Nail's Love By Ms

Ο «κοινωνικός» εργοδότης και εργαζόμενος

.


Στη σημερινή εποχή η επανάσταση της πληροφορίας μέσα από την μαζικοποίηση και απεριόριστη κατανάλωση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τον εργασιακό χώρο. Ποιος είναι όμως ο ρόλος της κοινωνικής φήμης στην επιλογή προσωπικού;
Πλέον οι τάσεις σε πολλές περιπτώσεις επιλογής προσωπικού επιβάλλουν την συμμετοχή των εργαζομένων στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης όπως Linkedin, Facebook και Twitter. Έτσι οι υπεύθυνοι επιλογής προσωπικού μπορούν να αναζητήσουν, να αξιολογήσουν σε αρχικά στάδια ακόμα και να ενδιαφερθούν και να προτείνουν διάφορους υποψηφίους προκειμένου να ενταχθούν στο προσωπικό της επιχείρησης.
Τι σημαίνει όμως συμμετοχή στα κοινωνικά δίκτυα; Με απλά λόγια δημιουργία ενός κοινωνικού προφίλ με οδηγό το μέσο Linkedin, για παράδειγμα, όπου οι σταθμοί της καριέρας του εκάστοτε υποψηφίου είναι κατανοητοί με μικρή αναφορά στα επιτεύγματα του σε κάθε εργασιακή θέση που κατείχε. Χρησιμοποιώντας ένα αξιόλογο προφίλ σαν πρότυπο μπορεί ο οποιοσδήποτε να προσαρμόσει και το δικό του ανάλογα.
Το Linkedin όμως δε βοηθάει μόνο όσους έχουν ήδη εμπειρία στο χώρο αλλά και τους νέους αφού μπορούν εύκολα να επικοινωνήσουν με τους απόφοιτους του πανεπιστημίου τους, που μπορεί ήδη να κατέχουν θέσεις σε επιχειρήσεις. Επίσης μέσω των forums και των ενδιαφερόντων τους με συμμετοχή στις συζητήσεις κινώντας το ενδιαφέρον στελεχών επιχειρήσεων που θα ενδιαφερθούν για το προφίλ τους από όποιο μέρος του κόσμου και αν προέρχονται.
Έτσι λοιπόν με απλές κινήσεις ένας εργαζόμενος ή υποψήφιος, μπορεί να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα την κοινωνική του φήμη και το μέγεθος του δικτύου του, ανανεώνοντας σε τακτικά διαστήματα τόσο τις εργασιακές του αναζητήσεις αλλά και την βασική δομή της κοινωνικής του φήμης. Πρέπει να προσέχει να παραθέτει ακριβή στοιχεία σχετικά με τις σπουδές και την εμπειρία του στο Linkedin αλλά και στα υπόλοιπα μέσα (Facebook, Twitter). Θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικός με τις απόψεις που εκφράζει, τις προσωπικές πληροφορίες και φωτογραφίες που δημοσιεύει, διότι όλα αυτά συμβάλλουν στο κοινωνικό του προφιλ και στην φήμη σχετικά με την προσωπικότητά του.
Οι εταιρίες δίνουν και θα δίνουν στο μέλλον ακόμα μεγαλύτερη σημασία στην κοινωνική φήμη του μελλοντικού προσωπικού τους προκειμένου να διαφυλάξουν τη φήμη τους από σκάνδαλα ή ανάρμοστες συμπεριφορές που μπορεί να πρoέρχονται από το κοινωνικό ιστορικό του εργαζομένου. Επίσης ο κοινωνικά δικτυωμένος εργαζόμενος δείχνει έμπρακτα την διάθεσή του να ακολουθεί και να ενημερώνεται για τάσεις αλλά και να μπορεί να συμμετέχει και να αναζητά ευκαιρίες και συνεργασίες. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι πρέπει από τη στιγμή που συμμετέχουν στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης να γνωρίζουν την βασική χρήση τους τόσο σε επίπεδο τεχνολογίας όσο και δεξιοτήτων ώστε να δημιουργήσουν το ανάλογο προφίλ και κοινωνική φήμη που τους αρμόζει.
Οι εποχές λοιπόν αλλάζουν, η πληροφορία κινείται με ιλλιγγιώδη ταχύτητα, το ίδιο σε αρκετές περιπτώσεις και οι εργασιακές ευκαιρίες. Η κοινωνική φήμη στον ψηφιακό μας κόσμο θα αποτελέσει ένα αναπόσπαστο στοιχείο του «είναι μας», που θα πρέπει τόσο να το προφυλάξουμε αλλά και να το προωθήσουμε παραμένοντας ενεργά μέλη και αρωγοί αυτού του συναρπαστικού κόσμου.

kariera.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

May Banners

ΠΑΤΑ LIKE ΚΙ ΕΣΥ ΑΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΣΟΥ

free counters