Nail's Love By Ms

Πενήντα χρόνια ημερολόγιο Pirelli - Βίντεο | Φωτογραφίες

.



Η Pirelli είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής ελαστικών στο κόσμο, Παρ’ όλα αυτά, είναι διάσημη για το… ημερολόγιο που δημιουργεί κάθε χρόνο και θεωρείται συλλεκτικό για όποιον το έχει μιας και κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, παγκοσμίως.


Το Pirelli Calendar που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1964, γιορτάζει φέτος την 50ή του επέτειο με μία σειρά εκδηλώσεων. Η αρχή έγινε τον περασμένο Ιούνιο που οργανώθηκε μία ειδική φωτογράφιση στη Νέα Υόρκη με τους κορυφαίους φωτογράφους Peter Lindbergh και Patrick Demarchelier (ο πρώτος είχε επιμεληθεί τα ημερολόγια το 1996 και το 2002, ο δεύτερος τις εκδόσεις 2005 και 2008) και μία αντιπροσωπευτική ομάδα μοντέλων από τα πιο σύγχρονα ημερολόγια: Alessandra Ambrosio, Helena Christensen, Isabeli Fontana, Miranda Kerr, Karolina Kurkova και Alek Wek.

 Για να γιορτάσει την εμβληματική επέτειο, η Pirelli αποφάσισε να μην δημιουργήσει νέο ημερολόγιο για το 2014 αλλά να χρησιμοποιήσει την έκδοση του 1986 την οποία είχε επιμεληθεί ο Helmut Newton και μέχρι σήμερα ήταν ‘κρυμμένη’ στα αρχεία της εταιρίας.


 
















 








Η δημιουργία του ημερολογίου
Πώς όμως ξεκίνησε το συγκεκριμένο ημερολόγιο; Το 1964 οι Βρετανοί, αναζητώντας μία στρατηγική μάρκετινγκ που θα βοηθούσε την Pirelli να ξεχωρίσει από τον τοπικό ανταγωνισμό, ανέθεσαν στον καλλιτεχνικό διευθυντή Derek Forsyth και το Βρετανό φωτογράφο Robert Freeman, διάσημο για τα πορτρέτα των Beatles, να δημιουργήσουν κάτι εντελώς πρωτοποριακό για την εποχή του. Το αποτέλεσμα ήταν ένα ποιοτικό, αποκλειστικό προϊόν με καλλιτεχνικές και πολιτισμικές αποχρώσεις που από την αρχή ξεχώρισε από τον κόσμο της μόδας και του γκλάμουρ.


Από τότε και για 50 χρόνια, το “The Cal”, όπως ονομάζεται, συνέχισε να σηματοδοτεί το πέρασμα του χρόνου με έργα των πιο αναγνωρισμένων φωτογράφων της εποχής τους – αποτυπώνοντας και ερμηνεύοντας τη σύγχρονη κουλτούρα και συχνά καθιερώνοντας νέες τάσεις.


Οι τρεις εποχές του ημερολογίου…
Η ιστορία του ημερολογίου της Pirelli μπορεί να χωριστεί σε τρεις διαφορετικές εποχές: Την πρώτη δεκαετία, 1964 έως 1974, την οποία ακολούθησε μία διακοπή της έκδοσης (για εννέα χρόνια) λόγω της παγκόσμιας ύφεσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, το λεγόμενο αραβοϊσραηλινό πόλεμο και την πετρελαϊκή κρίση
Τη δεύτερη δεκαετία, 1984 έως 1994, κατά τη διάρκεια της οποίας το ημερολόγιο επανακυκλοφόρησε και η επιτυχία του έφτασε στα ύψη. Τέλος από το 1994 μέχρι σήμερα, που περιλαμβάνει την αλλαγή της χιλιετίας, οπότε και το “The Cal” μεταμορφώθηκε σε αντικείμενο cult και αναγνωρίστηκε ως πρωτοποριακό concept.


Παρακολουθήστε το video για τα 50 χρόνια ημερολογίου της Pirelli…



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

May Banners

ΠΑΤΑ LIKE ΚΙ ΕΣΥ ΑΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΣΟΥ

free counters