Nail's Love By Ms

Στο Ευρωκοινοβούλιο το θέμα της κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα

.

Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κρίνει νόμιμη αλλά και επιδοτούμενη την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης (cannabis sativa), στην Ελλάδα αντίθετα αποτελεί κακούργημα με κάθειρξη 10 ετών και πρόστιμο της τάξεως των 290.000 ευρώ.

Το θέμα συζητήθηκε στοΕυρωκοινοβούλιο ύστερα από ερώτηση του ευρωβουλευτή τωνΟικολόγων Πράσινων Μιχ. Τρεμόπουλου με τον επίτροποΓεωργίας κ. Ciolos να απαντά πως  "Οι ποικιλίες κάνναβης που πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 39 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 73/2009 του Συμβουλίου μπορούν να καλλιεργούνται από όλους τους γεωργούς που επωφελούνται του καθεστώτος ενιαίας ενίσχυσης.

Εναπόκειται στα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν τα υφιστάμενα μέσα στήριξης της καλλιέργειας κάνναβης. Επιπλέον, τα κράτη μέλη και οι ομάδες τοπικής δράσης μπορούν να θεσπίσουν μέτρα σε τοπικό επίπεδο για την παροχή στήριξης στον τομέα της κάνναβης στο πλαίσιο των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης
".

Τόνισε δε πως η Επιτροπή δεν έχει στα χέρια της κάποιο στοιχείο που δείχνει ότι υπάρχουν "περιπτώσεις άρνησης των ελληνικών αρχών να χρηματοδοτήσουν την καλλιέργεια κάνναβης" παρά την επαναλαμβανόμενη απόρριψη σχετικού αιτήματος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Λασιθίου Κρήτης.

Επιπλέον, στο θέμα της δίωξης αλυσίδας καταστημάτων που εμπορευόταν νόμιμα ρούχα από κλωστική κάνναβη ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξήγησε ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα που κατασχέθηκαν είχαν πάνω τους σήματα τα οποία μπορούσαν να θεωρηθούν ως  "ενθάρρυνση της χρήσης ναρκωτικών".

Μολαταύτα, αξίζει να τονιστεί πως η νομοθεσία για τα ναρκωτικά και ιδίως το άρθρο 20 κάνει λόγο για κακουργηματικές ποινές σε όποιον "καλλιεργεί ή συγκομίζει οποιοδήποτε φυτό του γένους της κάνναβης", χωρίς να υπάρχει εξαίρεση της κλωστικής κάνναβης, η οποία σε καμία περίπτωση δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ψυχοτρόπο.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες η cannabis sativa έχει ελάχιστη μέχρι καθόλου τετραϋδροκανναβινόλη (THC), την ψυχοδραστική ουσία του φυτού. Η cannabis sativa καλλιεργείται παγκοσμίως εκτός από τιςHΠA και τη χώρα μας.

Επίσης, η κλωστική κάνναβη έχει δεκάδες βιομηχανικές εφαρμογές.

Μετά την απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου, ο κ. Τρεμόπουλος κατέθεσε εκ νέου ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο στην οποία ρωτά αν είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία η ποινικοποίηση της καλλιέργειας της κλωστικής κάνναβης και αν συμμερίζεται τον ισχυρισμό της ελληνικής κυβέρνησης ότι το φύλλο της κλωστικής κάνναβης, ως σήμα σε προϊόντα κατασκευασμένα από αυτήν, μπορεί να εκληφθεί ως ενθάρρυνση της χρήσης ναρκωτικών.

"Η υπόθεση με την κλωστική κάνναβη στην Ελλάδα, αποτελεί θέατρο του παραλόγου. Ας εξηγήσει επιτέλους το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για ποιο λόγο απαγορεύεται ως κακούργημα μια καλλιέργεια που ενθαρρύνεται οικονομικά σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι φιλική προς το περιβάλλον, μπορεί να τονώσει την οικονομία, έχει αμέτρητες πρακτικές χρήσεις και δεν έχει ψυχοτρόπες ιδιότητες.

Εξηγήσεις θα πρέπει να δώσει όμως και η Κομισιόν, κατά πόσο παραπληροφορήθηκε από τις ελληνικές αρχές για το τι προβλέπει η εθνική νομοθεσία, ή αν προσπαθεί να δώσει κάλυψη στην ελληνική κυβέρνηση
", είπε ο κ. Τρεμόπουλος.

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων κατέθεσε τις ακόλουθες ερωτήσεις:

"1. Είναι η συγκεκριμένη πρόβλεψη του ελληνικού Ν.3459/2006 σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία;

2. Συμμερίζεται τον ισχυρισμό της ελληνικής κυβέρνησης ότι το φύλλο της κλωστικής κάνναβης, ως σήμα σε προϊόντα κατασκευασμένα από αυτήν, μπορεί να εκληφθεί ως ενθάρρυνση της χρήσης ναρκωτικών;
".


cosmo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

May Banners

ΠΑΤΑ LIKE ΚΙ ΕΣΥ ΑΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΣΟΥ

free counters