Nail's Love By Ms

Κάποτε βιαζόμουν να μεγαλώσω...

.
 





Το 'χετε σκεφτεί σίγουρα κι εσείς... Με αυτές τις σκέψεις ονειροπολούμε πάντα όντας νέοι. Όμως, σε μια Ελλάδα δύσβατη και κακοτράχαλη στην οικονομία και την αγορά εργασίας της, οι βλέψεις και τα όνειρα πολλές φορές αναιρούνται και φτάσανε μικροί και μεγάλοι να μετανιώνουν τη στιγμή που το ευχόντουσαν.



Με το σημερινό άρθρο, ανοίγεται ένα θέμα που έχει πολλάκις αναφερθεί, κριθεί εντόνως και μας ζητήσατε να το σχολιάσουμε. Συγκεκριμένα, πώς η αγορά εργασίας έχει «διαχειριστεί» ηλικιακές ομάδες άνω των 35, καθώς και πώς τις έχει αφομοιώσει ή το αντίθετο, «πετάξει». Ανοίγοντας το κουτί της Πανδώρας, θα εξετάσουμε πολύτιμες πληροφορίες που μας έδωσαν στελέχη όπως ο κος Κωνσταντίνος Μανουσάκης (gr.linkedin.com/in/manousakis) και κος Σπύρος Ρωμάνος (bg.linkedin.com/pub/spiros-romanos/9/273/a5), ευρήματα της ετήσιας «έρευνας έλλειψης ταλέντου» που διεξάγει παγκοσμίως η ManpowerGroup και προβληματισμούς άλλων στελεχών που εντοπίσαμε σε μέσα επαγγελματικής δικτύωσης.



Γιατί οι εργοδότες αναζητούν "νέους, φθηνούς και να τρέχουν" αντί αξιόλογων και έμπειρων στελεχών της αγοράς; Γιατί αυτή η τάση της αγοράς προς νέους κάτω των 30 ετών, φοιτητές που θα εξασκήσουν την πρακτική τους και γενικά στελέχη με ελάχιστη έως μηδαμινή πείρα, για θέσεις ευθύνης που απαιτούν κρίση και πρότερη τριβή στο αντικείμενο; Τα παραπάνω τονίζονται όχι για να παραγκωνίσουμε ή να μειώσουμε τις δυνατότητες της νέας γενιάς, αλλά για να αποδώσουμε «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι». Κοινώς, να εξετάσουμε γιατί η αντιστοιχία αναγκών θέσης με σχετικές δεξιότητες και πείρα, δεν εφαρμόζεται πλέον κατά την αναζήτηση στελεχών.



Για παράδειγμα, και παράδοξο μάλιστα, η ετήσια «έρευνα έλλειψης ταλέντου» που διεξάγει παγκοσμίως η ManpowerGroup, δείχνει ότι η απόσταση μεταξύ των επιχειρησιακών αναγκών και της προσφοράς δεξιοτήτων, αυξήθηκε κατά 14 μονάδες σε σχέση με πέρυσι, μάλιστα κατατάσσεται 3 μονάδες πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Με απλά λόγια, παρ' ότι βιώνουμε συνθήκες υψηλής ανεργίας, το 37% των εργοδοτών της Ελλάδας δηλώνει πως δυσκολεύεται να βρει κατάλληλο προσωπικό για τις θέσεις που χρειάζεται να καλύψει. Σε αντίθεση των παραπάνω, ο κος Μανουσάκης δηλώνει πως υπάρχουν στελέχη άνω των 50 που "διαθέτουν άνεση απέναντι σε υψηλόβαθμους, αναντικατάστατη εμπειρία χειρισμού πελατών και προμηθευτών, γνωριμίες, ικανότητα coaching και διάθεση προσφοράς· αυτονόητα και διαχρονικά προσόντα για υψηλόβαθμες θέσεις πριν πέντε χρόνια, όμως έχουν απαξιωθεί σε «δυσκίνητους, καταπονημένους, μακριά από την σύγχρονη τεχνολογία και κυρίως ακριβούς» υποψηφίους".



Παρομοίως ο κος Ρωμάνος, υποστηρίζει τη χρησιμότητα της εμπειρίας για την "αποφυγή ακριβών λαθών και τη γνώση δοκιμασμένων συνταγών επιτυχίας", όπως και απογοητεύεται που "η Ελλάδα παραμένει των άκρων, όταν μέχρι τη δεκαετία του '80 δεν μπορούσες να έχεις διευθυντική θέση αν δεν ήσουν πάνω από 50 ετών και τώρα θεωρείσαι περίπου άχρηστος αν είσαι". Τουλάχιστον στην Βουλγαρία, όπου εργάζεται τα τελευταία 2 έτη, "κανείς δεν με ρώτησε πόσο χρονών ήμουν πριν με προσλάβει".



Κι έτσι ξεκινάει μια ατελείωτη αντιπαράθεση την οποία εντοπίσαμε σε ψηφιακές φωνές σε μέσα κοινωνικής και επαγγελματικής δικτύωσης. Συζητήσεις παίρνουν φωτιά για στελέχη που κατείχαν θέσεις ευθύνης επί πολλά έτη τα οποία καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τα επαγγελματικά "θέλω" τους, αντιμετωπίζοντας πρωτόγνωρο ανταγωνισμό. Η ιστορία δείχνει ότι συμβιβάζονται σε θέσεις μικρότερης ευθύνης, με μειωμένους μισθούς, κάτι το οποίο γεννά εύλογα ερωτήματα σε εργοδότες για το αν πρέπει να τους προσλάβουν, αν θα προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες εργασίας και αν θα αποδώσουν θέσεις μικρότερων προκλήσεων και απαιτήσεων.



Ομόφωνα οι παραπάνω πηγές, αποδεικνύουν και υποδεικνύουν την ανάγκη της αγοράς, στις απρόβλεπτες και ευμετάβλητες συνθήκες που βιώνει, να απαρτίζεται από έμπειρα στελέχη που μπορούν να την οδηγήσουν, με εξίσου απαραίτητη την συνεργασία της νέας γενιάς, σε διεξόδους και ευημερία.



[Πηγή έρευνας ManpowerGroup, Χριστίνα Κοψίνη για την Καθημερινή (http://t.co/kqt0eLnOL3) και για τα σχόλια στελεχών, η συζήτηση "ΣΤΕΛΕΧΗ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΙΑ" του LinkedIn Group "ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ" (http://t.co/x1Rn8VNSBx)]
Έθελ Αγγελάτου, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

May Banners

ΠΑΤΑ LIKE ΚΙ ΕΣΥ ΑΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΣΟΥ

free counters