Nail's Love By Ms

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΩΞΕΤΕ ΜΥΓΕΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ

.
 

Μύγες
Μπορούν να περπατούν χαλαρά σε λείες επιφάνειες όπως τα τζάμια, ακόμα και ανάποδα χρησιμοποιώντας τα κολλώδη πόδια τους. Εσείς όμως δεν τις θέλετε να κυκλοφορούν γύρω σας. Εκτός από τα εντομοκτόνα υπάρχουν φυσικοί τρόποι για να τις απωθήσετε.
Βάλτε στο παράθυρο του δωματίου σας μια γλάστρα με μαϊντανό ή βασιλικό. Εναλλακτικά βάλτε σε ένα ποτήρι ή βαζάκι ένα κλωνάρι μαϊντανού ή βασιλικού. Στις μύγες δεν αρέσει καθόλου η μυρωδιά αυτών των φυτών και θα αλλάξουν πτήση!
Για να διώξετε τις μύγες από το δωμάτιό σας κόψτε ένα λεμόνι σε ροδέλες και καρφώστε επάνω τους μπαχαρικά γαρύφαλλα.
Αν είστε στο περιβάλλον και σας ενοχλούν οι μύγες, βάλτε δίπλα σας ένα μπολάκι ζεστό ξύδι και οι μύγες απομακρυνθούν.

Κουνούπια
Τα κουνούπια τρέφονται με νέκταρ και γύρη που βρίσκουν στη φύση, όμως τα θηλυκά χρειάζονται και αίμα για την ωρίμανση των αυγών τους. Πριν από κάθε ωοτοκία απαιτείται τουλάχιστον μία φορά να πιούν αίμα από τον άνθρωπο ή άλλα θερμόαιμα ζώα. Αναπαράγονται το καλοκαίρι και τον χειμώνα, τα γονιμοποιημένα θηλυκά, χρησιμοποιούν το τελευταίο αίμα που ρούφηξαν για αποθήκευση λίπους στο σώμα τους και κρύβονται σε κάποιο ζεστό μέρος.
Τα «ανωφελή» κουνούπια το καλοκαίρι την ημέρα ξεκουράζονται στους κρυψώνες τους και την νύχτα αναζητούν τροφή. Τα «κοινά» κουνούπια αναζητούν το θήραμά τους τις πρωινές και απογευματινές ώρες. Μπορεί να μεταφέρουν ιούς και γι αυτό πρέπει να αποφεύγουμε το τσίμπημά τους. Προσελκύονται από την κίνηση, το φως, τη σωματική θερμότητα, την υγρασία και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέεται με την αναπνοή.
Υπάρχουν οικολογικοί τρόποι για να μην πιουν το δικό σας αίμα και να μην σας ενοχλούν με το βούισμά τους τα βράδια.
Τα κουνούπια γεννούν τα αυγά τους στην επιφάνεια των λιμναζόντων νερών. Έτσι το πρώτο βήμα για τον έλεγχο των κουνουπιών είναι να μην υπάρχουν γύρω από το σπίτι σας στάσιμα νερά. Αλλάζετε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα το νερό στα κατοικίδια ζώα σας και φροντίστε να μην λιμνάζουν πουθενά νερά από βροχή ή πότισμα. Ελέγξτε για ξεχασμένο νερό σε λεκάνες, βάζα, λάστιχα, κ.λπ. Το νερό που μένει στάσιμο για καιρό μπορεί να γίνει σημείο που τα κουνούπια θα αφήσουν τα αυγά τους.

Φορέστε ανοιχτού χρώματος ρούχα και αποφύγετε τα σκοτεινά ρούχα που προσελκύουν τα κουνούπια.
Αποφεύγετε να φοράτε αρώματα, σπρέι μαλλιών και λοσιόν για μαύρισμα γιατί όλα αυτά προσελκύουν τα κουνούπια.
Αποφύγετε τα γλυκά και τα φρούτα όπως οι μπανάνες γιατί προσελκύουν τα κουνούπια.
Τα κουνούπια ανιχνεύουν τους ανθρώπους από 20 μέτρα μακριά από το διοξείδιο του άνθρακα της αναπνοής τους. Έτσι όταν κάνετε δουλειές που κάνουν βαρύτερη την αναπνοή σας γίνεστε μεγαλύτερος στόχος. Κάντε συχνά ντους για να απομακρύνετε τον ιδρώτα (και τα κουνούπια) από το σώμα σας.
Η κατανάλωση σκόρδου λειτουργεί σαν απωθητική ουσία μέσω της οσμής του δέρματος στις επιθέσεις κουνουπιών. Μπορείτε να τρίψετε λίγο πάνω στο σώμα σας ή να μασήσετε λίγο.
Όταν ψήνετε στη σχάρα, ρίξτε λίγο φασκόμηλο ή δεντρολίβανο στα κάρβουνα για να απομακρύνετε τα κουνούπια.
Σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εντομοαπωθητικά (π.χ. αν έχετε μωρό μικρότερο από δύο μηνών) αποτελεσματικές είναι οι κουνουπιέρες (ειδικά όταν είναι και εμβαπτισμένες σε εντομοαπωθητικό). Τοποθετήστε επίσης σίτες στις πόρτες, τα παράθυρα και γενικά στα ανοίγματα του σπιτιού (φεγγίτες, τζάκια κ.λπ.).

