Nail's Love By Ms

Καταΐφι


Καταΐφι

Υλικά: 
  • ½ κιλό καταΐφι
  • 300-350 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
  • ½ φλιτζανάκι του καφέ φρυγανιά
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • ½ φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
  • ½ φλιτζανάκι του καφέ χυμό πορτοκαλιού
  • 250 γρ. φρέσκο βούτυρο (ή μαργαρίνη και λίγο φρέσκο βούτυρο)
για το σιρόπι
  • 3 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού μέλι
  • 2 ½ φλιτζάνια του τσαγιού νερό
  • χυμό ½ λεμονιού
  • λίγο φιστίκι Αίγινας χοντροαλεσμένο για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση: 
Βάζουμε σε ένα μπολ, τα καρύδια, τη φρυγανιά, το ξύσμα του πορτοκαλιού, την κανέλα, τη ζάχαρη και τα ραντίζουμε με το κονιάκ και το χυμό πορτοκαλιού.
Ξαίνουμε το καταΐφι και το χωρίζουμε σε 30-35 μέρη έτσι, ώστε να σχηματίζονται μακρόστενες λωρίδες. Όσο φτιάχνουμε τα ρολά καταϊφιού, έχουμε σκεπασμένο το καταΐφι με μια υγρή πετσέτα, για να μην ξεραίνεται.
Βάζουμε στην άκρη κάθε λωρίδας μία κουταλιά της σούπας από το μείγμα της γέμισης και το τυλίγουμε, όσο πιο απαλά μπορούμε σε ρολό. Αν τα σφίξουμε, τότε θα σφίξουν στο ψήσιμο και δε θα γίνουν αφράτα.
Τοποθετούμε τα ρολά σε βουτυρωμένο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο. Λιώνουμε το φρέσκο βούτυρο (ή τη μαργαρίνη με το φρέσκο βούτυρο), και τα περιχύνουμε ένα ένα με ένα κουτάλι, να βραχούν παντού.
Σκεπάζουμε τα ρολά καταϊφιού με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε στους 175 βαθμούς C για 30 λεπτά. Στη συνέχεια βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε άλλα 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Κατόπιν βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού.
Σιροπιάζουμε το χλιαρό καταΐφι με το ζεστό σιρόπι. Όταν πιεί όλο το σιρόπι, το βάζουμε σε πιατέλα και το πασπαλίζουμε με λίγο φιστίκι Αίγινας.
Για να μείνει το καταΐφι τραγανό, δεν πρέπει να το σκεπάσουμε και δεν πρέπει να το βάλουμε στο ψυγείο. Διατηρείται εκτός ψυγείου αρκετές μέρες.

Βασιλόπιτα κέικ


Βασιλόπιτα κέικ
Υλικά: 
  • 1 βιτάμ
  • 6 αυγά
  • 1 ½ ποτήρι του νερού ζάχαρη
  • ½ ποτήρι του νερού γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • ½ ποτήρι του νερού χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 2 βανίλιες
  • ½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Εκτέλεση: 
Δουλεύουμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν.
Ρίχνουμε πρώτα τα ασπράδια, που τα έχουμε χτυπήσει σε μαρέγκα, κατόπιν έναν έναν τους κρόκους, το γάλα, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις βανίλιες και τέλος λίγο λίγο το αλεύρι κοσκινισμένο.
Βάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί με διάμετρο 30 εκ. βουτυρωμένο και αλευρωμένο ελαφρά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 1 ώρα.

Είναι αυτός ο άνδρας η... Μόνα Λίζα;


Οι περισσότεροι μελετητές θεωρούν ότι το πιο διάσημο πορτρέτο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, η Μόνα Λίζα απεικονίζει την Λίζα Γκεραρντίνι, τη σύζυγο ενός πλούσιου εμπόρου μεταξιού της Φλωρεντίας.

Είναι αυτός ο άνδρας η... Μόνα Λίζα;
Ωστόσο ο Ιταλός Σιλβάνο Βιντσέτι, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής για τη Συντήρηση της Πολιτισμικής Κληρονομιάς ισχυρίζεται ότι η Μόνα Λίζα ήταν αγόρι και ότι μοντέλο για το αριστούργημα του Λεονάρντο ντα Βίντσι ήταν ο νεαρός βοηθός και εραστής του μεγάλου ζωγράφου, Τζιαν Τζιάκομο Καπρότι.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι αρκετοί από τους πίνακες του Λεονάρντο ντα Βίντσι, συμπεριλαμβανομένων των δύο έργων «St John the Baptist» και «Angel Incarnate», βασίστηκαν στον Καπρότι.
Όλοι οι πίνακες απεικονίζουν μια λεπτή, μάλλον θηλυπρεπή φιγούρα με σγουρά μαλλιά. Υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες μεταξύ των εν λόγω έργων και ιδίως στην απεικόνιση της μύτης της Μόνα Λίζα,, γεγονός που κάνει τον Βιντσέτι, να πιστεύει πως η Μόνα Λίζα ήταν αγόρι!
Πηγή: pyles.tv

Διαυγή όνειρα ή προφητείες;


Τις εμφανίσεις αγγέλων και τα οράματα των προφητών που περιγράφονται στις γραφές προσπάθησε να εξηγήσει μια ερευνητική ομάδα στην Καλιφόρνια.

