Nail's Love By Ms

Πως να αποκτήσετε φορολογική ενημερότητα

.
Πως να αποκτήσετε φορολογική ενημερότητα 


Σύμφωνα με τις πιο αισιόδιοξες εκτιμήσεις, η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί πριν από τα μέσα Μαίου. Το αν θα γίνουν 36 ή 48 δόσεις -οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα είναι έντοκες- θα φανεί την επόμενη εβδομάδα καθώς επανέρχεται η τρόικα στην Αθήνα. Και τι γίνεται αν μέχρι τότε χρειαστείτε φορολογική ενημερότητα; Δείτε τον οδηγό επιβίωσης που ετοίμασε το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών για όσους έχουν χρέη προς το δημόσιο.



1) Τα ληξιπρόθεσμα χρέη επιβαρύνονται ή όχι με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης  καταβολής, α) κατά την υπαγωγή τους σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής  κατά τις διατάξεις των άρθ. 13-21 του ν. 2648/1998, όπως ισχύουν, και β) κατά την υπαγωγή τους σε ρύθμιση ειδικού νόμου;
α) Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που υπάγονται σε διευκόλυνση τμηματικής  καταβολής εξακολουθούν να επιβαρύνονται με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης  καταβολής. Ωστόσο, οφειλές που έχουν υπαχθεί σε πρώτη διευκόλυνση (συμπεριλαμβανομένης εδώ και της επανεξέτασης για αύξηση του αριθμού των δόσεων), εφόσον ο οφειλέτης είναι απόλυτα συνεπής στους όρους αυτής, απαλλάσσονται από την ημέρα χορήγησης και μετά, ποσοστού τριάντα τοις  εκατό (30%) των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής εκάστης δόσης και του συνόλου των προσαυξήσεων της τελευταίας δόσης, με την προϋπόθεση ότι  αυτές δεν υπερβαίνουν το σαράντα τοις εκατό (40%) των συνολικών  προσαυξήσεων. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του συνόλου των  ληξιπρόθεσμων οφειλών εκπίπτεται το σαράντα τοις εκατό (40%) των  συνολικών προσαυξήσεων. Επιπλέον, στα πλαίσια της πρώτης διευκόλυνσης  δεν επιβαρύνονται με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής οφειλές που  προέρχονται από καταλογισμό συντάξεων, αποδοχών και λοιπών βοηθημάτων, που έχουν ληφθεί χωρίς δόλο αχρεωστήτως.
β) Όπως ορίζεται από την εκάστοτε εν ισχύ ειδική διάταξη νόμου.
2) Σε περίπτωση απώλειας νομοθετικής ρύθμισης, μπορεί να ενταχθεί κάποιος εκ νέου;
Η επανένταξη σε απολεσθείσα ρύθμιση είναι δυνατή μόνον εάν το προβλέπει η διάταξη του νόμου. Σε περίπτωση απώλειας της πρώτης διευκόλυνσης  τμηματικής καταβολής προβλέπεται δυνατότητα χορήγησης δύο ακόμη  διευκολύνσεων.
Στη ρύθμιση του άρθρου 14 ν.3888/2010 προβλέπεται η επανένταξη με προϋποθέσεις σε λιγότερες ή περισσότερες δόσεις.
3) Σε ποια περίπτωση δεν αποδίδονται τυχόν επιστροφές φόρων κ.λ.π. στους δικαιούχους;
α) Όταν οι δικαιούχοι οφείλουν στο Δημόσιο, οι τυχόν απαιτήσεις κατά του Δημοσίου πρέπει να συμψηφιστούν, αυτεπάγγελτα.
Ο συμψηφισμός συντελείται με τις προσαυξήσεις που υφίστανται κατά την ημερομηνία συνάντησης των ανταπαιτήσεων.
β) όταν το επιστρεπτέο ποσό είναι κάτω των πέντε (5) Ευρώ, εκτός και αν από ειδική διάταξη ορίζεται διαφορετικά.
4) Σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται αποδεικτικό ενημερότητας;
Το αποδεικτικό ενημερότητας για χρέη και φορολογικές υποχρεώσεις προς το  Δημόσιο, τους Ο.Τ.Α. και τα Κράτη Μέλη της Ε.Ε.απαιτείται στις εξής  περιπτώσεις:
α) Για την είσπραξη χρημάτων ή την εξόφληση τίτλων πληρωμής, για ποσά ύψους άνω των 1.500 ΕΥΡΩ.
β) Για τη σύναψη και ανανέωση συμβάσεων δανείων, πιστώσεων και  χρηματοδοτήσεων γενικά με τις αναγνωρισμένες στην Ελλάδα Τράπεζες και  λοιπά πιστωτικά ιδρύματα, εφόσον χορηγούνται με την εγγύηση του  Ελληνικού Δημοσίου, εκτός από εκείνες που χορηγούνται για αποκατάσταση  ζημιών που προέρχονται από έκτακτα γεγονότα.
