Nail's Love By Ms

Έχουν τα έμβρυα μυστικά;… τώρα πια όχι!

.
Όπως μας τονίζει ο γυναικολόγος κύριος Βασίλης Αθανασίου, τα έμβρυα που αναπτύσσονται στο εργαστήριο σε κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν έχουν πλέον μυστικά. Και αυτό γιατί στα πιο εξελιγμένα εργαστήρια υπάρχουν συστήματα μικροσκοπικής παρακολούθησης που ελέγχουν και καταγράφουν την εξέλιξη του κάθε εμβρύου όλο το εικοσιτετράωρο.


Η παρουσία συστημάτων μικροσκοπικής παρακολούθησης αποτελεί τη νεώτερη εξέλιξη στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και αναμένεται να δώσει σημαντικές πληροφορίες αλλά και απαντήσεις για την ανάπτυξη και την πιθανότητα εμφύτευσης του κάθε εμβρύου.
Στους επωαστικούς κλιβάνους ενσωματώνονται ειδικοί φακοί μικροσκοπίων. Τα έμβρυα τοποθετούνται σε κατάλληλες θέσεις στους επωαστικούς κλιβάνους που συνδέονται με αυτούς τους φακούς και δεν απαιτείται να μεταφέρονται εκτός κλιβάνου για έλεγχο, αφού η παρακολούθηση της εξέλιξής τους γίνεται με εξωτερικές οθόνες.
Είναι δηλαδή σαν να υπάρχει ένα μικροσκόπιο στο εσωτερικό του κλιβάνου και να παρακολουθεί νυχθημερόν την εξέλιξη του κάθε εμβρύου ξεχωριστά.
Η χρήση των συστημάτων δεν έχει καμία αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη των εμβρύων, αφού τα έμβρυα δεν επηρεάζονται από την παρουσία τους, αντίθετα υπάρχουν πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα:
  • Τα έμβρυα δεν εκτίθενται στις εξωτερικές εργαστηριακές συνθήκες. Έτσι, υπάρχει συνεχής καλλιέργεια και επώαση επιτυγχάνοντας το μέγιστο της ποιότητας των εμβρύων.
  • Ακόμη πιο ουσιαστικό είναι ότι υπάρχει συνεχής και αδιάλειπτη καταγραφή που μας επιτρέπει να γνωρίζουμε σημαντικές λεπτομέρειες της κυτταρικής εξέλιξης όπως π.χ.:
  • τον ακριβή χρόνο  μεταξύ των κυτταρικών διαιρέσεων (δηλαδή πόσες ώρες μετά τη γονιμοποίηση το κάθε έβρυο ήταν στα 2-κύτταρα, στα 3-κύτταρα κ.τ.λ)
  • πόσος χρόνος χρειάσθηκε για να ολοκληρωθεί η κάθε κυτταρική διαίρεση
  • αν διαιρέθηκε σωστά το κάθε κύτταρο, και άλλες πολύ σημαντικές λεπτομέρειες που συνθέτουν το παζλ του κάθε εμβρύου.
Τα τελευταία βιβλιογραφικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι αυτές οι λεπτομέρειες σχετίζονται με τη σωστή χρωμοσωμιακή ανάπτυξη και είναι δείκτης της βιωσιμότητας και πιθανότητας εμφύτευσης του κάθε εμβρύου.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι αυτές οι λεπτομέρειες με τον κοινό τρόπο ελέγχου των εμβρύων ήταν αδύνατο να καταγραφούν.
3) Οι λεπτομέρειες που καταγράφονται στη συνέχεια αναλύονται με τη βοήθεια ειδικού εύχρηστου λογισμικού  και επιλέγεται ακριβέστερα το καταλληλότερο ή τα καταλληλότερα έμβρυα για την εμβρυομεταφορά οδηγώντας έτσι σε αύξηση του ποσοστού επίτευξης κύησης. Στην Ισπανία, όπου ήταν η πρώτη χώρα χρήσης και λειτουργίας αντίστοιχων συστημάτων (ήδη από το 2009) παρατηρήθηκε αύξηση του ποσοστού επίτευξης κύησης κατά 20%!!!
Τελειώνοντας να αναφέρουμε ότι αντίθετα με παρόμοια συστήματα που υπάρχουν, δεν αποτελούν αυτόνομους επωαστικούς κλιβάνους, αλλά τοποθετούνται στους ήδη δοκιμασμένους και ελεγμένους επωαστικούς κλιβάνους που εμπιστευόμαστε για τη σωστή λειτουργία του εμβρυολογικού μας εργαστηρίου.
Όμως κάθε καλό μηχάνημα χρειάζεται σωστή και εξειδικευμένη χρήση. Για αυτό και οι εμβρυολόγοι πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι στη χρήση, την λειτουργία, την ανάλυση  και επεξεργασία των δεδομένων της μικροσκοπικής παρακολούθησης των εμβρύων, για την καλύτερη και  ουσιαστικότερη εξυπηρέτηση κάθε υπογόνιμου ζευγαριού.
Το κέντρο εξωσωματικής Αθηνών, το οποίο είναι πρωτοπόρο στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, έχει ήδη εφαρμόσει το σύστημα συνεχούς μικροσκοπικής παρακολούθησης και υπάρχουν ήδη οι πρώτες εγκυμοσύνες από την εφαρμογή του.

health4you.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

May Banners

ΠΑΤΑ LIKE ΚΙ ΕΣΥ ΑΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΣΟΥ

free counters