Nail's Love By Ms

Αυξήσεις «φωτιά» στις αντικειμενικές τιμές

.

Τον «χορό» των αυξήσεων-φωτιά στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων άνοιξε χθες το οικονομικό επιτελείο, προχωρώντας στην αύξηση μέχρι και 60% των αντικειμενικών τιμών στο Ψυχικό.


Αυξήσεις «φωτιά» στις αντικειμενικές τιμές
Με απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημ. Κουσελάς, καθορίζονται νέες αυξημένες τιμές στο Ψυχικό, που ξεκινούν από 4.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και φτάνουν μέχρι και 10.000 ευρώ/τ.μ., από 3.250 έως 6.250 ευρώ που είχαν καθοριστεί το 2007.
Αυξήσεις «φωτιά» στις αντικειμενικές τιμές
Η τιμή των 10.000 ευρώ/τ.μ., που επιβάλλεται στην ακριβότερη ζώνη του Ψυχικού, είναι πλέον η υψηλότερη αντικειμενική σε όλη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με στελέχη της κτηματαγοράς, οι νέες αντικειμενικές στο Ψυχικό δείχνουν τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου για εξομοίωση των αντικειμενικών με τις αγοραίες τιμές, αφού νεόδμητες κατοικίες στην ακριβότερη περιοχή του Ψυχικού πωλούνται σήμερα από 8.000-10.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Οι αυξήσεις στις αντικειμενικές, που πλήττουν την ήδη καθισμένη κτηματαγορά, έρχονται έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον περασμένο Νοέμβριο, με την οποία ακυρώθηκε η τιμή των 5.150 ευρώ ανά τ.μ. που είχε καθοριστεί για τη β' ζώνη του Ψυχικού στις 27 Φεβρουαρίου 2007. Η συγκεκριμένη απόφαση αφορούσε μόνο τη β' ζώνη και όχι τις τιμές των υπολοίπων ζωνών που παρέμεναν στα επίπεδα που είχαν καθοριστεί στις 27-2-2007. Το υπουργείο Οικονομικών αντί να καθορίζει νέα τιμή για τη β' ζώνη του Ψυχικού, αποφάσισε να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων σε όλο το Ψυχικό από 23,28% έως 60%.
Αν ληφθεί υπόψη η παλαιότερη τιμή της β' ζώνης του 2006, η οποία ανερχόταν σε 4.100 ευρώ, τότε η νέα τιμή είναι αυξημένη κατά 95,1%.
Οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων για την υπόλοιπη χώρα θα έρθουν το καλοκαίρι. Τα ποσοστά των αυξήσεων θα είναι στις περισσότερες περιοχές ανάλογα με αυτά που αποφασίστηκαν για το Ψυχικό, δηλαδή θα κυμαίνονται μεταξύ 20% και 60%, ενώ δεν αποκλείεται σε ορισμένες περιοχές να φτάσουν ακόμη και το 100%.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι το κλείσιμο της «ψαλίδας» μεταξύ αντικειμενικών και αγοραίων και η είσπραξη εσόδων τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ στην τριετία 2011-2013, εκ των οποίων τα 270 εκατ. ευρώ θα πρέπει να εισπραχθούν φέτος.
ΑΚΙΝΗΤΑ
Ερχεται ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη
Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα συνοδευθεί και με αύξηση του αφορολόγητου ορίου για όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Ωστόσο η προσέγγιση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες θα προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα όπως:
  • Τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται σε ακίνητη περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ.
  • Τους φόρους μεταβίβασης κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.
  • Τα συμβόλαια και τις μετεγγραφές ακινήτων.
  • Τον ΦΠΑ στις νεόδμητες δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες.
  • Τα τεκμήρια για κατοικίες. Με βάση τις νέες αυξημένες τιμές ζώνης θα προσδιοριστούν τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες (κύρια, δευτερεύουσα, εξοχική).
Τον φόρο από ενοίκια και ΤΑΠ.

ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

May Banners

ΠΑΤΑ LIKE ΚΙ ΕΣΥ ΑΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΣΟΥ

free counters