Διαυγή όνειρα ή προφητείες;
Η υπόθεση, που προσπαθεί να αποδείξει η ομάδα του Ερευνητικού Κέντρου Εξωσωματικών Εμπειριών, υποστηρίζει ότι αυτές οι μεταφυσικές εμφανίσεις υπήρξαν πράγματι, αλλά ως αποτέλεσμα «συνειδητών ονείρων».
Τα συνειδητά όνειρα ή διαυγή όνειρα συμβαίνουν όταν το άτομο που ονειρεύεται έχει συνείδηση ότι βρίσκεται σε ονειρική κατάσταση και παρεμβαίνει στην πλοκή του ονείρου.
Η ερευνητική ομάδα ζήτησε από 30 εθελοντές κατά τη διάρκεια του ύπνου να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα όνειρο με θέμα την αναπαράσταση μιας σκηνής από την Παλαιά Διαθήκη, όπου ο προφήτης Ηλίας δέχεται τη βοήθεια ενός αγγέλου.
Εικοσιτέσσερις από τους τριάντα εθελοντές κατάφεραν να έχουν την εμπειρία ενός κανονικού διαυγούς ονείρου ή ονειρεύτηκαν σε ημι-κοιμισμένη κατάσταση.
Κατά τη διάρκεια του ονείρου, οι εθελοντές έπρεπε να διαχωρίσουν τους εαυτούς τους και σε συνειδητή κατάσταση να κινηθούν εκτός του σώματός τους και να αναζητήσουν τις μορφές αγγέλων στο υπνοδωμάτιό τους. Στη συνέχεια έπρεπε να φάνε κάτι, όπως ακριβώς βοήθησε τον προφήτη Ηλία ο άγγελος, προσφέροντάς του τροφή και νερό.
Όταν ζητήθηκε από τους εθελοντές να επαναλάβουν το πείραμα, μόνο 15 το κατάφεραν ξανά.
Στα συμπεράσματα της ομάδας αναφέρεται ότι ο καθένας μπορεί να γίνει μάρτυρας μιας εμφάνισης αγγέλου κατά τη διάρκεια ενός διαυγούς ονείρου, αρκεί πριν κοιμηθεί να έχει δεχθεί ισχυρές «θρησκευτικές δονήσεις».

Οι άγγελοι υπάρχουν!


Συντριπτικά ποσοστά κατέγραψε η έρευνα του Associated Press, σχετικά με την ύπαρξη ή μη αγγέλων.

Οι άγγελοι υπάρχουν!
Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε μέσω Διαδικτύου, 8 στους 10 ερωτηθέντες πιστεύουν ότι οι άγγελοι υπάρχουν, ανεξάρτητα από την θρησκεία του καθενός και από το πόσο θρήσκοι είναι.

Ακόμη και μεταξύ εκείνων που απέχουν από θρησκευτικές εκδηλώσεις και είναι αντίθετοι με την εκκλησία, οι 4 στους 10 ζουν με την αίσθηση ότι αιθέρια όντα από τον αόρατο κόσμο, ζουν ανάμεσά μας.

Από το γενικό κοινό των πιστών κάθε θρησκείας, το 94% πιστεύει στους αγγέλους, από τους Χριστιανούς το 88%, και από τους Ευαγγελιστές το 95% -σύμφωνα πάντα με την σφυγμομέτρηση του Associated Press. Τo 92% πιστεύει στο Θεό, και το 34% ότι υπάρχουν φαντάσματα και εξωγήινοι.

Οι «τρεις μάγοι» δεν ήταν τρεις!


Οι φιγούρες των τριών μάγων, που επισκέφθηκαν το νεογέννητο Ιησού στη φάτνη, είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα της γιορτής των Χριστουγέννων.

Οι «τρεις μάγοι» δεν ήταν τρεις!
Ωστόσο, οι σοφοί που επισκέφθηκαν τον Χριστό ήταν πολύ περισσότεροι, αν αποδειχθεί σωστή η μετάφραση ενός χειρογράφου.
Το χειρόγραφο, που χρονολογείται από τον 8ο αιώνα μ.Χ., μεταφράστηκε τώρα για πρώτη φορά στην αγγλική γλώσσα και σύμφωνα με την εφημερίδα "Daily Mail" ρίχνει νέο φως στην ιστορία των Χριστουγέννων.
Ο τίτλος του χειρόγραφου είναι «Αποκάλυψη των Μάγων» και αναφέρει ότι οι περισσότεροι από δέκα σοφοί επισκέφθηκαν τη φάτνη στη Βηθλεέμ. Κάποιοι, μάλιστα, έρχονταν από πολύ μακριά, πιθανώς και από την Κίνα.
Ο όρος «μάγος» εκείνη την εποχή αποδιδόταν στους αρχαίους αστρονόμους-αστρολόγους, οι οποίοι παρατηρώντας τις κινήσεις των αστέρων προέβλεπαν τη μοίρα.
Επίσης, στο χειρόγραφο αναφέρεται πως το λαμπρό άστρο που έδειξε το δρόμο στους σοφούς ήταν ο ίδιος ο Χριστός.
Το χειρόγραφο φυλαγόταν για 250 χρόνια στο Βατικανό. Τη μετάφραση έκανε ο καθηγητής θρησκειολογίας στο πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, Μπρεντ Λαντό.

