μία πρώτης τάξεως ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αυτί επιτυγχάνεται μέσω της εξουδετέρωσης των παθογόνων μικροοργανισμών (ιών, βακτηρίων, μυκήτων) και ενισχύοντας την απέκκριση μεταλλαγμένων κυττάρων. Επιπλέον, η σπιρουλίνα αναστέλλει φλεγμονώδεις αντιδράσεις και δρα ως ισχυρό αντι- ιικό και αντιμικροβιακό, ειδικότερα για τα βακτήρια που έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα στα υπάρχοντα αντιβιοτικά.


Η σπιρουλίνα παρουσιάζει αντιοξειδωτική δράση. Καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύει τον οργανισμό βοηθώντας τον να αντιμετωπίσει στρεσογόνες καταστάσεις, θλίψη, έκθεση σε περιβαλλοντική μόλυνση και υπεριώδη ακτινοβολία. Είναι πλούσια σε Β- καροτίνη, βιταμίνη Ε, σελήνιο και πρωτεΐνες και ενισχύει την άμυνα και την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Είναι καθοριστικός ο ρόλος της στην αντιμετώπιση των συνεπειών της υπεροξείδωσης των λιπιδίων. Η τελευταία καταστρέφει τις κυτταρικές μεμβράνες προκαλώντας δυσμενείς συνέπειες στην υγεία. Επιπλέον, δρα ενάντια στην τοξικότητα των βαρέων μετάλλων και ως εκ τούτου προλαμβάνει την πρόκληση σοβαρών και ενίοτε ανίατων ασθενειών που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και στο θάνατο.



Η σπιρουλίνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως φυσικό συμπλήρωμα διατροφής για της διατήρηση της υγείας του σώματος και την αποφυγή της σωματικής κόπωσης. Έχει την ιδιότητα να χαρίζει ενέργεια και να προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση του σώματος αλλά και του δέρματος ενός ατόμου.
Τέλος, έχει αξιοσημείωτη νευροπροστατευτική δράση, εμποδίζοντας τις ελεύθερες ρίζες να αναπτυχθούν και ενισχύοντας την αντιμετώπιση κληρονομικών παθήσεων όπως το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ και η νόσος του Χάντινγκτον.


Η Σπιρουλίνα και οι ευεργετικές της ιδιότητες 


Η αντικαρκινική της δράση είναι ακόμη υπό δοκιμή και έρευνα, ωστόσο σε πειράματα που έγιναν μέχρι σήμερα εξετάστηκε η εφαρμογή της σε πειραματόζωα με καρκίνο του ήπατος και αποδείχθηκε ότι αύξησε το προσδόκιμο ζωής εξαιτίας της αντιοξειδωτικής της δράσης, η οποία αναχαιτίζει την ύπαρξη ελεύθερων ριζών στην οποία οφείλονται οι καρκινογενέσεις.



Σημαντική είναι και η αιμοποιητική λειτουργία της, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Γενικότερα, με κάθε επιφύλαξη, η σπιρουλίνα θεωρείται ότι προλαμβάνει καρκινικές αλλοιώσεις και σταθεροποιεί τις ήδη υπάρχουσες προκαρκινικές.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

May Banners

ΠΑΤΑ LIKE ΚΙ ΕΣΥ ΑΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΣΟΥ

free counters