Αγαπάτε και εσείς το παραδοσιακό πράσινο σαπούνι; Φτιάξτε το μόνες σας!
Το σαπούνι είναι άλας: δηλαδή προϊόν εξουδετέρωσης μιας βάσης –εδώ
καυστική σόδα (υδροξείδιο του νατρίου, NaOH)– από ένα οξύ (εδώ τα λιπαρά
οξέα του ελαιόλαδου). Καθώς λοιπόν πρόκειται να προκαλέσετε μια χημική
αντίδραση, είναι απολύτως απαραίτητο να προφυλαχθείτε: η βάση μπορεί να
προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα. Απομακρύνετε παιδιά, καλύψτε επιφάνειες,
φορέστε απαραιτήτως φόρμα, χοντρά γάντια από καουτσούκ και προστατευτικά
γυαλιά καθόλη τη διαδικασία.
Συστατικά για 6 σαπούνια των 100 γρ. περίπου το καθένα
Συστατικά για 6 σαπούνια των 100 γρ. περίπου το καθένα
- 500 γρ. ελαιόλαδο ή μούργα
- 150 γρ. αποσταγμένο νερό
- 65 γρ. καυστική σόδα (τη βρίσκετε σε μαγαζιά με χρώματα)
- Σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα ζεσταίνετε το νερό μέχρι να γίνει χλιαρό.
- Ρίχνετε σιγά σιγά την καυστική σόδα ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
- Αφού διαλυθεί καλά, ρίχνετε λίγο λίγο το λάδι και συνεχίζετε το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά.
- Όταν αυτό το μείγμα, που μοιάζει με χυλό, αρχίσει να πήζει ελαφρώς, κλείνετε τη φωτιά και το αφήνετε να πάρει λίγες ακόμα βράσεις.
- Κατόπιν αποσύρετε από τη φωτιά, αφήνετε να σταθεί λίγη ώρα και βάζετε σε καλούπια.
- Αφού κρυώσει εντελώς, το αποθηκεύετε σε χώρο μακριά από μικρά παιδιά και… περιμένετε.
- Το φρέσκο σαπούνι δεν είναι κατάλληλο για χρήση, επειδή διατηρεί ακόμη τον αλκαλικό του χαρακτήρα – χρειάζεται 4 με 6 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η σαπωνοποίηση.
- Έπειτα από αυτό το διάστημα, θα έχετε υπόλευκα σαπουνάκια με PH γύρω στο 7 (μπορείτε να το μετρήσετε με ειδικές ταινίες μέτρησης PH που θα βρείτε στα φαρμακεία).
- Σημείωση: Φυλάξτε τα σκεύη που χρησιμοποιήσατε για μελλοντικές παρασκευές σαπουνιού και μην τα επαναφέρετε στην κουζίνα για μαγείρεμα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου