Nail's Love By Ms

Ναι στην Ευρώπη σηµαίνει σήµερα Ναι στην Ελλάδα

.


Ο διευθυντής  της µεγαλύτερης  οικονοµικής  εφηµερίδας  της Γερµανίας  «Handelsblatt»,  Γκάµπορ  Στάινγκαρτ
«Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας» είναιτο σύνθηµα της καγκελαρίου της Γερµανίας Ανγκελα Μέρκελ για την Ε.Ε. Είναι η προσπάθεια επιβολής του γερµανικού µοντέλου δηµοσιονοµικής, κοινωνικής,εργατικής πολιτικής στην ευρωζώνητων 17 και όσων άλλων θα ενταχθούν αργότερα στοκλαµπ του ευρώ.

Ο διευθυντής της µεγαλύτερης οικονοµικής εφηµερίδας της Γερµανίας «Handelsblatt» Γκάµπορ Στάινγκαρτ εκτιµά ότι η Μέρκελ θα πετύχει, όχι σε όλα αλλά στη βασική της επιδίωξη. «Το Σύµφωνο Σταθερότητας θα περάσει, αλλά θα περάσει µε απώλειες», λέει οΓκάµπορ Στάινγκαρτ στα «ΝΕΑ».

Το Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας είναι και ηαιτία τηςξαφνικής αγάπης της Μέρκελ για την οικονοµική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη. «Αγάπη είναιυπερβολή, θαέλεγα ότι υποκύπτει σε µία αναγκαιότητα», λέειο κ. Στάινγκαρτ. Ηαναγκαιότητα αυτή προβάλλει όλο και πιο έντονα. Βέβαια όλοι δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για µέλλον της Ευρώπης, λένε ναι στην Ευρώπη. Ωστόσο σε κάθε συγκεκριµένη συγκυρία αυτό το ναι παίρνει και διαφορετικό περιεχόµενο. Για τον κ. Στάινγκαρτ «ναιστην Ευρώπη, σε µία συγκυρία όπως η σηµερινή, σηµαίνει ναι στην Ελλάδα».

Κοντρα ςτο ρεύμα. Ο διευθυντής της εφηµερίδας πήγε κόντρα στο ρεύµα. Στο απόγειο της ελληνικής κρίσης, όταν οι παλινωδίες της καγκελαρίου Μέρκελ οδηγούσαν σε µεγαλύτερη όξυνση, όταν η λαϊκή εφηµερίδα «Bild» έκανε τη µεγάλη εκστρατεία κατά των «τεµπέληδων» Ελλήνων και πρότεινε στην Ελλάδα να πουλήσει την Ακρόπολη για να ξεχρεωθεί, o κ. Στάινγκαρτ µε πρωτοσέλιδο άρθρο στη «Handelsblatt» ξεκινούσε την καµπάνια «αγοράστε ελληνικάοµόλογα». Ηθελε να περάσει το µήνυµα της αλληλεγγύης µέσα στην ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια. Από την ανταπόκριση που είχε εκείνη η πρωτοβουλία δηλώνει σήµεραπλήρως ικανοποιηµένος. Αν µη τι άλλο, στήριξαν την πρωτοβουλία τρεις πρώην υπουργοί Οικονοµικών, µεταξύ αυτώνο Χανς Αϊχελ, επιφανείς οικονοµολόγοι όπως ο Μπερντ Ρίρουπ, σηµαντικοί επιχειρηµατίες όπως ο Ρόλαντ Μπέργκερ.

«Η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων ουσιαστικά υπήρχεπάντα», λέει οκ. Στάινγκαρτ. Παραπέµπει στον γαλλογερµανικό άξονα που προχωρούσε πάντα µε σχετικά µεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ό,τι οι υπόλοιποι. Πολλοί είναι εκείνοι που προειδοποιούν σήµερα για τον κίνδυνο παγίωσης µιας διαίρεσης στην Ευρώπη των ελλειµµατικών και την Ευρώπη των πλεονασµατικών χωρών. «Βεβαίως οι χώρες µε ελλείµµατα έχουν αποδυναµώσει τη θέση τους στους συσχετισµούς εξουσίας µέσα στην Ε.Ε.» εκτιµά ο κ. Στάινγκαρτ. «∆ιαµορφώνονται σχέσεις εξάρτησης», ούτως ή άλλως «τα χρέη οδηγούν σε εξάρτηση», είτεπρόκειται για ιδιώτες είτε πρόκειται για κράτη. Η ΕΎΡΏΠΗ χρειαζεταιαναΠΤΎΞΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Το κλειδί της απάντησης για τις ελλειµµατικές χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα βρίσκεται στην ανταγωνιστικότητα. «Ελπίζω ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θα επανακτήσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονοµίας τους. Το ζήτηµα δεν είναι µόνον τα χρέη και τα δηµοσιονοµικά. Υπάρχουν και οι άνθρωποι, οι επενδύσεις, η ανάπτυξη. Εάν δεν σταθεί δυνατό η Ελλάδα και µε ευρωπαϊκή βοήθεια να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της, δεν θα µπορέσει ούτε ταχρέη της να πληρώσει». Η αντιµετώπιση της κρίσης είναι µέχρι τώρα πολύ «τεχνική». Της λείπει η αναπτυξιακή προσέγγιση. «Η ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να είναι µία αναπτυξιακή πολιτική. Οχι πολιτική αναδιάρθρωσης των χρεών, αλλά µία πολιτική ανάπτυξης».

Στην αντιµετώπιση τηςελληνικής κρίσης η Μέρκελ είχε στραµµένο το βλέµµα στις περιφερειακές εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία. Φέτος είναι η χρονιά ενός µαραθώνιου περιφερειακών εκλογών στη Γερµανία που αρχίζει µε τιςεκλογές στο Αµβούργο την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου. Αυτήν τη φορά όµως δεν θα επαναληφθούν οι παλινωδίες της Μέρκελ. «Ηταν λάθος και τοκατάλαβε, δεν πιστεύω ότι θα επαναληφθεί», λέει ο κ. Στάινγκαρτ.

«Η ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να είναι µία αναπτυξιακήπολιτική. Οχι πολιτική αναδιάρθρωσης των χρεών, αλλά µία πολιτικήανάπτυξης»

Εγκεφαλική Ευρωπαία
Η ανγκελα μέρκελ µπορεί, µε τον δικό της τρόπο, να εξελιχτεί σε µεγάλη Ευρωπαία. Βέβαια η Μέρκελ δεν είναι η περίπτωση του Χέλµουτ Κολ που «είχε στις φλέβες του την Ευρώπη». Ο Χέλµουτ Κολ ανήκε στη γενιά του πολέµου. Η Μέρκελ είναι πολύ νεώτερη δεν έχει τέτοια βιώµατα. «∆εν είναι η Ευρωπαία του συναισθήµατος, αλλά µπορεί να γίνει η εγκεφαλική Ευρωπαία», λέει ο κ. Στάινγκαρτ.


Εντυπωσιακός πολιτικός
Για τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο Γκάµπορ Στάινγκαρτ έχει µόνον θετικά να πει.Είναι από τους λίγους γερµανούς δηµοσιογράφους που συνάντησαν τον κ. Παπανδρέου, πήρε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που δηµοσίευσε η εφηµερίδα «Handelsblatt» τον Μάιο του 2010. «Ελπίζω ότι θα τα καταφέρει. αν υπάρχει ένας πολιτικός που µπορεί να τα καταφέρει, τότε είναι αυτός».

















Pigi:TANEA

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

May Banners

ΠΑΤΑ LIKE ΚΙ ΕΣΥ ΑΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΣΟΥ

free counters