Nail's Love By Ms

Καταξιωθείτε στη δουλειά σας

.

Έχεις διάθεση να τα δώσεις όλα για χάρη της δουλειάς σου. Τι φταίει όµως και, µολονότι πατάς γκάζι, µένεις στάσιµη; 
O διευθυντής της εταιρείας φωνάζει στο γραφείο του τον προϊστάµενο του τµήµατος πληρωµών Αντώνη Κ. και την υφισταµένη του Άννα Μ. ζητώντας τους να µοιραστούν τη θέση του πρώτου. Ο Αντώνης επαναστατεί, αλλά ο διευθυντής τον διακόπτει: «Το θέµα έχει τελειώσει». Τις επόµενες µέρες ο Αντώνης δεν ενηµερώνει το τµήµα για τις καινούργιες αρµοδιότητες της Άννας, ενώ δεν µοιράζεται µαζί της καµία από τις αρµοδιότητές του γιατί, όπως της λέει, «άµα χρειαστεί, θα σου πω κάνε ό,τι έκανες». Έτσι η Άννα καταλήγει τελικά στο ταµείο ανεργίας!
Πόσες τέτοιες ιστορίες δεν έχετε ακούσει για ανθρώπους που, ενώ είναι καλοί στη δουλειά τους, τελικά έχουν κάθε άλλο παρά ανοδική πορεία; Σύµφωνα µε τους ψυχολόγους άλλωστε, όσο ταλαντούχος κι αν είναι ένας εργαζόµενος, θα µείνει πίσω επαγγελµατικά αν δεν µπορεί να αντιµετωπίσει τον επαγγελµατικό ρατσισµό, να ξεκαθαρίσει τις προσδοκίες του και να πάρει πρωτοβουλίες για την αναγνώρισή του.
Τι φταίει;
Ανασφαλής διευθυντής
Ένας διευθυντής µε χαµηλή αυτοεκτίµηση µειώνει την αυτοπεποίθηση των συναδέλφων του, αποθαρρύνει τους παθητικούς εργαζόµενους και υποθάλπει την εξάρτηση µε αποτέλεσµα αρκετοί υφιστάµενοί του να µένουν πίσω επαγγελµατικά, καθώς µέσα από µια αµυντική συνήθως στάση βιώνουν συναισθήµατα ανεπάρκειας.
Αποµόνωση και κακό κλίµα
Πολλά γραφεία είναι έτσι δοµηµένα ώστε να αποµονώνουν τα τµήµατα και τους εργαζόµενους, κάτι που από τη µια µπορεί να θεωρηθεί πλεονέκτηµα διότι έχεις τη δυνατότητα να εργάζεσαι µε ησυχία, από την άλλη όµως δεν «ανατροφοδοτείσαι» µε το να µοιράζεσαι ιδέες, προτάσεις, ακόµα και µια απογοήτευση ώστε να διατηρείς την ενέργειά σου. Την ίδια ώρα το να µοιράζεσαι ένα γραφείο µε συναδέλφους απαιτεί υποστήριξη και όχι κόντρες για να παραµένει κανείς δηµιουργικός. Οι διαφωνίες είναι σεβαστές, αλλά το κακό κλίµα και η ανεπαρκής συναισθηµατική υποστήριξη δεν επιτρέπει στην πρόοδο να ανθίσει.

Έλλειψη αναγνώρισης
Όταν η δουλειά που προσφέρουµε δεν αναγνωρίζεται, θα µείνουµε σίγουρα πίσω επαγγελµατικά, εκτός και αν αντιδράσουµε. Για να µην κολλήσουµε στη µετριότητα, θα πρέπει να διεκδικήσο-υµε µε τόλµη, αποφασιστικότητα και ευελιξία την επαγγελµατική αναγνώριση προσπαθώντας να µην αφήνουµε στο µεταξύ τους λιγοστούς επαίνους να πέφτουν στο κενό. Αντίθετα, αυτοί θα πρέπει να εµπεδώνονται ως ένδειξη της αξίας µας.
Τα 3 βήµατα της επιτυχίας
Αγάπα αυτό που κάνεις
Κάθε δουλειά που κάνουµε πρέπει να την αγαπάµε, να µας γεµίζει µε καλή διάθεση και χαρά, διαφορετικά η µιζέρια, η αγανάκτηση και το βάρος µέσα µας θα µας οδηγήσουν σε απίστευτη ψυχολογική φθορά και κάκιστες επιδόσεις. Ακόµα κι αν εργαζόµαστε γύρω από projects που δεν µας αφορούν, το καλύτερο είναι να ζούµε την εµπειρία καλοπροαίρετα.
Μην σκορπίζεσαι
Το να πιστεύουµε στον εαυτό µας και στις δυνατότητές µας είναι ένα εφόδιο που ξεπερνά ακόµα και τα καλύτερα πτυχία. Όλα ξεκινούν, σύµφωνα µε τους ψυχολόγους, από τον τρόπο που έχεις µάθει να κινείσαι στο οικογενειακό σου περιβάλλον. Αν ξέρεις να βάζεις εκεί τα όριά σου, το ίδιο θα κάνεις αργότερα και στον εργασιακό χώρο θέτοντας παράλληλα ρεαλιστικούς στόχους για να µην σπαταλάς άδικα τις δυνάµεις σου. Σίγουρα, δεν µπορούµε να τα κάνουµε όλα καλά ούτε να προλαβαίνουµε τα πάντα, χρειάζεται λοιπόν να είµαστε επιλεκτικοί. Τα όρια βοηθούν επίσης όταν στον εργασιακό χώρο έρχονται στιγµές που µε αθέµιτο τρόπο εµπλέκονται προσωπικά συναισθήµατα.
Ξέφυγε από το βόλεµα
Καµιά εξέλιξη δεν µας περιµένει όταν κάνουµε απλώς τη δουλειά µας χωρίς στόχους και φιλοδοξίες. Πρόκειται για τάσεις συµβιβασµού οι οποίες µας βαλτώνουν τόσο σε επαγγελµατικό επίπεδο όσο και σε προσωπικό (κρατώντας µας π.χ. σε ένα γάµο που απλά έχουµε βολευτεί).
Για να µην µένετε πίσω
Μην αποφεύγετε την αυτοκριτική.
Μην φοβάστε την αντιπαράθεση.
Καταπολεµήστε τις τάσεις φυγής.
Μην καταθέτετε τα όπλα
στην πρώτη δυσκολία.
Μην υποτιµάτε τον εαυτό σας.
Μείνετε αισιόδοξοι
Της Κατερίνας Παπαγεωργίου
Με τη συνεργασία της Βίκυς Σίµου, ψυχολόγου
forma


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

May Banners

ΠΑΤΑ LIKE ΚΙ ΕΣΥ ΑΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΣΟΥ

free counters