Nail's Love By Ms

Βήχας

.

Πότε πρέπει να µας ανησυχεί;
Ο βήχας που σας ταλαιπωρεί τον τελευταίο καιρό δεν λέει να σας αφήσει… Μήπως είναι η ώρα να πάτε στον γιατρό;
βήχας αποτελεί αµυντικό µηχανισµό του οργανισµού µας υπεύθυνο για την αποβολή ή την αποµάκρυνση εκκρίσεων, ξένων σωµάτων και ερεθιστικών ουσιών από το κατώτερο αναπνευστικό σύστηµα (πνεύµονες). Ειδικά όταν επιµένει όµως πρέπει να διερευνάται.
Τι φταίει
• Ο οξύς βήχας (διαρκεί λιγότερο από τρεις εβδοµάδες) οφείλεται κατά κανόνα σε λοιµώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και συνοδεύει το κοινό κρυολόγηµα. Μπορεί ωστόσο να αποτελεί πρώτη εκδήλωση σοβαρότερων καταστάσεων, όπως πνευµονικό οίδηµα ή πνευµονία.
• Ο υποξύς (διαρκεί 3 έως 8 εβδοµάδες) οφείλεται σε λοιµώξεις του αναπνευστικού, αλλά κατά κύριο λόγο επιµένει µετά τις λοιµώξεις.
• Ο χρόνιος (η διάρκειά του ξεπερνά τους δύο µήνες) αποτελεί σύνθετη κατάσταση µε διαφορετικά κάθε φορά αίτια που µπορεί να είναι χρόνιες λοιµώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, π.χ. φυµατίωση που δεν έχει γίνει αντιληπτή, ωτίτιδες, ρινίτιδες κ.ά. ή ακόµα και πρώιµη Χρόνια Αποφρακτική Πνευµονοπάθεια, βρογχικό άσθµα, γαστρο-οισοφαγική παλινδρόµηση κ.λπ.
• Ο βήχας που εµφανίζεται κυρίως το πρωί παρατηρείται σε παθολογικές καταστάσεις, όπως βρογχίτιδα. Από την άλλη ο νυχτερινός βήχας που ξυπνά τον άρρωστο και συνοδεύεται από δύσπνοια παρατηρείται στο άσθµα και την καρδιακή ανεπάρκεια.
Υπαρχει αλλεργικός βήχας;
Ναι. Αν υποφέρουµε από κάποια αλλεργία που προκαλεί είτε ρινίτιδα είτε βρογχικό άσθµα, ο βήχας (ξηρός και παροξυσµικός) είναι το κυρίαρχο σύµπτωµα.
Για την πρόκληση του βήχα ενοχοποιούνται επίσης και ορισµένα φάρµακα για καρδιοπάθειες, ενώ µπορεί να ευθύνονται και ψυχολογικοί παράγοντες (ψυχογενής βήχας).

Καπνιστές, προσοχή! 

Ο βήχας αυτών που καπνίζουν είναι παραγωγικός (µε φλέµατα), αρχικά µόνο πρωινός, αλλά µε τα χρόνια παρουσιάζεται καθόλη τη διάρκεια της ηµέρας. Αν και οι καπνιστές τον θεωρούν «φυσιολογικό», αποτελεί ένα από τα πρώτα συµπτώµατα της χρόνιας φλεγµονής των βρόγχων που οδηγεί στη Χρόνια Αποφρακτική Πνευµονοπάθεια. Ειδικά η αλλαγή της χροιάς του βήχα στους καπνιστές είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική. Έτσι ένας «τσιγαρόβηχας» που ήταν παραγωγικός και έγινε ξηρός, επίµονος και παροξυσµικός ή που συνοδεύεται από αίµα µέσα στα πτύελα µπορεί να σηµαίνει ανάπτυξη καρκίνου ή άλλης σοβαρής ασθένειας, γι’ αυτό και επιβάλλεται άµεση αξιολόγηση από γιατρό.
Της ∆ήµητρας Βγενοπούλου
ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΤΟΥMΠΗ, ΠΝΕΥMΟΝΟΛΟΓΟΥ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ∆/ΝΤΗ ΤΗΣ 6ΗΣ ΠΝΕΥMΟΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΓΝΝΘΑ «ΣΩΤΗΡΙΑ»
forma


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

May Banners

ΠΑΤΑ LIKE ΚΙ ΕΣΥ ΑΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΣΟΥ

free counters