γ) Για τη μεταβίβαση ακινήτων από τον μεταβιβάζοντα, για την μεταβίβαση λόγω γονικής παροχής ή δωρεάς από τον παρέχοντα τη γονική παροχή ή τη δωρεά.
δ) Για  τη σύσταση εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί ακινήτων από τον παρέχοντα το  εμπράγματο δικαίωμα. Δεν απαιτείται για τη σύσταση υποθήκης υπέρ του  Δημοσίου.
ε) Για την καταβολή των εκχωρημένων χρηματικών  απαιτήσεων, τόσο από τον εκχωρητή ή τον ενεχυράσαντα, όσο και από τον  εκδοχέα ή ενεχυρούχο δανειστή.
στ) για τη συμμετοχή σε  διαγωνισμούς για την ανάληψη εκτέλεσης δημοσίων έργων ή προμηθειών του  Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή επιχειρήσεων  αυτών και Επιχειρήσεων ή Οργανισμών του Ευρύτερου Δημοσίου Τομέα, καθώς  και στις περιπτώσεις που προβλέπεται από διατάξεις νόμων ή Προεδρικών  Διαταγμάτων άλλων Υπηρεσιών.
5) Ποιοι απαλλάσσονται ή εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης  αποδεικτικού ενημερότητας για τις παραπάνω αναφερόμενες περιπτώσεις;
α) οι δικαιούχοι αμοιβών από παροχή εξαρτημένης εργασίας συντάξεων, διατροφής, εξόδων παράστασης δημοσίων λειτουργών, εξόδων νοσηλείας και  κηδείας, εφόσον η πληρωμή γίνεται απευθείας στο δικαιούχο μισθωτό ή  συνταξιούχο ή στην οικογένειά του ή σε πρόσωπο νόμιμα εξουσιοδοτημένο.
β) To Ελληνικό Δημόσιο, το Δημόσιο άλλων Κρατών, οι Διεθνείς Οργανισμοί, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδοίκησης, τα Ν.Π.Δ.Δ., τα ιδρύματα που  συνιστώνται με το ν. 2039/39, οι αναγνωρισμένες στην Ελλάδα Τράπεζες, η  Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας, ο  Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος και ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς.
γ) οι αγρότες για την είσπραξη αποζημιώσεων, λόγω καταστροφής της εσοδείας τους και οι παραγωγοί φυτικών ή ζωϊκών προϊόντων για την είσπραξη  επιδοτήσεων ή επιχορηγήσεων επί της παραγωγής που καταβάλλονται από τον  Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.), δυνάμει καθεστώτων στήριξης και οι οποίες  βαρύνουν τον Ειδικό Λογαριασμό Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (Ε.Λ.Ε.ΓΕ.Π).
δ) ο σύνδικος της πτώχευσης φυσικού ή νομικού  προσώπου για πράξεις ή συναλλαγές, που αφορούν στην πτωχευτική  περιουσία, ο εκκαθαριστής επιχείρησης για τις πράξεις της εκκαθάρισης, ο κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς όταν ενεργεί αποδεδειγμένα για  πράξεις εκκαθάρισης της σχολάζουσας κληρονομιάς, καθώς και ο  εκκαθαριστής κληρονομιάς για πράξεις ή συναλλαγές που αφορούν στην  κληρονομιά.
ε) οι ομογενείς που μετοικούν στην Ελλάδα για την είσπραξη κάθε είδους επιδομάτων περίθαλψης και στέγασης αυτών.
στ) οι αλλοδαπές επιχειρήσεις, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που δεν έχουν  μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, κατά τις διατάξεις περί φορολογίας  εισοδήματος.
ζ) οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, είτε αλλοδαποί, είτε ομογενείς, που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό και διατηρούν την  ελληνική υπηκοότητα, εφόσον δεν αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα.
η) Οι δικαιούχοι των κατά τις κείμενες διατάξεις ακατάσχετων χρηματικών  απαιτήσεων, όπως αυτές προσδιορίζονται από την υπηρεσία που διενεργεί  την εκκαθάριση.
θ) οι δικαιούχοι ασφαλιστικών αποζημιώσεων και αποζημιώσεων από αδικοπραξία, που
επιδικάζονται με δικαστική απόφαση.