Απομακρύνετε τα κουνούπια
Ένας οικολογικός τρόπος για να απομακρύνετε τα κουνούπια είναι να φυτέψετε φυτά όπως το σκόρδο, η κανέλα, η αρτεμισία, η αρμπαρόριζα, η σιτρονέλλα, το γεράνι, ο κατηφές, ο βασιλικός, το δεντρολίβανο, τα γαρίφαλα, η μέντα, το μελισσόχορτο, τα κρεμμύδια, το θυμάρι, η καλέντουλα, η καλαμίνθη και το νυχτολούλουδο που λειτουργούν σαν φυσική απωθητική ουσία στα κουνούπια με το άρωμά τους.
Τα δέντρα ευκάλυπτος, κέδρος, δάφνη, φλαμουριά και διάφορα είδη κυπαρισσιού επίσης απομακρύνουν τα κουνούπια. Αυτά όμως είναι μεγάλα δέντρα και δεν φυτεύονται σε γλάστρα. Για να έχετε αποτέλεσμα θα πρέπει να περιμένετε να μεγαλώσουν (2 με 3 χρόνια).
Κουρέψτε (αν έχετε) το γρασίδι και τους θάμνους στον κήπο. Σε αυτά τα σημεία κρύβονται τα ενήλικα κουνούπια.
Χρησιμοποιήστε για εξωτερικό φωτισμό λάμπες κίτρινου χρώματος που προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια από ότι οι κοινές λάμπες.
Βάλτε ένα μπολ με ξύδι δίπλα στο κρεβάτι σας ή χρησιμοποιήστε αντί για το γνωστό φιδάκι, καμένο δεντρολίβανο. Ο ελληνικός καφές που καίγεται απωθεί πολλά έντομα και τα κουνούπια αλλά έχει έντονη οσμή.
Βάλτε σε ένα μπολ φύλλα βασιλικού και τρίψτε τα λίγο για να “βγει” το άρωμά τους. Πρόσθεσε λίγο ξύδι και ανακατέψτε. Αφήστε το δίπλα σας ή αν θέλετε αλειφτείτε με αυτό το μίγμα.
Στην αγορά κυκλοφορούν μικρές φορητές συσκευές που ισχυρίζονται ότι απωθούν τα κουνούπια με υπερήχους. Συμφώνα με τους κατασκευαστές τους αυτές οι συσκευές, εκπέμπουν σε μορφή υπερήχων, (που δεν συλλαμβάνει το ανθρώπινο αυτί) τον ήχο των αρσενικών κουνουπιών που ψάχνουν θηλυκά με σκοπό την γονιμοποίηση. Τα κουνούπια που τσιμπάνε είναι ήδη γονιμοποιημένα θηλυκά κουνούπια που θέλουν να αποφύγουν τα αρσενικά, και έτσι απομακρύνονται ακούγοντας αυτούς τους υπέρηχους. Υπάρχει αν θέλετε να δοκιμάσετε ένα δωρεάν πρόγραμμα για υπολογιστές με λειτουργικό Windows που εκπέμπει αυτούς τους υπέρηχους αρκεί να έχετε τα ηχεία του υπολογιστή σας ανοιχτά.
Στην αγορά κυκλοφορούν επίσης ηλεκτρικές συσκευές με γαλάζιο-μωβ φως που προσελκύοντας τα έντομα προς τι φως τα καίει σε ένα πλέγμα που περιβάλει.
Ένα εντομοαπωθητικό χωρίς χημικές ουσίες είναι οι ανεμιστήρες ιδιαίτερα οι οροφής. Σχετικές μελέτες έχουν δείξει πως ο αέρας είναι πολύ αποτελεσματικός στην απώθηση των κουνουπιών και άλλων εντόμων. Ο ανεμιστήρας δημιουργεί ένα κύμα αέρα, που εμποδίζει τα έντομα να πετούν και να προσγειώνονται δίπλα ή πάνω μας.
Το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε και είναι μία από τις κύριες ουσίες που προσελκύουν τα κουνούπια. Το ίδιο και ο ιδρώτας, το γαλακτικό οξύ και η θερμότητα που αναδίδει το σώμα όταν ιδρώνουμε. Ο αέρας εκτός ότι ενοχλεί τα έντομα στην πτήση τους, διαλύει και διαχέει το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε και ελαττώνει τις συγκεντρώσεις του γαλακτικού οξέος και των υπολοίπων, με αποτέλεσμα τα κουνούπια να μην προσελκύονται (και ταυτόχρονα μας δροσίζει).
Έτσι αν ψάχνετε μια φυσική λύση για την απομάκρυνση των κουνουπιών, βάλτε σε λειτουργία ανεμιστήρες μέσα και έξω από το σπίτι.

