Nail's Love By Ms

Οι κίνδυνοι από την αγορά φαρμάκων για τη στύση μέσω Ίντερνετ

.

Της Εύης Κυράνα
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην πρώτη γραμμή θεραπείας της στυτικής δυσλειτουργίας ανήκουν τα φάρμακα που διευκολύνουν τη στύση, οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης. Μάλιστα, ακόμη και όταν τα αίτια είναι ψυχογενή προτείνεται ο συνδυασμός sex therapy με αυτά τα φάρμακα, αφού όσο βελτιώνεται η ποιότητα της στύσης τόσο βελτιώνεται η συναισθηματική υγεία των ανδρών (Moncada, J Sex Med 2009).

Παράλληλα, και οι σύντροφοί τους αναφέρουν βελτίωση όχι μόνο της σεξουαλική τους ζωής, αλλά και της σχέσης (Chevret-Measson,J Sex Med 2009). Η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων αυτών όμως οδηγεί πολλούς άνδρες να «ξεπερνούν» το σύστημα υγείας για να προμηθευτούν χωρίς ιατρική διάγνωση και συνταγή τα χάπια της στύσης.
Μια μεγάλη μελέτη μέσω Διαδικτύου, που έγινε σε Μ. Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία σε 11.599 άνδρες, έδειξε ότι 1 στους 10 χρησιμοποιούσε τα χάπια (Schnetzler, J Sex Med 2010). Από αυτούς, 1 στους 3 τα προμηθεύτηκε χωρίς να έχει επισκεφθεί ποτέ γιατρό, παρότι το 65,5% είχαν προβλήματα στύσης.

Βασικοί λόγοι ήταν η ντροπή να μιλήσουν για το πρόβλημα και το κόστος της επίσκεψης και της αγοράς από το φαρμακείο (σε σχέση με το Διαδίκτυο). Oι συγγραφείς υπολόγισαν ότι πάνω από 6 εκατομμύρια Ευρωπαίοι λαμβάνουν τα χάπια της στύσης χωρίς διάγνωση γιατρού.
Η πρακτική αυτή ενέχει πολλούς κινδύνους:

1.  Να διαφύγει μια σημαντική, αλλά αδιάγνωστη νόσος που προκαλεί το πρόβλημα της στύσης (λ.χ. στεφανιαία νόσος).

2.  Να παραμείνει ένας άνδρας με ψυχολογικό πρόβλημα εξαρτημένος από το χάπι μια ζωή, ενώ θα μπορούσε να ξεπεράσει το πρόβλημα με ψυχολογική θεραπεία (οι σύγχρονες θεραπείες διαρκούν περίπου 3 μήνες).

3. Να προμηθευτεί από το Διαδίκτυο φάρμακα που δεν είναι γνήσια, άρα επικίνδυνα.

4. Να χρησιμοποιήσει σκευάσματα που διατίθενται στα φαρμακεία χωρίς συνταγή (φυτικά προϊόντα ή συμπληρώματα διατροφής) και υπόσχονται αποκατάσταση της στύσης, αλλά δεν έχουν αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα.
Η Εύη Κυράνα (www.kirana.gr) είναι ψυχολόγος υγείας, συνεργάτιδα στο Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

May Banners

ΠΑΤΑ LIKE ΚΙ ΕΣΥ ΑΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΣΟΥ

free counters