ι) οι δικαιούχοι αμοιβών με πάγια αντιμισθία
ια) οι δικαιούχοι στεγαστικών δανείων για την παροχή υποθήκης προς εξασφάλιση των δανείων αυτών.
ιβ) οι συμβαλλόμενοι κατά την κατάρτιση των πράξεων πληρώσεως, ή ματαιώσεως αιρέσεων ή προθεσμιών.
ιγ) οι δικαιούχοι έκτακτων επιχορηγήσεων και δανείων από τον ΕΟΜΜΕΧ, που πλήττονται από έκτακτα καταστροφικά φαινόμενα.
ιδ) οι δικαιούχοι τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, κατά την εξόφληση  λογαριασμών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (εγκ. 18898/19-12-03).
ιε) εξαιρούνται από την προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας τα δάνεια που  χορηγούνται με την εγγύηση της ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. και με αποκλειστικό σκοπό την κάλυψη και εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, σύμφωνα  με το σχετικό πρόγραμμα ειδικού σκοπού της ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε.
ιστ) Η  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ Α.Β.Ε. κατά τη σύναψη και ανανέωση  συμβάσεων δανείων, πιστώσεων και χρηματοδοτήσεων γενικά με τις  αναγνωρισμένες στην Ελλάδα Τράπεζες και λοιπά πιστωτικά ιδρύματα, εφόσον χορηγούνται με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
ιζ) ΤΑ  ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Β.Ε.Ε. (ΕΒΟ - ΠΥΡΚΑΛ) κατά τη σύναψη και  ανανέωση συμβάσεων δανείων, πιστώσεων και χρηματοδοτήσεων γενικά με τις  αναγνωρισμένες στην Ελλάδα Τράπεζες και λοιπά πιστωτικά ιδρύματα, εφόσον χορηγούνται με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
ιη) Η  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Α.Ε. (Ε.Α.Β. Α.Ε.) για τις περιπτώσεις  της παραγράφου 1 του άρθρου 1 της παρούσης και μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2013.
6) Από πού, πως και πότε μπορεί να χορηγηθεί το Αποδεικτικό Ενημερότητας;
Το αποδεικτικό ενημερότητας εκδίδεται από οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. Ειδικότερα, το αποδεικτικό ενημερότητας τετράμηνης ισχύος μπορεί να χορηγηθεί και  ηλεκτρονικά προς το πρόσωπο (φυσικό ή μη) που αφορά, καθώς και  ηλεκτρονικά ή με τηλεομοιοτυπία προς τους πιστοποιημένους φορείς και τα  κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών (Κ.Ε.Π.). Για τη χορήγησή του λαμβάνονται  υπόψη:
• οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που προέρχονται από ατομικά  χρέη αλλά και αυτές για τις οποίες ο ενδιαφερόμενος έχει υποχρέωση  καταβολής.
• Η υποβολή της τελευταίας δήλωσης Φόρου Εισοδήματος
• Η υποβολή της τελευταίας εκκαθαριστικής δήλωσης Απόδοσης Φ.Π.Α.
• Η διαπίστωση υποβολής όλων των περιοδικών δηλώσεων (Φ.Π.Α.) που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής και που η προθεσμία υποβολής τους έχει  λήξει ένα μήνα πριν την ημερομηνία αίτησης έκδοσης του αποδεικτικού  ενημερότητας