Deutsche Bank: «Όλα παίζονται στην Ιταλία για την Ευρωζώνη»


Προβληματισμένος εμφανίζεται για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Τόμας Μάιερ.

Deutsche Bank: «Όλα παίζονται στην Ιταλία για την Ευρωζώνη»
Ο Μάιερ επισημαίνει σε συνέντευξη του στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ότι η τύχη του ευρώ θα κριθεί την επόμενη χρονιά στην Ιταλία, η οποία στις αρχές του 2012 θα έλθει αντιμέτωπη με μια βαθειά ύφεση.

"Εάν η Ιταλία καταφέρει πριν από τις εκλογές του 2013 να βγει από την ύφεση, κάτι που αναμένω, τότε η χώρα αυτή θα καταστεί πρότυπο για όλες τις νοτιοευρωπαϊκές χώρες. Στην αντίθετη περίπτωση, η Ευρωζώνη θα διαλυθεί", τόνισε ο Τόμας Μάιερ.

Φόβοι αναλυτών για μαζικές υποβαθμίσεις χωρών


Αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία βλέπει για το νέο έτος ο Αλαστέρ Νιούτον, αναλυτής του οργανισμού οικονομικών μελετών Nomura.

Φόβοι αναλυτών για μαζικές υποβαθμίσεις χωρών
Σύμφωνα με τον Νιούτον δεν κινδυνεύουν μόνο οι ευρωπαϊκές χώρες από υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης αλλά και άλλες χώρες με υψηλή βαθμολογία σε όλο τον κόσμο.

"Προχωρούμε προς έναν κόσμο που από ΑΑΑ θα υποβαθμιστεί σε ΑΑ", αναφέρει ο χαρακτηριστικά ο αναλυτής, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο, CNBC.

Ως μόνη εξαίρεση σε αυτό, ο Νιούτον βλέπει την Γερμανία.

"Διαβλέπουμε μεγαλύτερο ρίσκο στις κινήσεις των αγορών", το επόμενο διάστημα, συμπληρώνει στη συνέντευξή του.

Μειώσεις μέχρι και 500 ευρώ στο Δημόσιο

Ενεργοποιείται από αύριο το ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε απώλειες μηνιαία μέχρι και 500 ευρώ για τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων
Μειώσεις μέχρι και 500 ευρώ στο Δημόσιο

Τα εκκαθαριστικά μισθοδοσίας που θα λάβουν οι υπάλληλοι του Δημοσίου θα περιλαμβάνουν μειώσεις που ξεπερνούν ακόμα και το 25%. 

Σε αυτή την περίπτωση επιπλέον περικοπές θα κατανεμηθούν σε δύο ισόποσες δόσεις το 2012 και το 2013. 

Για παράδειγμα ένας υπάλληλος του υπουργείου Παιδείας, που λάμβανε 1.405 ευρώ το μήνα, θα χάσει ένα σημαντικό μέρος του μισθού του, που θα φθάσει τα 945 ευρώ. Όμως επειδή αυτή η μείωση φτάνει το 33%, στις 27 Δεκεμβρίου θα αφαιρεθούν από το μισθό τα 351 ευρώ (25%) και θα φτάσει τα 1.054 ευρώ, ενώ το 2012 και το 2013 θα αφαιρεθούν τα υπόλοιπα 110 ευρώ σε δύο δόσεις.

Το «κούρεμα» στις αποδοχές των Δημόσιων υπαλλήλων θα ολοκληρωθεί με τις επιπλέον μειώσεις, που θα γίνουν με την εκκαθάριση μισθοδοσίας του Δεκεμβρίου καθώς θα συμπεριληφθεί και ένα μέρος των περικοπών, που αντιστοιχούν στο Νοέμβριο, μιας και το μισθολόγιο ισχύει αναδρομικά.

Παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο, Θρακιώτικο τραγούδι. A traditional Greek song for Christmas, from the region of Thrace


ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ 

Tα δέκα διαχρονικά τρελά επιδόματα του ελληνικού δημοσίου




Επιδόματα που δόθηκαν σε ανθρώπους που απασχολούνται στο ελληνικό δημόσιο από το ελληνικό κράτος και αν μη τι άλλο εντυπωσιάζουν για την εφευρετικότητά τους. Στη σημερινή εποχή οι εργοδότες δεν δίνουν στους εργαζομένους ούτε το δώρο το Χριστουγέννων… αν και βέβαια αυτό κρίνεται αντισυνταγματικό!
Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στα δέκα κορυφαία επιδόματα…
Επίδομα προθέρμανσης αυτοκινήτου (ΟΤΕ) 690€/μήνα – 420 άτομα
Επίδομα πλυσίματος χεριών (ΟΣΕ) 420€/μήνα – 1987 άτομα
Επίδομα προπέλας (Λιμενικό) 840€/μήνα – 653 άτομα
Επίδομα κεραίας (ΗΣΑΠ) 1120€/μηνα – 329 άτομα
Μεταφοράς φακέλου (Δημόσιο) 290€/μήνα – 6800 άτομα
Επίδομα παραλαβής – παράδοσης λεωφορείων 450€/μήνα – 1100 άτομα
Επίδομα έγκαιρης προσέλευσης (ΕΘΕΛ) 310€/μήνα – 1790 άτομα
Επίδομα αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων (Υπουργείο Δικαιοσύνης) 595€/μήνα – ? άτομα
Επίδομα Φαξ (ΔΕΗ) 870€/μήνα – 657 άτομα
Ετήσιο επίδομα χρήσης του κυλικείου, παρότι η χρήση των εστιατορίων των εγκαταστάσεων είναι δωρεάν (Όμιλος Ελληνικών Πετρελαίων) 120/μήνα.
Μην αγανακτείτε… Δείτε το σαν μία κακόγουστη φάρσα!

