Nail's Love By Ms

Στην Αγγλία κλεμμένες εικόνες από ελληνικούς ναούς

.

Στην πινακοθήκη Temple Gallery, στο Notting Hill, πωλούνται κλεμμένες εικόνες από Ιερούς Ναούς και Μονές της περιοχής των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας.

Μερικούς μήνες πριν η εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” στα Γιάννινα, και ο τηλεοπτικός σταθμός ITV (Ιοannina Tv), είχαν αποκαλύψει ότι μία από τις εικόνες που είχαν αφαιρεθεί από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στοΚουκούλι Ζαγορίου βρέθηκε σε παλαιοπωλείο στο Μοναστηράκι, όπου αγοράστηκε από ιδιώτη έναντι σχετικά μικρού τιμήματος.

Σήμερα, η ίδια εφημερίδα αποκαλύπτει, ότι πολλές από τις εικόνες που εκλάπησαν από τοΖαγόρι πωλούνται στην εν λόγω πινακοθήκη, η οποία βρίσκεται στο Notting Hill από το 1959 και η οποία λειτουργεί ως κέντρο μελέτης, αποκατάστασης και έκθεσης αρχαίων αντικειμένων και ιερών εικόνων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην ιστοσελίδα της Πινακοθήκης μπορεί να εισέλθει οποιοσδήποτε από κάθε γωνιά του πλανήτη και να επιλέξει μία από τις εικόνες, που περιλαμβάνονται αυτή τη στιγμή στην τρέχουσα συλλογή των “διαθέσιμων αποθεμάτων”. 
Δίπλα σε κάθε εικόνα υπάρχουν στοιχεία για αυτήν, όπως οι διαστάσεις της, η χρονολογία δημιουργίας της και φυσικά η τιμή πώλησης.

Ο αρχικός εντοπισμός που έγινε από ιδιώτη, αφορούσε σε μία από τις εικόνες που εκλάπησαν από τηνΙερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Βισικό, την Υπαπαντή. 

Πρόκειται για μία από τις εικόνες που είχε αναρτηθεί για την ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με τον πλούτο που είχε αφαιρεθεί από τις εκκλησίες του νομού και ο οποίος είχε προηγουμένως αποτυπωθεί στο φωτογραφικό φακό.

Ο ιδιώτης που είχε δει τις φωτογραφίες, προχώρησε στη σύγκριση δύο φωτογραφιών, που του φαινόταν ίδιες. Η εικόνα της Υπαπαντής πωλείται από την Πινακοθήκη του Λονδίνου, έχοντας συντηρηθεί, όπως και όλες οι υπόλοιπες, στην τιμή των 3.000 λιρών Αγγλίας!

Στη συνέχεια, ανέλαβε δράση το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας, που ενημέρωσε για την πληροφορία την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η οποία έκανε την ταυτοποίηση πιστοποιώντας, ότι πρόκειται για την ίδια εικόνα.

Ακολούθησε αναλυτικός έλεγχος των εικόνων που διαθέτει στην κατοχή της η Πινακοθήκη και μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί άλλες έξι εικόνες που εκλάπησαν από το νομό Ιωαννίνων!

Ακόμη, ενημερώθηκε η Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας ενημερώθηκε και δόθηκε σήμα στην Interpol και στηScotland Yard, να δεσμευτούν οι εικόνες που υπάρχουν σήμερα στην Πινακοθήκη και να αναζητηθούν οι αγοραστές των εικόνων, που επίσης έχουν ταυτοποιηθεί.

Μέχρι την Πέμπτη (03/03) είχαν ταυτοποιηθεί πλήρως από την αρμόδια υπηρεσία της 8ης Εφορείας Αρχαιοτήτων στα Γιάννινα έξι εικόνες.

Εκτός από την εικόνα της Υπαπαντής από το Βισικό, έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη:

Η εικόνα της Γέννησης του Χριστού, με κωδικό Πινακοθήκης C 001, που εκλάπη από τον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος του Βίκου, με τιμή πώλησης 3767 ευρώ.

Η εικόνα της Γέννησης του Χριστού, με κωδικό Ζ 037, που εκλάπη από τον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνοςτου Βίκου, με τιμή πώλησης 6828 ευρώ.

Η εικόνα της Σύναξης των Αρχαγγέλων, με κωδικό Z 111, που εκλάπη από τον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου και Κοίμησης της Θεοτόκου Ηλιοχωρίου, με τιμή 5710 ευρώ.

Η εικόνα των Αγίων Πέτρου και Παύλου, με κωδικό C 082, που εκλάπη από τον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος του Βίκου, με τιμή πώλησης 5886 ευρώ.

Η εικόνα της Γέννησης της Θεοτόκου, με κωδικό Α 063, που εκλάπη από τον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος του Βίκου, με τιμή πώλησης 2.237 ευρώ.

Πηγή: Ελευθερία της Ηπείρου 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

May Banners

ΠΑΤΑ LIKE ΚΙ ΕΣΥ ΑΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΣΟΥ

free counters