Nail's Love By Ms

Πώς φτάσαμε στο βροντερό «όχι» του Καραμανλή στο Βουκουρέστι (VIDEO)

.
- Ποιες ήταν οι κινήσεις του Κώστα Καραμανλή τρεις μήνες πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ για το Σκοπιανό- Το παρασκήνιο των επαφών με τον Ν. Σαρκοζί και η οριστική ρήξη στις σχέσεις με την Α. Μέρκελ

Πώς φτάσαμε στο βροντερό «όχι» του Καραμανλή στο Βουκουρέστι (VIDEO) 


Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου














Μετά τις 18 Ιανουαρίου 2008, όταν υπεγράφη στο προεδρικό μέγαρο της Σόφιας η συμφωνία των μετόχων και το καταστατικό της διεθνούς εταιρείας για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης άρχισαν να έρχονται διάφορες ενδιαφέρουσες πληροφορίες στις ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες. Κάποιοι επισήμαιναν την καλή επικοινωνία που είχε ο κ. Καραμανλής με τον ρωσικό παράγοντα και ιδιαίτερα με τον πρόεδρο κ. Βλαντιμήρ Πούτιν. Άλλοι επισήμαναν τις δυσχέρειες που προκαλούσε στις σχέσεις Αθηνών – Ουάσινγκτον η εμμονή του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών κ. Μάθιου Νίμιτς να παρουσιάζει από προκλητικές έως αστείες ιδέες για την επίλυση των διαφορών με τα Σκόπια.




























Μουδιασμένος και αμήχανος ο τότε γ.γ. του ΝΑΤΟ μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο να δει τον Πρόεδρο κ. Κάρολο Παπούλια, ο οποίος τού επεφύλασσε μια έκπληξη. Έχοντας ενημερωθεί για τη σκληρή στάση Καραμανλή, ο κ. Παπούλιας θυμήθηκε τις εποχές που ήταν επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. «Είναι μια στιγμή πολύ ενδιαφέρουσα που συναντιόμαστε και ιστορικά μου έρχεται στο μυαλό μια άλλη συνάντηση με έναν προκάτοχό σας (Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ) τον λόρδο Κάρριγκτον, ο οποίος συνέβαλε αποφασιστικά στο να ξεπεράσουμε μια κρίση που είχαμε τότε με την Τουρκία», δήλωσε μπροστά στις κάμερες ο Πρόεδρος και ο κ. Σέφερ απλώς μειδίασε με απορία.





Τέτοιες συναντήσεις δεν είχαν πάντα το χαρακτήρα της αβρότητας αλλά δεν μπορούσε να την απορρίψει εν όψει της Συνόδου στο Βουκουρέστι. Ο πρώην πρωθυπουργός θυμόταν ότι όταν παρέθεσε γεύμα προς την καγκελάριο κ. Άνγκελα Μέρκελ στο σπίτι του στη Ραφήνα το καλοκαίρι του 2007, εκείνη ξεπέρασε κάθε πρωτόκολλο και έθεσε κατ' ευθείαν το ζήτημα που την απασχολούσε. Η καγκελάριος είχε πει τότε ότι εφ' όσον το 2006 ακυρώθηκε η παραγγελία των αμερικανικών F-16, ήταν επιτακτική ανάγκη «να αντιμετωπίσει η Ελλάδα τις προκλήσεις» αγοράζοντας μαχητικά Eurofighter.
























Έπειτα από 48 ώρες, ο κ. Καραμανλής κάλεσε στο Μαξίμου τόσο τον υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όσο και την επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν ύστερα από εκείνη τη σύσκεψη, ο τότε πρωθυπουργός έκανε συνολική επισκόπηση της κατάστασης κι έκανε μια επισήμανση.











Η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ εθεωρείτο «λίαν σημαντικό» ζήτημα για την πολιτική παρακαταθήκη του κ. Μπους Τζούνιορ. Την επισήμανση αυτή έκανε ο πρέσβυς της Ελλάδος στις ΗΠΑ κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς σε εκτενές τηλεγράφημά του προς το ΥΠΕΞ. Ο έμπειρος διπλωμάτης δέχθηκε μάλιστα «συμβουλές» από την αναπληρώτρια σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας κ. Τζούντυ Άσλεϋ. Ελληνική αρνησικυρία «θα σήμαινε ατυχή επιλογή με συνέπειες», υποστήριξε η κ. Άσλεϋ και προανήγγειλε την αναβολή κάθε εξέλιξης στο πρόγραμμα Visa Waiver.



Μιλώντας στο βήμα της Συνόδου, ο κ. Μπους έκανε λόγο για ιστορική απόφαση για την ένταξη της Αλβανίας, της Κροατίας και της «Μακεδονίας» στη Συμμαχία. Μόλις το άκουσε αυτό ο κ. Καραμανλής ζήτησε να παρέμβει. «Αυτό δεν θα συμβεί επ' ουδενί λόγω» επισήμανε, εξήγησε τους λόγους που χρησιμοποιούσε η Ελλάδα το αναφαίρετο κι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά της σε βέτο και εξήγησε πως τα Σκόπια «δεν πληρούν το κριτήριο της καλής γειτονίας» απέναντι σε ένα κράτος – μέλος της Συμμαχίας από τις 18 Φεβρουαρίου 1952.







































newsbomb.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

May Banners

ΠΑΤΑ LIKE ΚΙ ΕΣΥ ΑΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΣΟΥ

free counters