Δέκα λόγοι για να βάλουμε το φυσικό αέριο στη ζωή μας

Ιδανική λύση για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών αποτελεί η χρήση του φυσικού αερίου, αφού εξασφαλίζει μείωση των δαπανών και παράλληλα είναι φιλικό για το περιβάλλον.


Δέκα λόγοι  για να βάλουμε το φυσικό αέριο στη ζωή μας

Πολλά είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης του τόσο στα νοικοκυριά  όσο και στο αυτοκίνητο.

Πρωτίστως είναι πιο οικονομικό όσον αφορά στην εμπορική, οικιακή, βιομηχανική καθώς και στην αυτοκίνηση. 

Έπειτα το φυσικό αέριο αποτελεί πηγή πρωτογενούς ενέργειας, ενώ η καύση του έχει λιγότερο επιβλαβείς συνέπειες καθώς εκλύει μικρότερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.

Ακόμη χάρης την εξαιρετική απόδοσή του μειώνει την κατανάλωση καυσίμου, ενώ την ίδια στιγμή εξοικονομεί χρήματα.

 Η χρήση του  σε μονάδες συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρισμού έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική  αύξηση του βαθμού απόδοσης παραγωγής  ηλεκτρισμού έναντι των συμβατικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών.

Στηρίζει επίσης τη βιομηχανί , ενώ κατέχει ιδιαίτερη θέση στα νοικοκυριά αφού η κατανάλωση αερίου δεν προπληρώνεται όπως στην περίπτωση του πετρελαίου. 

Το φυσικό αέριο ενισχύει ακόμη το εμπόριο καθώς είναι λειτουργικό σε ξενοδοχεία, βιοτεχνίες, εστιατόρια, συνεδριακά κέντρα και σε πολλούς άλλους χώρους.

Όσον αφορά στη χρήση του στα οχήματα συμβάλλει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ ταυτόχρονα  εξασφαλίζει οικονομικά οφέλη στους οδηγούς.

Αξίζει να επισημανθεί πως με τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας  σε τομείς όπως στη γεωργία δημιουργούνται συνεχώς προϋποθέσεις  για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων τους. 

Ανοίγει το ενεργειακό παιχνίδι και για την Ελλάδα

Την πόρτα της κυβέρνησης ετοιμάζονται να χτυπήσουν τις επόμενες μέρες σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλες εταιρείες από το χώρο της εξόρυξης και εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου.


Ανοίγει το ενεργειακό παιχνίδι και για την Ελλάδα


Πρόκειται για εταιρείες κυρίως από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Ρωσία που δείχνουν ενδιαφέρον για τον «μάυρο» χρυσό της χώρας και εμφανίζονται έτοιμες να ξεκινήσουν έρευνες στους θαλάσσιους χώρους του Ιονίου Πελάγους και νοτίως της Κρήτης.
Το ενδιαφέρον αυτό σύμφωνα με πληροφορίες μετέφεραν πρόσφατα σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας Noble στον υφυπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη. Η Noble είναι η εταιρεία που πραγματοποιεί γεωτρήσεις στο λεγόμενο «Οικόπεδο 12» της Μεγαλονήσου.

Συζητήσεις γίνονται και με την ισραηλινή DELEK, ενώ ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει και από επιχειρήσεις της Ρωσίας και της Ινδίας. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι εταιρείες έχουν δικά τους στοιχεία για κοιτάσματα πετρελαίου στο Ιόνιο και φυσικού αερίου νότια της Κρήτης. Είναι έτοιμες όταν ανάψει το... πράσινο φως η ελληνική κυβέρνηση να ρίξουν γεωτρύπανο και να ξεκινήσουν οι έρευνες.

Μελομακαρονα με σοκολατα





Χριστουγεννιάτικος πειρασμός! 

Τι θα έλεγες να βάλεις στα αγαπημένα σου μελομακάρονα μια extra πινελιά σοκολάτας για να την κάνεις να υποκύψει;

ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό αλεύρι, μαλακό
1 πακετάκι μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζ. ζάχαρη
1 φλιτζ. ανάμεικτο χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού
2 βανίλιες
5-6 κουταλιές κονιάκ
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
μαργαρίνη για το άλειμμα του ταψιού

Για το σιρόπι
1 φλιτζ. μέλι
1/2 φλιτζ. ζάχαρη
3/4 του φλιτζανιού νερό

Για την επικάλυψη
600 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, λιωμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν πάουντερ. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ και τον ανάμεικτο χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού. Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μακρόστενο σχήμα και τα πιέζουμε επάνω σε έναν τρίφτη. Τα βάζουμε σε ένα ταψί, αλειμμένο με μαργαρίνη και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20. Στο μεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό, μαζί με τη ζάχαρη και το μέλι. Μόλις αρχίζει να πήζει, αφαιρούμε τον αφρό, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Βουτάμε μέσα στο σιρόπι τα μελομακάρονα, ζεστά, για ένα λεπτό, φροντίζοντας να μη βάζουμε περισσότερα από 3-4 τη φορά. Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα βουτάμε κατευθείαν στη λιωμένη κουβερτούρα, φροντίζοντας να καλυφθούν ομοιόμορφα. Στη συνέχεια, τα βάζουμε πάνω σε μια σχάρα, τα αφήνουμε να στραγγίξουν και όταν παγώσει η σοκολάτα, σερβίρουμε.