Απωθητικές ουσίες για το σώμα
Μια επάλειψη στο σώμα με χυμό λεμονιού μπορεί να απομακρύνει τα κουνούπια από πάνω σας. Το ίδιο ισχύει και για το ξύδι. Ένας άλλος οικολογικός και ευωδιαστός τρόπος για να διώξετε τα κουνούπια είναι να τρίψετε το δέρμα σας με φύλλα δυόσμου. Μπορείτε επίσης να γλιτώστε από τα τσιμπήματα αν τρίψτε το σώμα σας με άνθος λεβάντας ή κάνοντας επάλειψη στο σώμα σας με έλαιο λεβάντας. Το ίδιο αποτελεσματική είναι η καθαρή βανίλια.
Βοτανικές απωθητικές ουσίες για κουνούπια είναι τα αιθέρια ελαία σιτρονέλας, ευκαλύπτου, γερανιού, σόγιας, καρύδας και δυόσμου. Χρησιμοποιήστε μικρές ποσότητες γιατί είναι συμπυκνωμένα! Μια σταγόνα αρκεί.
Φτιάξετε την δικιά σας απωθητική ουσία αναμιγνύοντας 7-10 σταγόνες από αιθέρια έλαια σε 2 κουταλάκια από φυτικό έλαιο. Μια άλλη αντικουνουπική ουσία μπορεί να γίνει αναμιγνύοντας 20 σταγόνες έλαιο ευκαλύπτου, 20 σταγόνες έλαιο κέδρου, 10 σταγόνες πράσινο τσάι, 3 σταγόνες έλαιο γερανιού και 60 ml jojoba.
Προσοχή: Τα αιθέρια έλαια μπορεί να ενοχλήσουν τα ευαίσθητα άτομα και για αυτό πρέπει να γίνεται δοκιμή πρώτα σε ένα μικρό σημείο του σώματος, για τυχόν αλλεργίες. Οι έγκυοι γυναίκες πρέπει να ρωτήσουν το γιατρό τους πριν τη χρήση οποιουδήποτε αιθέριου λαδιού.

Σιτρονέλλα (the Mosquito Plant)
Η σιτρονέλλα είναι γνωστή φυσική απωθητική ουσία κουνουπιών. Τα αιθέρια έλαια της σιτρονέλλας χρησιμοποιούνται για παρασκευή λοσιόν, τζελ, σπρέι εμπλουτσιμένων αυτοκόλλητων και κεριών. Τα κεριά σιτρονέλλας μπορούν να βοηθήσουν αρκετά (αν αντέχετε το άρωμά τους) αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν αυτόνομη απωθητική ουσία. Οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στα κεριά σιτρονέλλας έχουν 42.3% λιγότερα τσιμπήματα συμφώνα με μελέτη του πανεπιστήμιου Guelph. Η επάλειψη με σιτρονέλλα μπορεί να σας απαλλάξει από τα κουνούπια αλλά όχι για πολλή ώρα.

Φυσικοί τρόποι για την αντιμετώπιση των τσιμπημάτων από κουνούπια
Τα συμπτώματα τσιμπήματος από κουνούπι είναι μια μικρή αίσθηση τσουξίματος και φαγούρας στο δέρμα. Το σημείο κοκκινίζει γρήγορα και διογκώνεται ελαφρά. Μην τρίβεστε στο σημείο που σας τσίμπησαν γιατί μπορεί να μολυνθεί!
Για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα τη φαγούρας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμμωνία, ξύδι, σόδα ή ντοματόζουμο.
Τρίψτε φύλλα φρέσκιας μαντζουράνας ή βασιλικού στα σημεία που έχετε φαγούρα από τσιμπήματα κουνουπιών για να ανακουφιστείτε.
Φτιάξτε μια κρέμα από μαγειρική σόδα και νερό. Ρίξτε λίγη σόδα σε ένα μικρό κύπελλο και αναμίξτε την με λίγο νερό ώστε να γίνει μια κολλώδης κρέμα. Αλείψτε με το μίγμα το τσιμπημένο σημείο για άμεση ανακούφιση.

