Nail's Love By Ms

14 Φεβρουαρίου: Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Η ιστορία του.

.

Όταν το ημερολόγιο φθάνει τον Φεβρουάριο, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε την αγάπη. Ο Φεβρουάριος για αιώνες έχει υποδειχθεί ο μήνας για τους εραστές, με τον αρχικό εορτασμό στις 14 Φεβρουαρίου, ημέρα βαλεντίνων του ST. Στέλνουμε κάρτες, λουλούδια, και γλυκά.

Η ημέρα του Αγ.Βαλεντίνου μας υπενθυμίζει να πούμε στους αγαπημένους πόσο φροντίζουμε για αυτούς.

Αλλά έχετε σκεφτεί για την ιστορία της γιορτής; Ξέρετε γιατί η 14 Φεβρουαρίου καλείται ημέρα του Αγ.Βαλεντίνου και πώς αναπτύχθηκε η παράδοση της αποστολής των καρτών; Πώς αυτή η ημέρα συνδέθηκε για πάντα με την αγάπη;

Η ημέρα του Αγ.Βαλεντίνου δημιουργήθηκε αρχικά ως υποκατάστατο.
Στον πέμπτο αιώνα μ.χ, η καθολική εκκλησία προσπάθησε να απελευθερωθεί από μια κοινή ειδωλολατρική ιεροτελεστία γονιμότητας στην οποία οι Ρωμαίοι συμμετείχαν από τον τέταρτο αιώνα.  Κάθε χρόνο οι Ρωμαίοι γιόρταζαν, ενός νέου άνδρα την τελετή μετάβασης στο Θεό Lupercus, με μια λαχειοφόρο αγορά στα μέσα Φεβρουαρίου.

Τα ονόματα των πρόθυμων νέων κοριτσιών τοποθετούνταν σε ένα κουτί και ανασύρονταν τυχαία από τα έφηβα αγόρια.
Από αυτήν την λαχειοφόρο αγορά ένας νεαρός άνδρας διοριζόταν σε σύντροφο μιας νέας γυναίκας για την αμοιβαία ευχαρίστησή τους (συχνά σεξουαλική) και για τη διάρκεια ενός έτους.

Καθώς ο χριστιανισμός διαδώθηκε οι ηγέτες της εκκλησίας αποφάσισαν να απομακρύνουν αυτήν την πρακτική με την επιλογή ενός Αγίου "εραστή" για να αντικαταστήσουν το Θεό Lupercus.

Επέλεξαν το Βαλεντίνο, έναν επίσκοπο που μαρτύρησε τον τρίτο αιώνα μ.χ. με αιτία την αγάπη.

Ο αυτοκράτορας Claudius το 270 μ.χ είχε εκδώσει νόμο απαγορεύοντας το γάμο επειδή θεωρούσε ότι τα παντρεμένα άτομα έκαναν "φτωχούς στρατιώτες", μην θέλοντας να αφήσουν τις οικογένειές τους για να πάνε στη μάχη.

Ο Βαλεντίνος, επίσκοπος της Interamna, διαφώνησε με τον αυτοκράτορα και προσκάλεσε τους νέους εραστές για να τελέσουν μυστικό γάμο. Όταν ο Claudius διαπίστωσε ότι ο Βαλεντίνος εκτελούσε τις μυστικές τελετές γάμου, τον συνέλαβε και τον έφερε μπροστά του. Όταν ο Βαλεντίνος αρνήθηκε να αλλάξει τις απόψεις του και να αρνηθεί το χριστιανισμό, ρίχτηκε στη φυλακή για να εκτελεστεί. Το Φεβρουάριο του 270, ο Βαλεντίνος κτυπήθηκε, λιθοβολίθηκε και έπειτα αποκεφαλίστηκε.

Η παράδοση μας λέει ότι ενώ ο Βαλεντίνος ήταν στη φυλακή αλληλογραφούσε με όσους ήταν υπό τη φροντίδα του με την αποστολή επιστολών και σημειώσεων αγάπης σε ανθρώπους που ανήκαν στην κοινότητα του. Επίσης θεωρείται ότι ενώ ήταν στη φυλακή ο επίσκοπος ερωτεύτηκε με την τυφλή κόρη του δεσμοφύλακα, Asterius και ότι ο Θεός του επέτρεψε να αποκαταστήσει ως εκ θαύματος την όρασή της. Η παράδοση μας λέει, επίσης, ότι το αποχαιρετιστήριο μήνυμά του σε εκείνην περιείχε τη φράση "From Your Valentine".

Το 496 μ.χ, ο πάπας Gelasius απαγόρεψε το φεστιβάλ Lupercian, αλλά έξυπνα διατήρησε τη λαχειοφόρο αγορά, επειδή γνώριζε την αγάπη του Ρωμαίου για τα παιχνίδια της πιθανότητας, αλλά τώρα αντί των ονομάτων των γυναικών στο κουτί, υπήρξαν τοποθετημένα ονόματα Αγίων.  Άντρες και γυναίκες από κοινού τράβηξαν λαχνό και για το επερχόμενο έτος ανέμεναν για να μιμηθούν τη ζωή του Αγίου του οποίου το ονόμα είχαν ανασύρει...και ο βαλεντίνος του ST προωθήθηκε ως επιτηρητής στο όλο θέμα.
Πήρε κάποιο χρόνο ώστε αυτήν η νέα παράδοση να εδραιωθεί, αλλά τελικά, όλο και περισσότεροι Ρωμαίοι σταμάτησαν το φεστιβάλ Lupercian και το αντικατέστησαν με την ST Valentine day

Ενώ η λαχειοφόρος αγορά Lupercian αντικαταστάθηκε, οι περισσότεροι Ρωμαίοι νεαροί άνδρες δεν ικανοποιήθηκαν συνολικά με τη λαχειοφόρο αγορά των ονομάτων των Αγίων. Αντ' αυτού οι νεαροί άνδρες καθιέρωσαν τη συνήθεια να προσφέρουν στις γυναίκες που θαύμαζαν και επιθύμησαν να φλερτάρουν χειρόγραφους χαιρετισμούς αγάπης στις 14 Φεβρουαρίου.

Οι κάρτες έγιναν γνωστές ως κάρτες της ημέρας του Βαλεντίνου

Πηγη:e-evros.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

May Banners

ΠΑΤΑ LIKE ΚΙ ΕΣΥ ΑΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΣΟΥ

free counters