Nail's Love By Ms

Τι ισχύει για τους ασφαλισμένους του δημοσίου

.

Διευκρινίσεις για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών υπαλλήλων του Δημοσίου και την αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, εξέδωσε σε εγκύκλιό του ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.
Και οι δύο γονείς δημόσιοι υπάλληλοι διατηρούν το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης, εφόσον έχουν συμπληρώσει 25ετία και διαθέτουν πάνω από τρία παιδιά ή ανάπηρο τέκνο.
Επίσης, προβλέπεται δυνατότητα αναγνώρισης ως συντάξιμου με εξαγορά χρόνου για κάθε παιδί, ρύθμιση που χρησιμεύει για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και την προσαύξηση της σύνταξης.
Ο νέος ασφαλιστικός νόμος αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε βάθος τριετίας, ενώ από 1ης Ιανουαρίου 2011 επέρχεται εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών.
Αποτέλεσμα αυτής της ρύθμισης είναι η απώλεια του δικαιώματος πρόωρης συνταξιοδότησης για τις μητέρες ανηλίκων.
Παράλληλα, ημερομηνία ενηλικίωσης των τέκνων είναι η 31η Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το 18ο έτος ηλικίας τους, ρύθμιση που ευνοεί τις γυναίκες που έχασαν πριν λίγους μήνες ή μέρες το δικαίωμα συνταξιοδότησης, λόγω προηγούμενης ενηλικίωσης των τέκνων τους.
Επίσης, καθιερώνεται η δυνατότητα αναγνώρισης ως συντάξιμου με εξαγορά χρόνου για κάθε παιδί. Η ρύθμιση αυτή βοηθάει στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και στην προσαύξηση της σύνταξης.
Τι προβλέπεται αναλυτικά:
Από την 1η Ιανουαρίου του 2011, όσοι προσλαμβάνονται ως τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι στο Δημόσιο, τη Βουλή, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, όπως και οι ιερείς και οι υπάλληλοι των εκκλησιαστικών ΝΠΔΔ υπάγονται στο ΙΚΑ
Ημερομηνία πρόσληψης θεωρείται η ημερομηνία που φέρει το ΦΕΚ διορισμού, εφόσον ο προσληφθείς αναλάβει υπηρεσία σε διάστημα ενός μηνός από την κοινοποίηση της πράξης του διορισμού.
Σε διαφορετική περίπτωση, ημερομηνία πρόσληψης θεωρείται η ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας.
Εάν το ΦΕΚ διορισμού φέρει προγενέστερη ημερομηνία από την 1.1.2011, και ο υπάλληλος αναλάβει υπηρεσία εντός μηνός από την κοινοποίηση της πράξεις διορισμού, τότε δεν υπάγεται στο ΙΚΑ, αλλά στην ασφάλιση του Δημοσίου.
Εάν κάποιος υπάλληλος διορίζεται στο Δημόσιο από 1η Ιανουαρίου 2011 με σχέση δημοσίου δικαίου αλλά διαθέτει προϋπηρεσία στο Δημόσιο ή σε ΟΤΑ ή άλλο ΝΠΔΔ, ως τακτικός υπάλληλος ή κάποια άλλη σχέση με χαρακτηριστικά εξαρτημένης εργασίας, τότε υπάγεται στην ασφάλιση του Δημοσίου.
Το ίδιο ισχύει και για τους υπαλλήλους που θα μεταταχθούν από άλλη υπηρεσία του Δημοσίου που η έναρξη της υπηρεσίας του είναι προγενέστερη της 1ης Ιανουαρίου ή μονιμοποιήθηκε μεν στο Δημόσιο μετά την 1η Ιανουαρίου 2011, αλλά ο χρόνος προϋπηρεσίας του με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ανατρέχει πριν την πρωτοχρονιά.
Οι ίδιες ρυθμίσεις εισάγονται και για τους υπαλλήλους που θα προσληφθούν ως τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι σε ΝΠΔΔ, που το προσωπικό τους συνταξιοδοτείται με βάσει τις δημοσιοϋπαλληλικές διατάξεις από την 1η Ιανουαρίου, οι οποίοι δεν θα υπάγονται στο ΙΚΑ, αλλά στην ασφάλιση του φορέα που θα υπάγονταν πριν τη θέσπιση των διατάξεων του νέου ασφαλιστικού νόμου.
Οι ρυθμίσεις αυτές ισχύουν ανεξαρτήτως του χρόνου που έχει μεσολαβήσει μεταξύ της προϋπηρεσίας του υπαλλήλου και της νέας πρόσληψης, καθώς και από την ύπαρξη ή μη ασφάλισης κατά τη διάρκεια της προϋπηρεσίας του.
Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται και για τους στρατιωτικούς που κατατάσσονται από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

May Banners

ΠΑΤΑ LIKE ΚΙ ΕΣΥ ΑΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΣΟΥ

free counters