Αγριογούρουνο με κρέμα γάλακτος και λαχανάκια Βρυξελλών


Αγριογούρουνο με κρέμα γάλακτος και λαχανάκια Βρυξελλών


  • 1 1/2 κιλό αγριογούρουνο από σπάλα ή μπούτι μαζί με το κόκκαλο
  • 1 κιλό λαχανάκια Βρυξελλών
  • 500 γρ. κάστανα βρασμένα
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 10 φέτες μπέικον
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για τη μαρινάδα
  • 1/2 λίτρο λευκό κρασί
  • 2 κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
  • 3 σκελίδες σκόρδου κομμένες σε φέτες
  • 4 κόκκοι μαύρου πιπεριού
  • 1 πρέζα ξερό θυμάρι
  • 2 δαφνόφυλλα
Εκτέλεση: 
Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα βάζοντας σε ένα μπολ το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κρασί, το πιπέρι,το θυμάρι και τα δαφνόφυλλα.
Τοποθετούμε το κρέας κομμένο σε μέτρια κομμάτια και το αφήνουμε να μαριναριστεί για μία μέρα στο ψυγείο έχοντας καλύψει το μπολ με μεμβράνη. Στρώνουμε ένα ταψί με φέτες μπέικον, μέχρι να καλύψουμε όλο τον πάτο του.
Από πάνω τοποθετούμε το κρέας, το αλατοπιπερώνουμε, το καλύπτουμε με το υπόλοιπο μπέικον και προσθέτουμε τη μαρινάδα.
Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Στη συνέχεια βγάζουμε το κρέας από το φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το μπέικον και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 περίπου λεπτά.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το ζουμί από το ταψί, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και μία κουταλιά της σούπας αλεύρι.
Αφήνουμε να πάρει μία- δύο βράσεις ανακατεύοντας συνεχώς, για να μην κολλήσει η σάλτσα καθώς πήζει.
Καθαρίζουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών από το εξωτερικό φύλλο και τα χαράζουμε σταυρωτά. Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 6-7 λεπτά και τα σουρώνουμε.
Σε ένα βαθύ τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα και τα λαχανάκια Βρυξελλών για 2-3 λεπτά.
Σερβίρουμε το κρέας μαζί με τη σάλτσα και συνοδεύουμε με λαχανάκια Βρυξελλών και κάστανα σοτέ.
Σημείωση:
Μπορούμε να φτιάξουμε τη συνταγή αυτή και με κανονικό χοιρινό.

Φτιαξτε πρωτοτυπα χριστουγεννιατικα γλυκα




Αν έχετε βαρεθεί τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες και τις δίπλες που αποτελούν την εύκολη λύση των χριστουγεννιάτικων γλυκών και σερβίρονται ακόμα και στα εμπορικά κέντρα που θα κάνετε τα ψώνια σας, η δική μας αντιπρόταση ακούσει στα εξής δελεαστικά ονόματα: Πουτίγκα –με την παραδοσιακή αγγλική συνταγή. Σκαλτσούνια –ακριβώς όπως τα κάνουν στην Πάρο, ψητά γεμιστά μήλα, τα οποία μπορείτε να συνοδεύσετε με παγωτό καϊμάκι για ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία. Τέλος, τρουφάκια καρύδας για γλυκά κεράσματα, συνοδεία ποτού.

Οι συνταγές, δοκιμασμένες από τα εγκυρότερα sites μαγειρικής, είναι αρκετά εύκολες ώστε να μην απαιτούν επαγγελματικές γνώσεις ζαχαροπλαστικής, αλλά και αρκετά ενδιαφέρουσες για να προκαλέσουν τον θαυμασμό των τυχερών που θα τις δοκιμάσουν. Προμηθευτείτε τα απαραίτητα υλικά, σηκώστε τα μανίκια και αφιερώστε μερικές δημιουργικές ώρες από τον ελεύθερο χρόνο σας προς τέρψιν υμών και άλλων.

Πουτίγκα

 Όσοι έχουν δοκιμάσει την παραδοσιακή αγγλική πουτίγκα έχουν σίγουρα αλλάξει γνώμη για τα γλυκά της βορειοδυτικής Ευρώπης, τα οποία είναι άγλυκα με, συγκριτικά με τα εξ Ανατολής γλυκά που έχουμε συνηθίσει, αλλά είναι ταυτόχρονα πλούσια σε αρώματα και γεύσεις, αλλά και εντυπωσιακή στην εμφάνιση. Η συνταγή της πουτίγκας είναι μέτριας δυσκολίας και περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό υλικών. Το βασικό χαρακτηριστικό της δε, είναι ότι πρέπει να έχει μαγειρευτεί τουλάχιστον δέκα μέρες πριν το ξαναζέσταμα και σερβίρισμα, ώστε να έχει ωριμάσει. Οπότε… ίσα που προλαβαίνετε!

