Σημαντική χαρακτηρίζει η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Χανίων την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου, όπου επήλθε  για δεύτερη φορά , η  δικαίωση υπερχρεωμένου καταναλωτή  μέλους της .


Με αυτή την απόφαση, όπως υποστηρίζει, το δικαστήριο απέρριψε για μια ακόμα φορά  τις αιτήσεις,   που  κατέθεσαν οι τέσσερις  δανείστριες Τράπεζες και όλα όσα προέβαλαν σαυτές,(προκειμένου να πείσουν το δευτεροβάθμιο δικαστήριο , να  αποφασίσει για το δικό τους συμφέρον).
Κατάφερε δηλαδή  ο δανειολήπτης , με την δικαστική απόφαση, να νικήσει  και τις τέσσερις Τράπεζες,  που  κατέθεσαν ( έκθεση έφεσης στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου) εναντίον της  υπαρ.189/2012 ,απόφασης του Ειρηνοδικείου  Ηρακλείου, όπου του είχε  γίνει  "κούρεμα"  στο χρέος του ,της τάξης των 50.000 Ευρώ.Χρωστούσε 61.719,23 Ευρώ και με την απόφαση  καλείται να πληρώσει  μόνο 12.000 Ευρώ εντός της τετραετίας.


Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης:
"Πρόκειται για τον υπερχρεωμένο δανειολήπτη που  δικαιώθηκε με την υπ΄αρ.189/2012 απόφαση του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου Κρήτης.

Το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου Κρήτης δικαίωσε τον δανειολήπτη, παρά τις διάφορες αιτιάσεις των πιστωτριών Τραπεζών, περί απαραδέκτου αοριστίας κ.λ.π, και καθόρισε τις μηνιαίες επί μία τετραετία καταβολές του δανειολήπτη στις πιστώτριες τράπεζες στο ποσό των 250 ευρώ το μήνα. Δηλαδή για μια τετραετία καλείτο ο δανειζόμενος να καταβάλλει μόνο το ποσό των 12.000 ευρώ.
  Η απόφαση αυτή καθόλου αρεστή στις πιστώτριες Τράπεζες την προσέβαλλαν σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο  (Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου ) όπου και την δεύτερη φορά δικαιώθηκε ο δανειολήπτης



Και εν συντομία το ιστορικό της υπόθεσης :
Ο δικαιωμένος δανειολήπτης έκανε χρήση των ευεργετικών διατάξεων του ν.3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, είναι 34 ετών άγαμος, οδηγός τουριστικού λεωφορείου, εργάζεται με σύμβαση ορισμένου χρόνου σαν εποχιακός με ατομικό εισόδημα 11.043,19 ευρώ, χωρίς να έχει στην ιδιοκτησία του οικία.


Διαμένει σε μισθωμένη οικία στο Ηράκλειο και το μηνιαίο μίσθωμα που καταβάλλει ανέρχεται στο ποσό των 350 ευρώ. Το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που έχει είναι ένα αυτοκίνητο μάρκας Μercedes C 200, με έτος κυκλοφορίας το 2003 του οποίου η εμπορική αξία ανέρχεται στο ποσό των 8.000 ευρώ.


Ο εν λόγω δανειολήπτης, είχε χρεωθεί σε τέσσερις τράπεζες, με το χρέος του να ανέρχεται συνολικά σε 61.719,23, παρουσίασε δε μόνιμη αδυναμία να πληρώσει τις οφειλές του και προσέφυγε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό ζητώντας την συνδρομή της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, της οποίας το σχέδιο πρότασης ρύθμισης των οφειλών, δεν έγινε αποδεκτό από τις πιστώτριες τράπεζες.


Το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου Κρήτης δικαίωσε τον δανειολήπτη, παρά τις διάφορες αιτιάσεις των πιστωτριών Τραπεζών, περί απαραδέκτου αοριστίας κ.λ.π, και καθόρισε τις μηνιαίες επί μία τετραετία καταβολές του δανειολήπτη σ τις πιστώτριες τράπεζες στο ποσό των 250 ευρώ το μήνα. Δηλαδή για μια τετραετία καλείται ο δανειζόμενος να καταβάλλει μόνο το ποσό των 12.000 ευρώ, πράγμα που θα συνεχιστεί και με την απόφαση του Πρωτοδικείου.


Ο δανειολήπτης νίκησε τις τέσσερις  Τράπεζες, με  την καθοδήγηση και την συνδρομή της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ,αλλά  και  δικαστικά στην νομική καθοδήγηση  της συνεργάτιδος της Ένωσης, δικηγόρου  Ηρακλείου κ Βαριβιανάκη Μαρίας η οποία συνέχισε τον αγώνα της και στο .Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου, όπου με την συνδρομή της "Νικήθηκαν οι Τράπεζες" και στο Εφετείο.


Μετά την τόσο νικηφόρα εξέλιξη της υπόθεσης, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης δηλώνει ότι νοιώθει δικαιωμένη, και επισημαίνει ότι ο νόμος 3869/2010 είναι «μονόδρομος» για τα αδύναμα «υπερχρεωμένα νοικοκυριά» και «ευχαριστεί τους δικαστές της Κρήτης για την δίκαιη κρίση τους και την συμπαράσταση που δείχνουν στις δύσκολες μέρες που βιώνουν οι Έλληνες υπερχρεωμένοι καταναλωτές αλλά και καλεί και τις Τράπεζες να συνετιστούν, να ακολουθούν τις προτεινόμενες από τους δανειολήπτες ρυθμίσεις στην εξωδικαστική διαδικασία, να αποφεύγουν την  δική τους οικονομική "αιμορραγία" αλλά και των δανειοληπτών ,που αποφέρουν οι δικαστικές αντιδικίες"