Κατσαρίδες
Αν δείτε κατσαρίδες να κυκλοφορούν στο σπίτι αρχικά δεν πρέπει να σας πιάνει πανικός. Σκεφτείτε πως σε άλλα μέρη του κόσμου οι κατσαρίδες αποτελούν, κρατσανιστό έδεσμα. Ωστόσο εσείς ζείτε στην Ελλάδα και αντιπαθείτε τις κατσαρίδες. Υπάρχουν τρόποι απλοί, οικονομικοί και οικολογικοί αν έχετε κατσαρίδες να τις εξολοθρεύσετε όσο κοιμάστε, ή επιτόπου όταν τις δείτε, να τις απομακρύνετε από το σπίτι και να μην τους δώσετε λόγο να σας επισκέπτονται.
Εξολοθρεύστε τις κατσαρίδες όσο κοιμάστε
Βράστε πατάτες και αβγά και αγοράστε βόρακα από το φαρμακείο. Ανακατέψτε τα υλικά και λιώστε τα και κάντε μπαλάκια που θα βάλετε εκεί που κυκλοφορούν οι κατσαρίδες. Δηλαδή σε όλες τις σκοτεινές και υγρές περιοχές, όπως κάτω από τους νεροχύτες της μπανιέρας και της κουζίνας, πίσω από πλυντήρια και στεγνωτήρια, γύρω από το ψυγείο και πίσω από κάθε συσκευή. Ανανεώστε το μείγμα μετά από 6 μήνες.
Ανακατέψτε βόρακα με ίση ποσότητα ζάχαρης και απλώστε το μείγμα στα σημεία που έχετε δει κατσαρίδες.
Προσοχή: το μείγμα κοντά στις κατσαρίδες και μακριά από τα παιδιά ή κατοικίδια ζώα!
Ανακατέψτε ίσια μέρη μαγειρικής σόδας και ζάχαρης άχνης και αφήστε το μείγμα σε ένα ρηχό πιάτο στα σημεία που κυκλοφορούν κατσαρίδες. Ο συνδυασμός σόδας και ζάχαρης είναι θανατηφόρος για τις κατσαρίδες.
Εξολοθρεύστε τις κατσαρίδες επί τόπου

Εξολοθρεύστε τις κατσαρίδες επί τόπου
Κάντε ένα μείγμα νερού με σαπούνι και ψεκάστε τις κατσαρίδες όταν τις εντοπίσετε. Το σαπουνόνερο τις εξουδετερώνει.
Χρησιμοποιήστε φωτιστικό οινόπνευμα (μπλε) ή οινόπνευμα με γλυκερίνη και ψεκάστε τις κατσαρίδες επί τόπου κατσαρίδες. Το οινόπνευμα και ειδικά το φωτιστικό είναι ιδιαίτερα τοξικό πάνω στα έντομα.

Καθαριότητα
Βασικό είναι να διατηρείτε το σπίτι πολύ καθαρό. Οι κατσαρίδες εμφανίζονται σε χώρους που έχουν ήδη ρυπανθεί με περιττώματα από άλλες κατσαρίδες.
Τρίψτε τα πατώματα των υπογείων με διάλυμα χλωρίνης και καυτού νερού αρκετές φορές το χρόνο. Αν είδατε μια κατσαρίδα θα πρέπει να αρχίσετε να σκουπίζετε και να σφουγγαρίζετε συχνότερα και καλύτερα. Χρησιμοποιείστε απορρυπαντικό ή απολυμαντικό και καθαρίστε καλά την περιοχή που κυκλοφορούν για να αποφύγετε την επανεμφάνισή τους εκεί. Σε τσιμεντένιους τοίχους και πατώματα χρησιμοποιήσετε χλωρίνη με νερό. Στις πιο δύσκολες περιοχές χρησιμοποιήστε αντιβακτηριδιακά υγρά και βούρτσες.
Καθαρίζετε όλα τα υπολείμματα τροφών από τους πάγκους, τα τραπέζια και όλες τις περιοχές του σπιτιού και αποθηκεύετε τα τρόφιμα αντί να τα αφήνετε στον πάγκο ή το τραπέζι της κουζίνας. Πετάτε καθημερινά τα σκουπίδια.
Τακτοποιήστε και αν δεν τα χρειάζεστε ανακυκλώστε τα άχρηστα πράγματα όπως, τα χαρτιά, παλαιές εφημερίδες, τις πλαστικές τσάντες από ψώνια και τους φακέλους.

Αν σας άρεσε το θέμα προωθήστε το στους φίλους σας για να τους ενημερώσετε

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

May Banners

ΠΑΤΑ LIKE ΚΙ ΕΣΥ ΑΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΣΟΥ

free counters