Τι θα χρειαστείτε: 2 φλιτζάνια του τσαγιού βούτυρο
2 φλιτζάνια του τσαγιού μαύρη ζάχαρη
½ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι
3 φλιτζάνια του τσαγιού ξανθές σταφίδες
3 φλιτζάνια του τσαγιού μαύρες σταφίδες
1 φλιτζάνι του τσαγιού φρούτα γλασέ ψιλοκομμένα
5 αυγά
5-4 κουταλιές της σούπας μέλι
1 λεμόνι, από το οποίο θα χρειαστεί και ο χυμός και το ξύσμα
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλα και μοσχοκάρυδο τριμμένα
400γρ. ψίχα τριμμένη από μπαγιάτικο ψωμί
3 κουταλιές της σούπας γάλα
Φρουί γλασέ και άχνη για το γαρνίρισμα

Τι θα κάνετε: Πλένετε και στεγνώνετε τις σταφίδες και τις αναμειγνύετε με τα φρούτα γλασέ. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο και ρίχνετε σιγά-σιγά τη ζάχαρη και κατόπιν ένα-ένα τα αυγά. Ρίχνετε το μέλι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού.
Κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα μπαχαρικά. Τα προσθέτετε στο μείγμα βουτύρου-αυγών μαζί με την ψίχα του ψωμιού, τις σταφίδες και τα ψιλοκομμένα φρούτα, το κονιάκ και το γάλα. Ανακατεύετε το μείγμα πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και αλείφετε με βούτυρο 2 φόρμες για πουτίγκα'
Μοιράζετε το μείγμα στις 2 φόρμες και τις σκεπάζετε με λαδόκολλα βουτυρωμένη και από πάνω με αλουμινόχαρτο, το οποίο δένετε καλά με σπάγκο για να μη μετακινηθεί. Βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μια στρογγυλή σχάρα, τοποθετείτε επάνω τις φόρμες και ρίχνετε στην κατσαρόλα ζεστό νερό, που θα πρέπει να φτάνει μέχρι το μισό ύψος από τις φόρμες.
Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε τις πουτίγκες να ψηθούν επί 6 ώρες, προσθέτοντας ζεστό νερό μόλις αυτό εξατμίζεται. Ξεσκεπάζετε τις πουτίγκες και τις ξανασκεπάζετε με στεγνή λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Τις διατηρείτε σε ζεστό μέρος για δέκα έως 30 ημέρες –αναλόγως πότε σκοπεύετε να τις καταναλώσετε. Για να τις σερβίρετε τις ζεσταίνετε στον ατμό επί 1½ -2 ώρες και τις γαρνίρετε με φρουί γλασέ και άχνη.




Σκαλτσούνια 

 Πρόκειται για το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό της Πάρου και απαιτεί από αυτόν που θα το φτιάξει υπομονή και μεράκι. Δεν είναι, όμως, δύσκολο, ενώ ο χρόνος προετοιμασίας του είναι σχετικά μικρός. Το καλό με τα σκαλτσούνια είναι ότι μπορούν να διατηρηθούν αρκετές ημέρες σε μία όμορφα στολισμένη πιατέλα, οπότε φτιάξτε μεγάλη ποσότητα για να… μη σας λείψουν.

Τι θα χρειαστείτε: 1 κιλό καρυδόψιχα χοντροκομμένη
1 φλιτζάνι του τσαγιού μέλι
2 πορτοκάλια για τον χυμό και το ξύσμα τους
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα τριμμένη
1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού σουσάμι καβουρντισμένο
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Υλικά για το φύλλο: 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτηράκι του κρασιού σπορέλαιο
χυμό 2 πορτοκαλιών
1/2 ποτηράκι της σούπας ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό

Τι θα κάνετε: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι, τη ζάχαρη και τον χυμό των πορτοκαλιών να ζεσταθούν μέχρι να λιώσουν.
Προσθέτουμε την καρυδόψιχα, ανακατεύουμε τα υλικά και τα βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να χυλώσουν όλα μαζί.
Κατεβάζουμε το μείγμα από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Μετά προσθέτουμε το σουσάμι, το ξύσμα των πορτοκαλιών, την κανέλα και το γαρίφαλο.
Για να φτιάξουμε το φύλλο, ανακατεύουμε σε μια λεκάνη όλα τα υλικά για το φύλλο και φτιάχνουμε μια μαλακή ζύμη. Ανοίγουμε τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο, πασπαλίζοντάς τη συχνά με αλεύρι για να μη διαλυθεί.
Κόβουμε με ένα ροδάκι το φύλλο σε στρογγυλά κομμάτια με διάμετρο ίση με του χείλους ενός φλιτζανιού. Βάζουμε στη μέση κάθε κομματιού 1 κουταλιά της σούπας από το μείγμα της κατσαρόλας, κλείνουμε το κομμάτι σε σχήμα μισοφέγγαρου και με ένα πιρούνι πιέζουμε την ένωση για να μην αδειάσει η γέμιση.
Με τον τρόπο αυτό φτιάχνουμε όλα τα σκαλτσούνια. Μετά λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί, βάζουμε μέσα τα σκαλτσούνια και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά περίπου. Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο, καθώς είναι ζεστά τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
(Πηγή: lovecooking.gr

 Ψητά μήλα γεμισμένα με ξερά φρούτα και φιστίκια  

Υπέροχο επιδόρπιο μετά από το βαρύ και λιπαρό εορταστικό γεύμα, το οποίο μάλιστα μπορείτε να συνοδεύσετε ιδανικά με παγωτό καϊμάκι. Είναι πολύ εύκολο και γρήγορο στην προετοιμασία, ενώ η γεύση του είναι ανέλπιστα ενδιαφέρουσα! Η παρακάτω συνταγή είναι για 4 μερίδες.