Το αποδεικτικό ενημερότητας υπογράφεται μόνο από τον υπάλληλο που το εξέδωσε, στον οποίο έχει εκχωρηθεί η υπογραφή του  Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. για το θέμα αυτό. Εξαιρούνται τα αποδεικτικά  ενημερότητας μηνιαίας ισχύος.
7) Μέχρι πότε ισχύει το αποδεικτικό ενημερότητας;
1. H ισχύς του αποδεικτικού ενημερότητας ορίζεται σε τέσσερις (4) μήνες, ανεξαρτήτως της αιτίας για την οποία ζητείται αυτό.
2. Ο χρόνος ισχύος του αποδεικτικού ορίζεται σε ένα (1) μήνα, όταν  υφίστανται βεβαιωμένες οφειλές, ανεξάρτητα από το αν είναι  ληξιπρόθεσμες, τελούν υπό αναστολή, έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση ή σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής κατά τις κείμενες διατάξεις.
8) Σε ποιες περιπτώσεις χορηγείται βεβαίωση οφειλής για χρέη προς το Δημόσιο.
α) Στην περίπτωση που ζητείται αποδεικτικό ενημερότητας για είσπραξη  χρημάτων και δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή του, εκδίδεται από την υπηρεσία στην οποία είναι βεβαιωμένη η οφειλή, βεβαίωση οφειλής προς το Δημόσιο, η οποία κατατίθεται αντί του  αποδεικτικού ενημερότητας στην υπηρεσία ή στον οργανισμό πληρωμής. Με  βάση τη βεβαίωση αυτή αποδίδεται το προς είσπραξη ποσό και μέχρι του  ύψους της οφειλής, στην εκδούσα τη βεβαίωση υπηρεσία.
β) Η  βεβαίωση οφειλής χορηγείται και όταν μεταβιβάζεται ακίνητο, υπό τις  παρακάτω προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:
i) από  το προϊόν του τιμήματος εξοφλούνται πλήρως οι βεβαιωμένες κατά τον  Κ.Ε.Δ.Ε. οφειλές, άλλως οι τυχόν εναπομένουσες οφειλές διασφαλίζονται  από λοιπά περιουσιακά στοιχεία ή από εγγυήσεις τρίτων και
ii) δε συντρέχουν άλλοι λόγοι μη έκδοσης αποδεικτικού ενημερότητας, παρά μόνο οι ανωτέρω βεβαιωμένες οφειλές.
Η βεβαίωση οφειλής επισυνάπτεται στην πράξη μεταβίβασης, αντί του αποδεικτικού ενημερότητας.
9) Εάν η έκθεση κατάσχεσης σημαίνει και πλειστηριασμός
Όχι. Μετά την επιβολή της κατάσχεσης κινητού ή ακινήτου, ο Προϊστάμενος της  Δ.Ο.Υ. εκδίδει πρόγραμμα πλειστηριασμού, στο οποίο ορίζεται η ημερομηνία διενέργειάς του, εντός συγκεκριμένης συντόμου προθεσμίας.
Εν τω  μεταξύ ο οφειλέτης του Δημοσίου μπορεί, μετά από αίτησή του να υπαχθεί  σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των χρεών ή σε ισχύουσα νομοθετική  ρύθμιση επιτυγχάνοντας και την αναστολή εκτέλεσης του σχετικού  προγράμματος.
Η κυριότητα πλειστηριασθέντος ακινήτου  μεταβιβάζεται στον υπερθεματιστή μετά τη μεταγραφή της περίληψης της  έκθεσης κατακύρωσης στο οικείο υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο  όπου υφίσταται. Μέχρι τότε η κυριότητα του ακινήτου παραμένει στον έως  τότε κύριο του ακινήτου.

