Nail's Love By Ms

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ

.
.

Σε στρογγυλό ταψί 30 εκ.

Υλικά
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι σκληρό (215γρ.)
1 ½ ‘ ‘ ‘ ζυμωτό (κίτρινο) (250γρ.) (είναι πιο βαρύ αλεύρι)
3 κ .σούπας ελαιόλαδο
3 κ. σούπας ξύδι
¾ φλιτζάνι νερό
½ κ. γλυκού αλάτι
300 γρ. φέτα θρυμματισμένη με πιρούνι

1 μεγάλη ντομάτα ψιλοκομμένη (όχι στον τρίφτη) και να περιμένει σε σουρωτήρι για
να φύγουν τα υγρά της
άνηθο ψιλοκομμένο
4 αβγά
1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
ρίγανη
πιπέρι
λάδι για το άλειμμα των φύλλων
νισεστέ ή κορν φλάουρ για το άνοιγμα φύλλων
λαδόκολλα για το κάλυμμα του ταψιού

Εκτέλεση
Ετοιμάζω τη ζύμη με γνωστό τρόπο. Σε λεκάνη βάζω τα 2 ειδών αλεύρι και αλάτι. Ανακατεύω λίγο. Στην μέση ρίχνω το μισό νερό, το λάδι και ξύδι και ανακατεύω. Ρίχνω το υπόλοιπο νερό ή και παραπάνω εάν χρειαστεί για να γίνει μια αφράτη ζύμη.
Σημ. Εδώ για να κάνω τα πράγματα πιο εύκολα, χρησιμοποιώ σπάτουλα σιλικόνης για το ανακάτεμα των υλικών στην αρχή μέχρι να μπορέσω να μαζέψω τη ζύμη σε μία μπάλα με το χέρι μου. Τότε, αδειάζω τη ζύμη στην επιφάνεια εργασίας (τραπέζι, η μάρμαρο) και την δουλεύω 4-5 λεπτά μέχρι να γίνει λεία.
Χωρίζω την ζύμη σε 6 μπάλες, η μία να είναι λίγο μεγαλύτερη η οποία θα είναι το κάτω φύλλο που θα καλύπτει το ταψί και τα τοιχώματα του. . Τις αλείφω με λίγο λάδι , τις σκεπάζω με μεμβράνη και τις αφήνω να ξεκουραστούν τουλάχιστον μισή ώρα. (Οσο πιο πολύ ξεκουραστούν, τόσο πιο καλό θα γίνει)

Προετοιμασία Ταψιού
Κόβω λαδόκολλα πιο μεγάλη από το ταψί να καλύψει και τα τοιχώματα και λίγο επιπλέον. Το χαρτί το βάζω κάτω από την βρύση νερού και το τσαλακώνω με τα χέρια βρέχοντάς το. Όπως είναι βρεγμένο, το απλώνω στο στεγνό, αλάδωτο ταψί και το φορμάρω με τα χέρια στο σχήμα του ταψιού για να καλύψει και τα τοιχώματα και να έχει επιπλέον που το γυρίζω προς τα έξω. (Αυτό το επιπλέον χαρτί θα με βοηθήσει να σηκώσω την τυρόπιτα από το ταψί όταν ψηθεί και κρυώσει.)
Πατάω το ταψί με λαδόκολλα με χαρτί κουζίνας για να φύγει το πολύ νερό. Το αφήνω να περιμένει.
Γέμιση
Θρυμματίζω την φέτα με πιρούνι . Προσθέτω ψιλοκομμένο άνηθο και πιπέρι. Η ψιλοκομμένη ντομάτα στραγγίζει και περιμένει..
Σε άλλο σκεύος σπάω τα αβγά, τα χτυπώ ελαφρά. Προσθέτω το γάλα και το λάδι. Τα χτυπώ καλά . Περιμένουν.

Άνοιγμα Φύλλων
Εδώ λαδώνω ελαφρώς το ταψί δηλαδή την λαδόκολλα. Περιμένει.
Όταν ανοίγω κάθε φύλλο, βάζω 1 κ.γλ. νισιστέ στην επιφάνεια εργασίας, την μπάλα ζύμη, που την πατάω λίγο με τα χέρια, και άλλη 1 κ.γλ. νισιστέ πάνω από την μπάλα. Τώρα ανοίγω το φύλλο με λεπτό πλάστη. . Το πρώτο φύλλο θα καλύψει και τα τοιχώματα ταψιού. Όλα τα άλλα φύλλα θα είναι ακριβώς στο μέγεθος του εσωτερικού του ταψιού.
Στρώνω 2 φύλλα κάτω ( το μεγαλύτερο και άλλο ένα). Ραντίζω με λίγο λάδι.
Σκορπάω το 1/3 της φέτα στο φύλλο. (χωρίς ντομάτα). Βάζω 3ο φύλλο. Σκορπάω άλλο 1/3 φέτα, την μισή ψιλοκομμένη ντομάτα και ρίγανη. Ρίχνω με κουτάλα της σουπιέρας το μίγμα αβγού/γάλα/λαδί επάνω στην γέμιση ισα ισα να βραχεί το φύλλο. Βάζω 4ο φύλλο, τελευταίο 1/3 φέτα, υπόλοιπη ντομάτα , ρίγανη και άλλη μια κουτάλα υγρό.
Κλείνω την πίτα με τελευταία 2 φύλλα (5ο και 6ο), ελαφρώς λαδωμένο το 5ο φύλλο.
Γυρίζω το 1ο φύλλο που καλύπτει τα τοιχώματα και κλείνω την επιφάνεια σαν μικρή μπορντούρα ή στεφάνι Χαράζω μέχρι κάτω τα τεμάχια που θέλω και τώρα ρίχνω όλο το υπόλοιπο υγρό στο ταψί με την κουτάλα.
Θα φανεί σαν πολύ αλλά θα απορροφηθεί στο ψήσιμο.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C (400 F) για 15 λεπτά Κατεβάζω στους 180 C (350 F) για περίπου 45 με 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να ψηθεί.

Όταν κρυώσει, μπορώ εύκολα να σηκώσω την τυρόπιτα από το ταψί και να την κόψω. Με την βοήθεια της λαδόκολλάς, δεν καίγεται τόσο πολύ το κάτω μέρος του ταψιού για πιο εύκολα πλύσιμο και βεβαίως για πιο εύκολο σερβίρισμά!


bemary.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

May Banners

ΠΑΤΑ LIKE ΚΙ ΕΣΥ ΑΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΣΟΥ

free counters