Τι θα χρειαστείτε: 4 μεγάλα κόκκινα μήλα
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
½ του φλιτζανιού ψιλοκομμένα ξερά βερύκοκα
4 ξερά δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
2 κουταλιές σπασμένα φιστίκια pecan
2 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
¼ κουταλάκι κανέλα
½ πρέζα μοσχοκάρυδο
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 βανίλια σκόνη
½ φλιτζάνι γιαούρτι

Τι θα κάνετε: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Με το ειδικό εργαλείο βγάζετε τα κουκούτσια από τα μήλα. Στην κοιλότητα που θα δημιουργηθεί στο κέντρο των μήλων θα στάξετε από λίγο χυμό λεμονιού. Βάζετε τα μήλα όρθια σ' ένα πυρίμαχο σκεύος.
Σ' ένα μπολ ανακατεύετε τα ξερά φρούτα, τα φιστίκια, την κανέλα, τη ζάχαρη και το μοσχοκάρυδο. Σ' ένα μπρίκι μαλακώνετε το βούτυρο και το προσθέτετε στο μπολ.
Μ' ένα κουταλάκι γεμίζετε τον πυρήνα των μήλων με το περιεχόμενο του μπολ. Ανακατεύετε τη βανίλια με τον χυμό πορτοκαλιού και ραντίζετε τα μήλα.
Σκεπάζετε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και τα ψήνετε για 35 λεπτά. Τα ξεσκεπάζετε και τα ψήνετε για άλλα 15. Τα αφήνετε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα σερβίρετε με γιαούρτι.
(Πηγή: toarkoudi.gr)


 
Τρουφάκια καρύδας

Ιδανικά όχι μόνο για κέρασμα στο σπίτι αλλά και για δώρο, αν τα τοποθετήσετε σε ένα όμορφο, γιορτινό κουτί. Πανεύκολα στην προετοιμασία, ακόμα πιο εύκολα στην κατανάλωση και είναι σίγουρο πως όλη η οικογένεια θα τα λατρέψει! Μόνο, πριν τα καταναλώσετε για πρώτη φορά, αφήστε τα αρκετές ώρες στο ψυγείο για να «σφίξουν».

Τι θα χρειαστείτε: 300 γρ. σοκολάτα γάλακτος
80 γρ .σοκολάτα κουβερτούρα
100 γρ. κρέμα γάλακτος
τριμμένη καρύδα

Τι θα κάνετε: Λιώνουμε σε μπεν μαρί τις 2 σοκολάτες. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και με μια σπάτουλα προσθέτουμε τη ζεστή κρέμα στη σοκολάτα, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
Στρώνουμε το μείγμα σε ένα πλαστικό σκεύος και το αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο. Μόλις σταθεροποιηθεί, παίρνουμε με ένα κουταλάκι μικρές ποσότητες και τις πλάθουμε σε σχήμα στρογγυλό.
Βουτάμε τα στρογγυλά κομμάτια στην τριμμένη καρύδα, τα τοποθετούμε μέσα σε ένα γυάλινο ή πλαστικό σκεύος σκεπασμένα και τα διατηρούμε στο ψυγείο.  

Άγρια ζώα τραγουδούν τα κάλαντα και ανοίγουν δώρα



Τα Χριστούγεννα είναι μία γιορτή χαράς για όλους. Ακόμη και για τα άγρια ζώα που με το δικό τους τρόπο στέλνουν τις ευχές τους.

Λιοντάρια, τίγρεις, λεοπαρδάλεις είναι μερικά από τα άγρια ζώα που…τραγουδούν τα κάλαντα, με τη βοήθεια ασφαλώς του μοντάζ, που απομόνωσε τις εκφράσεις των ζώων και τις αντιστοίχισε με τις συλλαβές του «Jingle Bells».


Στο βίντεο τα ζώα δέχονται και τα χριστουγεννιάτικα δώρα φίλων , τα οποία και ανοίγουν. Για την ακρίβεια, τα καταστρέφουν!





Έθιμα της Παραμονής των Χριστουγέννων



Το «ψωμί του Χριστού» το έφτιαχνε, την παραμονή των Χριστουγέννων 

, η νοικοκυρά με ιδιαίτερη ευλάβεια και με ειδική μαγιά (από ξερό βασιλικό κ.λ.π.).
Απαραίτητος επάνω, χαραγμένος ο σταυρός. Γύρω - γύρω διάφορα διακοσμητικά σκαλιστά στο ζυμάρι ή πρόσθετα στολίδια. Αυτά τόνιζαν το σκοπό του χριστόψωμου και εξέφραζαν τις διάφορες πεποιθήσεις των πιστών.