10) Ποια μέτρα εκτέλεσης λαμβάνονται για το μη ρυθμισμένο ληξιπρόθεσμο χρέος;

Για την είσπραξη ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί  σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ή σε νομοθετική ρύθμιση μπορεί να  ληφθούν, κατά την κρίση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ., τα μέτρα που  προβλέπονται στο άρθρο 9 του Ν.Δ. 356/74 (ΚΕΔΕ) και είναι:
α) Κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και  απαιτήσεων γενικώς κυριότητας του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια  τρίτου.
β) Κατάσχεση ακινήτων,
Εκτός των ανωτέρω είναι  δυνατή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η λήψη σε βάρος του οφειλέτη  του Δημοσίου διοικητικών ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων, όπως η  ποινική δίωξη σε εκτέλεση σχετικής δικαστικής απόφασης.
11) Μετά την επιβολή από το Δημόσιο ή από οποιονδήποτε τρίτο κατάσχεσης σε  ακίνητο, μπορεί να επιβληθεί άλλη κατάσχεση για οφειλές προς το Δημόσιο  στο ίδιο ακίνητο ;
Ναι.
12) Είναι δυνατή η άρση κατάσχεσης και η εξάλειψη υποθήκης επί ακινήτου για χρέη προς το Δημόσιο;
Ναι, μετά την εξόφληση ή τη διαγραφή του χρέους για το οποίο επιβλήθηκε το  μέτρο ή μετά την έκδοση απόφασης από το αρμόδιο όργανο με  συγκεκριμένους, κατά περίπτωση, όρους αποδέσμευσης.
13) Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για επιστροφή χρημάτων, καθώς και για την εξόφληση τίτλων πληρωμής ;
Τα δικαιολογητικά ορίζονται στην ΑΥΟ 1109228/8434/Δ0016/ΠΟΛ.1140/8.12.2006 (ΦΕΚ 1862/Β/22.12.2006) «Δικαιολογητικά εξόφλησης τίτλων πληρωμής ή  επιστροφής-εξόφληση με εντολή μεταφοράς-ρυθμίσεις θεμάτων εξόφλησης  τίτλων πληρωμής ή επιστροφής».
14) Πότε παραγράφεται το δικαίωμα επιστροφής αξίωσης κατά του δημοσίου;
α) Η κατά του Δημοσίου απαίτηση προς επιστροφή αχρεωστήτως ή παρά το νόμο  καταβληθέντος σε αυτό χρηματικού ποσού παραγράφεται μετά τρία έτη από  της καταβολής.
β) Χρηματική απαίτηση για την οποία έχει εκδοθεί τίτλος πληρωμής υπόκειται σε παραγραφή πέντε έτη από την έκδοση αυτού.
15) Οι Δ.Ο.Υ. μπορούν να εισπράξουν οφειλές Νομικών Προσώπων και τρίτων;
Ναι, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει υπουργική απόφαση, η οποία προβλέπει την είσπραξη των οφειλών τρίτων.
16) Λαμβάνονται υπόψη για χορήγηση ΑΦΕ οφειλές προς τρίτους;
Ναι, λαμβάνονται υπόψη οι οφειλές προς τους Ο.Τ.Α. καθώς και οφειλές υπέρ  Κρατών Μελών της Ε.Ε. που βεβαιώθηκαν στα πλαίσια της οδηγίας 2010/24 της Ε.Ε. (Άρθρο 306 Ν. 4072/2012). Δεν λαμβάνονται, όμως, υπόψη οι οφειλές προς τους λοιπούς τρίτους και τα Νομικά Πρόσωπα.
17) Ρυθμίζονται οφειλές υπέρ τρίτων βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. ;
Eίναι δυνατή η ρύθμιση από τα αρμόδια όργανα οφειλών προς τρίτους, βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. και ισχύει ό,τι και για τα χρέη προς το Δημόσιο.
18) Μπορούν οι Δ.Ο.Υ. να εισπράξουν οφειλές προς άλλα κράτη;
Ναι, και κυρίως οφειλές από: α) Φ.Π.Α., Εισόδημα, Φόρους Περιουσίας προς τα  Κράτη Μέλη της Ε.Ε., σύμφωνα με την οδηγία 2010/24/ΕΕ (Άρθρο 296 Ν. 4072/2012)
β) Φόρο Εισοδήματος και Φόρο Κεφαλαίου, στα πλαίσια ειδικών διακρατικών συμβάσεων.
19) Μπορούν να ληφθούν τα προβλεπόμενα από τον ΚΕΔΕ μέτρα για την είσπραξη  οφειλών υπέρ τρίτων και Νομικών προσώπων βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ.;
Ναι, μπορούν να ληφθούν τα προβλεπόμενα από τον ΚΕΔΕ μέτρα για είσπραξη των  οφειλών υπέρ τρίτων και Νομικών Προσώπων, εκτός από κατάσχεση σε μισθούς και συντάξεις.

