Nail's Love By Ms

Ινομυώματα Mήτρας - Τι πρέπει να προσέξετε!

.
Ινομυώματα  Mήτρας - Τι πρέπει να προσέξετε! 




Γενικά, τι χρειάζεται να ξέρω για τα ινομυώματα;




Τα ινομυώματα είναι καλοήθη ογκίδια που αναπτύσσονται στο μυϊκό στρώμα της μήτρας και σπάνια γίνονται κακοήθη. Ονομάζονται επίσης και μυώματα ή λειομυώματα. Θα λέγαμε πως πρόκειται για διακριτές μάζες, ξεχωριστές από την περιβάλλουσα μήτρα και παρουσιάζονται σαν μία ενιαία μάζα ή σαν πολλαπλές αναπτύξεις σε διάφορα σημεία μέσα στη μήτρα. Αποτελούν την πιο συνηθισμένη ένδειξη για υστερεκτομή. Ενδεικτικό της εξάπλωσής τους αποτελεί το γεγονός πως παρουσιάζονται σε ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 50% του γυναικείου πληθυσμού και αφορούν το 33% των εισαγωγών σε γυναικολογικά νοσοκομεία (αφαίρεση ινομυωμάτων / ινομυωματεκτομή). Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε πως είναι οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις όγκων των αναπαραγωγικών γυναικείων οργάνων.



Ο γιατρός πρέπει να εξετάσει το μέγεθος των ινομυωμάτων καθώς είναι πιθανόν, είτε να αυξηθούν, είτε να παραμείνουν στο ίδιο μέγεθος στην αναπαραγωγική ηλικία μιας γυναίκας. Η περίπτωση της εμμηνόπαυσης είναι διαφορετική, καθώς η ανάπτυξη των ινομυωμάτων συνήθως σταματά και μπορεί να συρρικνωθούν, μια και επηρεάζονται αρκετά από τα οιστρογόνα. Αυτό όπως που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και συνεχή επανέλεγχο είναι το γεγονός πως τα ινομυώματα μπορεί να επανεμφανιστούν.



Ποια τα είδη ινομυωμάτων ;
Υποβλενογόνια ινομυώματα : τα ινομυώματα που βρίσκονται κάτω από το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας. Μπορεί να προεκβάλλουν μέσα στην κοιλότητα της μήτρας.
Ενδοτοιχωματικά ινομυώματα: ονομάζονται έτσι γιατί βρίσκονται στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας.
Υπορογόνια ινομυώματα: ο γιατρός τα εντοπίζει κάτω από την εξωτερική επικάλυψη της μήτρας.
Μισχωτά ινομυώματα : προσαρτημένα στη μήτρα, με λεπτό μίσχο.
Ενδοσυνδεσμικά ινομυώματα: ναι μεν προέρχονται από τη μήτρα, αλλά εντοπίζονται στους συνδέσμους που στηρίζουν τη μήτρα.



Πώς θα καταλάβω ότι έχω ινομυώματα;
Δεν είναι πολύ εύκολο, καθώς ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των γυναικών με ινομυώματα είναι ασυμπτωματικές. Ωστόσο υπάρχουν μερικά συμπτώματα όπως η μη φυσιολογική μητρορραγία, η πυελική πίεση, ο πόνος στην πύελο ή στην πλάτη, η δυσκοιλιότητα, συμπτώματα στο ουροποιητικό σύστημα, η υπογονιμότητα και κάποιες επιπλοκές της εγκυμοσύνης.



Είδη θεραπειών
Αν λοιπόν διαγνωστούν τα ινομυώματα, ακολουθεί φυσικά η θεραπεία. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ποικίλει ανάλογα με την σοβαρότητα των συμπτωμάτων, τον τρόπο ζωής της ασθενούς, την συνολική κατάσταση της υγείας και την επιθυμία για μελλοντική εγκυμοσύνη. Στους τρόπους αντιμετώπισης περιλαμβάνονται η παρακολούθηση, η φαρμακευτική αγωγή (αν και εδώ τα αποτελέσματα είναι προσωρινά), η χειρουργική επέμβαση κοιλίας ή η λαπαροσκοπική ή η ρομποτική χειρουργική συμπεριλαμβανομένης της ινομυωματεκτομής, της υστερεκτομής και της μυόλυσης, καθώς και η υστεροσκοπική χειρουργική και ο εμβολισμός. Για την αφαίρεση ινομυωμάτων, εννοείται πως πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν έμπειρο ενδοσκοπικό χειρουργό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

May Banners

ΠΑΤΑ LIKE ΚΙ ΕΣΥ ΑΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΣΟΥ

free counters