Την ημέρα του Χριστού, ο νοικοκύρης έπαιρνε το χριστόψωμο, το σταύρωνε, το έκοβε και το μοίραζε σ’ όλη την οικογένειά του και σε όσους παρευρίσκονταν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. (Μερικοί εδώ βλέπουν ένα συμβολισμό της Θείας κοινωνίας. Όπως ο Χριστός έδωσε τον άρτον της ζωής σε όλη την ανθρώπινη οικογένειά του...).
Γύρω από το χριστόψωμο υπάρχουν και άλλες παραδόσεις. Αναφέρονται στην ενότητα της Εκκλησίας και των λαών, με συμβολικό πρότυπο την ένωση των κόκκων του σίτου σ΄ ένα ψωμί. Οι λαοί κάποτε θα ενωθούν μ’ ένα ποιμένα, το Χριστό.
(Από το βιβλίο «Ήθη, έθιμα και… άλλα» του Τιμόθεου Κ. Κιλίφη)

…στη Μάνη
Κάθε οικογένεια στο φούρνο του σπιτιού «ρίχνει» τα χριστόψωμα, για να τα κόψει στο τραπέζι των Χριστουγέννων ο οικοδεσπότης σταυρώνοντάς τα, και ευχόμενος «Χρόνια πολλά και του χρόνου». Τα χριστόψωμα κατασκευάζονται όπως το ψωμί, μόνο που στολίζονται με σταυρούς και ποικίλα στολίδια ανάλογα με την καλαισθησία της νοικοκυράς.
(Από το περιοδικό «Αδούλωτη Μάνη»)

…στη Σπάρτη
Στη Σπάρτη, σε κάθε σπίτι, δυο τρεις μέρες πριν, ζυμώνουν 1 – 15 καρβέλια ψωμί. Το ένα, που το τρώνε ανήμερα των Χριστουγέννων, είναι το ψωμί του Χριστού και το πλάθουν σε σχήμα σταυρού από ζύμη. Τα’ άλλα χριστόψωμα τα κάνουν με μύγδαλα και καρύδια.
(Από το περιοδικό «Ουράνιο Τόξο»)

…στους Σαρακατσάνους
Οι Σαρακατσάνοι τσοπάνηδες φτιάχνουν δύο χριστόψωμα. Το πρώτο, το καλύτερο και με τα πιο πολλά κεντίδια, είναι για το Χριστό «για να τους φυλάει και να τους βλογάει». Πάνω του σκαλίζουν ένα μεγάλο σταυρό – φεγγάρι με πέντε λουλούδια.
Το δεύτερο, η τρανή Χριστοκουλούρα ή Ψωμί του Χριστού, είναι για τα πρόβατα. Έτσι τα τιμά ο βοσκός και τα βλογά ο Χριστός. Στη Χριστοκουλούρα παριστάνεται με ζύμη, όλη η ζωή της στάνης, δηλαδή η μάντρα, τα πρόβατα, οι βοσκοί κ.λ.π.
(Από το περιοδικό «Ουράνιο Τόξο»)


…στην Κεφαλονιά
Χαρακτηριστική είναι μια κεφαλλονίτικη συνήθεια. Όλο το σόι συγκεντρώνεται στο σπίτι του πιο ηλικιωμένου. Στο πάτωμα τοποθετούν τρία δαυλιά «χιαστί» και πάνω τους βάνουν την «κουλούρα».
Όλοι κάνουν ένα κλοιό γύρω ακουμπώντας καθένας με το δεξί του χέρι την κουλούρα. Ύστερα ο νοικοκύρης ψάλλει το «Η γέννησή σου Χριστέ ο Θεός…» και ρίχνει λάδι στα δαυλιά, βάζοντάς τα στη φωτιά. Μετά κόβει την κουλούρα, τη μοιράζει και δειπνούν όλοι μαζί.
(Από το περιοδικό «Ουράνιο Τόξο»)

…στην Κρήτη
Το χριστουγεννιάτικο ψωμί το φτιάχνουν οι γυναίκες με ιδιαίτερη φροντίδα και υπομονή. Η ετοιμασία του είναι ολόκληρη ιεροτελεστία: χρησιμοποιούν ακριβά υλικά, ψιλοκοσκινισμένο αλεύρι, ροδόνερο, μέλι, σουσάμι, κανέλα, γαρίφαλα και καθώς ζυμώνουν λένε: "Ο Χριστός γεννιέται, το φως ανεβαίνει, το προζύμι για να γένει."
Όταν πλάσουν το ζυμάρι, παίρνουν τη μισή ζύμη και φτιάχνουν μια κουλούρα, ενώ με την υπόλοιπη φτιάχνουν ένα σταυρό με λωρίδες και τον τοποθετούν πάνω στο ψωμί. Στο κέντρο βάζουν ένα άσπαστο καρύδι και στην υπόλοιπη επιφάνεια σχεδιάζουν σχήματα με το μαχαίρι ή με το πιρούνι, όπως λουλούδια , φύλλα, καρπούς, πουλάκια.
Για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το Χριστόψωμο είναι ευλογημένο ψωμί. Το κόβουν ανήμερα τα Χριστούγεννα, ανταλλάσσοντας πολλές ευχές.
May Banners

ΠΑΤΑ LIKE ΚΙ ΕΣΥ ΑΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΣΟΥ

free counters