20) Μπορούν να ρυθμιστούν χρέη πτωχών οφειλετών προς το Δημόσιο;

Ναι, οι πτωχοί οφειλέτες μπορούν, υποβάλλοντας την αίτηση και τα απαραίτητα  δικαιολογητικά στις Δ.Ο.Υ. ή τα Τελωνεία που είναι βεβαιωμένα τα χρέη  τους, να υπαχθούν σε:
α) διευκόλυνση τμηματικής καταβολής κατά τις διατάξεις των άρθρων 13-21 του ν. 2648/1998, όπως ισχύουν.
β) ρύθμιση χρεών πτωχών οφειλετών του Δημοσίου κατά τις διατάξεις του  άρθρου 62 Α του Κ.Ε.Δ.Ε. με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μετά από  γνωμοδότηση : 1) της Επιτροπής του άρθρου 9 του ν. 2386/1996, εφόσον το  συνολικό βασικό χρέος δεν υπερβαίνει το ποσό των 600.000 ευρώ και 2) του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, εφόσον το συνολικό βασικό χρέος  υπερβαίνει το ποσό των 600.000 ευρώ. (σχετ. εγκύκλιοι : ΠΟΛ.1118/13.11.2003, ΠΟΛ.1148/28.12.2006).
21) Μπορεί ένας οφειλέτης να ζητήσει τη συμμετοχή του Δημοσίου στη σύναψη  συμφωνίας συνδιαλλαγής ή εξυγίανσης (άρθρα 99 επ. του Πτωχευτικού  Κώδικα) ;
Ναι, υποβάλλοντας άμεσα αίτηση για συμμετοχή του Δημοσίου σε συμφωνία συνδιαλλαγής ή εξυγίανσης και τα απαραίτητα  δικαιολογητικά στις Δ.Ο.Υ. ή τα Τελωνεία όπου είναι βεβαιωμένα τα χρέη. Αρμόδιος να αποφασίζει είναι ο Υπουργός Οικονομικών, μετά από  γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων Διεύθυνσης  του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 4 παρ. 6 περ. α' του ν. 3808/2009 (σχετ. εγκύκλιοι : ΠΟΛ.1087/11.6.2010, ΠΟΛ.1188/24.9.2012).
22) Σε περίπτωση που ο οφειλέτης έχει πετύχει :
α) τη σύναψη συμφωνίας συνδιαλλαγής με πιστωτές του χωρίς τη συμμετοχή του Δημοσίου ή
β) τη σύναψη συμφωνίας εξυγίανσης με πιστωτές του, χωρίς να συμμετέχει το  Δημόσιο και χωρίς να δεσμεύεται από τη συμφωνία με οποιονδήποτε τρόπο το Δημόσιο ως πιστωτής, και οι συμφωνίες αυτές επικυρώθηκαν από το αρμόδιο Δικαστήριο, υπάρχει δυνατότητα του οφειλέτη για ρύθμιση των χρεών του  προς το Δημόσιο;

Ναι, ο οφειλέτης μπορεί, υποβάλλοντας την αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις Δ.Ο.Υ. ή τα Τελωνεία όπου  είναι βεβαιωμένα τα χρέη του, να υπαχθεί :
α) στην περίπτωση  σύναψης συμφωνίας συνδιαλλαγής, σε ρύθμιση χρεών κατά τις διατάξεις του  άρθρου 62 Α του Κ.Ε.Δ.Ε., με απόφαση δηλαδή του Υπουργού Οικονομικών  μετά από γνωμοδότηση της Επιτροπής του άρθρου 9 του ν. 2386/1996, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 4 παρ. 6 περ. α' του ν. 3808/2009και β) στην περίπτωση σύναψης συμφωνίας εξυγίανσης, σε ρύθμιση χρεών  κατά τις διατάξεις του άρθρου 62 Α του Κ.Ε.Δ.Ε. κατά αναλογική εφαρμογή  των ως άνω αναφερόμενων διατάξεων (σχετ. εγκύκλιοι : ΠΟΛ.1087/11.6.2010, ΠΟΛ.1188/24.9.2012).
23) Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό οφειλής προς το Δημόσιο, νομικά πρόσωπα και τρίτους για το οποίο δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα κατά των  οφειλετών;
Δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης  κατά οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές βεβαιωμένες στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες υπέρ του Δημοσίου, νομικών προσώπων και τρίτων  ύψους τριακοσίων (300) ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης απαιτήσεων  των οφειλετών στα χέρια τρίτων.
Η πιο πάνω ρύθμιση δεν ισχύει για πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας καθώς και για οφειλές υπέρ Ο.Τ.Α.
Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που έχουν επιβληθεί μέχρι και 31.12.2006 για  ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά το χρόνο της επιβολής τους μικρότερες του  ποσού των τριακοσίων (300) ευρώ, αίρονται μετά από αίτηση του οφειλέτη  και εφόσον εξοφληθούν τα έξοδα διοικητικής εκτέλεσης.

24) Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό για το οποίο δεν επιτρέπεται η επιβολή  κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων οφειλετών του Δημοσίου;
Δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί  μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών αφαιρουμένων των  υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι των χιλίων (1.000) ευρώ, μηνιαίως.
Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει το ποσό των χιλίων (1.000) ευρώ, λαμβανομένης υπόψη και της περίπτωσης που ο οφειλέτης του Δημοσίου λαμβάνει τα ανωτέρω από δύο ή περισσότερους φορείς, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του 25% αυτών, όμως το  εναπομένον ποσό από το σύνολό τους να μην είναι κατώτερο των χιλίων (1.000) ευρώ.
Κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι 6.11.2008 σε  βάρος οφειλετών και εμπίπτουν στο κατά τα ανωτέρω ακατάσχετο ποσό, αίρονται ή περιορίζονται κατά περίπτωση μετά από αίτηση του οφειλέτη, στην οποία επισυνάπτονται τα απαραίτητα στοιχεία, από τα οποία προκύπτει το συνολικό ύψος των αποδοχών ή συντάξεων.
25) Συμψηφίζεται το στεγαστικό επίδομα των φοιτητών;
Το στεγαστικό επίδομα των φοιτητών δεν συμψηφίζεται. Αυτό προκύπτει από  την παρ. 5 του άρθρου 10 του ν.3220/2044 (ΦΕΚ 15Α/2004) «Το στεγαστικό  επίδομα των φοιτητών δεν κατάσχεται» & από το άρθρο 451 του Αστικού  Κώδικα, «ότι δεν κατάσχεται, δεν συμψηφίζεται».
26) Είναι δυνατόν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν τις βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. οφειλές τους σε Τράπεζες ή ΕΛ.ΤΑ.;
Ναι, μέχρι 31/05/2013 οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν  εκτός από τις Δ.Ο.Υ., τις Τράπεζες ή τα ΕΛ.ΤΑ. για την τακτοποίηση  οφειλών τους με την χρήση μοναδικού κωδικού για κάθε βεβαιωμένη οφειλή, ο οποίος ονομάζεται «Ταυτότητα Οφειλής» (Τ.Ο.) και «Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής» (Τ.Ρ.Ο.) για τις οφειλές που τελούν σε νομοθετική ρύθμιση ή  διευκόλυνση τμηματικής καταβολής. Ο οφειλέτης δύναται να καταβάλει είτε  το σύνολο είτε μέρος της οφειλής ή των δόσεων αποπληρωμής αυτής, επιλέγοντας το Τραπεζικό Ίδρυμα ή τα ΕΛ.ΤΑ. που επιθυμεί καθώς και τον  τρόπο πληρωμής (πληρωμή σε κατάστημα ή χρήση των εναλλακτικών τρόπων  πληρωμής που παρέχονται από τους φορείς είσπραξης). Οι Τράπεζες ή τα  ΕΛ.ΤΑ. που συμμετέχουν στην είσπραξη, δεν μπορούν να αρνηθούν την  είσπραξη, εάν ο υπόχρεος προς καταβολή δεν τηρεί λογαριασμό σε αυτά, ούτε να του επιβάλουν, κάποιας μορφής οικονομική επιβάρυνση. Από 01/06/2013 οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να εξοφλούν τις οφειλές τους  αποκλειστικά στις Τράπεζες ή τα ΕΛ.ΤΑ.
27) Που μπορεί ο φορολογούμενος να βρει τους κωδικούς Τ.Ο. (Ταυτότητα Οφειλής) και Τ.Ρ.Ο. (Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής);
Ο υπόχρεος προς καταβολή ενημερώνεται για τους κωδικούς Τ.Ο. και Τ.Ρ.Ο. με τους παρακάτω τρόπους: α) Με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου  επικοινωνίας, στο διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.), www.gsis.gr., παρέχεται η δυνατότητα στον  εγγεγραμμένο χρήστη να λαμβάνει πληροφορίες για τις οφειλές και τις  τυχόν ρυθμίσεις του, για τους κωδικούς Τ.Ο. και Τ. Ρ.Ο. που αντιστοιχούν σε αυτές, όπως και η δυνατότητα εκτύπωσης των κωδικών αυτών. β) Η  Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ) θα αποστείλει στους οφειλέτες ειδοποιητήριο, στο οποίο θα αναγράφονται τα στοιχεία όλων των χρεών με τους αντίστοιχους κωδικούς Τ.Ρ.Ο. και Τ.Ο. και λοιπές  πληροφορίες για τον τρόπο πληρωμής. γ) Για κάθε νέα οφειλή, που  βεβαιώνεται, για ενημέρωση του φορολογούμενου, κατά τις διατάξεις του  άρθρου 4 του Κ.Ε.Δ.Ε, εκδίδεται η ατομική ειδοποίηση από την Δ.Ο.Υ., ή  τη Γ.Γ.Π.Σ., στην οποία αναγράφεται και ο κωδικός Ταυτότητας Οφειλής ( Τ.Ο.).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

May Banners

ΠΑΤΑ LIKE ΚΙ ΕΣΥ ΑΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΣΟΥ

free counters