Μήπως η μητρότητα και οι ευθύνες άλλαξαν τα συναισθήματά σας για το σύντροφο και πατέρα των παιδιών σας; Ένα νέο βιβλίο μας δείχνει τον τρόπο να δούμε το σύντροφό μας με άλλα μάτια.
Σας αρέσει πολύ να ζείτε μαζί του, λατρεύετε και τον ίδιο και τα παιδιά σας, αλλά υπάρχουν κάποιες στιγμές που αναρωτιέστε τι θα γινόταν αν… δεν τον είχατε συναντήσει. Ο Ιβ Αλεξάντερ Τάλμαν, ψυχολόγος και οικογενειακός σύμβουλος, στο βιβλίο του Κρατήστε ανέπαφη την ευχαρίστηση του να είστε μαζί μας δίνει δέκα συμβουλές προκειμένου να ανανεώσουμε μια μακρόχρονη σχέση.
1. Γίνετε εξπέρ στην επικοινωνία
Αποκτήστε την καλή συνήθεια να ρωτάτε καθημερινά το σύντροφό σας πώς πήγε η μέρα του. Αν είστε εκνευρισμένη μαζί του, αποφύγετε να αρχίσετε να εκτοξεύετε απειλές και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Αντί να του πείτε «είσαι ένας τεμπέλης, ένας εγωιστής» ή «βαρέθηκα να αλλάζω εγώ το παιδί κι εσύ να κάθεσαι στον καναπέ», πείτε του «δεν θέλω να με αδικείς και να μου φορτώνεις τα πάντα». Γενικά, αντί για προσβολές, μιλήστε του για τα δικά σας συναισθήματα και καθοδηγήστε τον. Για παράδειγμα: «Σε παρακαλώ, άλλαξε το μωρό μέχρι να του φτιάξω το γάλα».
2. Αποδεχτείτε το σύντροφό σας
Όλοι οι άνθρωποι είμαστε μοναδικοί, συνεπώς και διαφορετικοί μεταξύ μας. Αυτό ισχύει για όλους, ακόμη και για το σύντροφό σας. Όπως δέχεστε τα προτερήματά του, θα πρέπει να αποδεχτείτε και τα ελαττώματά του. Είναι άτοπο να προσπαθήσετε να τον αλλάξετε. Στην πραγματικότητα, όταν προσπαθούμε να αλλάξουμε τον άλλο για να γίνει αυτό που ονειρευόμαστε, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να προκαλέσουμε κρίση στη σχέση. Σκεφτείτε πόσα από τα δικά σας ελαττώματα αποδέχεται εκείνος.
3. Αναλάβετε τις ευθύνες σας
Το ότι είστε μαζί δε σημαίνει πως η ύπαρξή σας είναι άρρηκτα δεμένη με αυτή του συντρόφου σας. Σε μια υγιή σχέση ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του εαυτού του και των πράξεών του. Την επόμενη φορά που θα τον θεωρήσετε υπεύθυνο για τη δυστυχία σας, μήπως πρέπει να σκεφτείτε εσείς τι κάνετε για να είστε ευτυχισμένη; Και αντί να πιστεύετε πως εκείνος φταίει για κάθε δικό σας αρνητικό συναίσθημα, μήπως θα πρέπει να αναλογιστείτε πως η σχέση δεν υπάρχει για την ικανοποίηση των εγωκεντρικών μας αναγκών αλλά για την αυτοπραγμάτωση και την προσωπική μας ολοκλήρωση;
4. Φροντίστε το σύντροφό σας
Κάντε του μικρές ή μεγάλες χάρες, φερθείτε του με αγάπη, τρυφερότητα και ευγένεια. Αποφύγετε τις δυνατές φωνές, τις διαταγές ή να του μιλάτε με «υπηρεσιακή» και αυστηρή γλώσσα.
5. Εκφράστε του την ευγνωμοσύνη σας
Η αγάπη είναι ένα δώρο με αξία και το να μάθουμε να αγαπάμε είναι το πρώτο βήμα για την αυτοβελτίωσή μας. Οπότε, μην αφήνετε ούτε μια μέρα να περνάει χωρίς να του θυμίζετε πόσο ευτυχισμένη σας κάνει με την αγάπη του. Μη διστάζετε να του λέτε ευχαριστώ γι’ αυτό που είναι, γι’ αυτό που προσφέρει για την παρουσία του δίπλα σας, για την εμπιστοσύνη που σας δείχνει.
6. Μάθετε την «τέχνη της σύγκρουσης»
Οι εντάσεις και οι τσακωμοί εννοείται πως σε μια κοινή ζωή είναι μέσα στο πρόγραμμα. Και πάντα ένας από τους δύο είναι που παίρνει το σήμα για το πότε σταματάει ένας καβγάς. Αντί να δώσετε συνέχεια σε έναν καβγά, προτιμήστε να συμφιλιωθείτε. Προσπαθήστε να μιλήσετε για το συγκεκριμένο θέμα όταν θα έχετε πάρει αποστάσεις από την ένταση της στιγμής. Εξηγηθείτε με σαφήνεια αποφεύγοντας τους σαρκασμούς, τις κατηγορίες και τις ειρωνείες. Δεν χρειάζεται μπροστά στο θυμό του να κρατάτε αμυντική στάση ή να αντιδράτε. Επίσης, προσπαθήστε να παραμείνετε στην ουσία της διαφωνίας και να μην εμμένετε σε κουραστικές λεπτομέρειες. Συζητήστε πιθανές λύσεις και μη διστάσετε να του δείξετε την ευγνωμοσύνη σας όταν εκείνος κατανοήσει τη θέση σας.
7. Πείτε του ξεκάθαρα αυτό που θέλετε
Ζητήστε αντί να επιπλήττετε. Αυτός είναι ο χρυσός κανόνας για μια ειρηνική, υγιή και ειλικρινή συμβίωση. Αντί να θυμώνετε που και αυτό το Σάββατο εξαφανίστηκε και σας άφησε με τα παιδιά στο σπίτι, απλώς ζητήστε του να πάει βόλτα με το ένα.
8. Διατηρήστε τη σωματική επαφή
Ακόμη κι αν είστε θυμωμένη ή έχετε κακή διάθεση, μη στερείτε ούτε από εσάς ούτε από εκείνον την ευχαρίστηση του αγγίγματος. Ένα χάδι, ένα πεταχτό φιλί, μια αγκαλιά, η ζεστασιά του κορμιού του θα σας καθησυχάσουν και θα βελτιώσουν τη διάθεσή σας. Όλοι έχουμε ανάγκη από την καθημερινή επαφή και δεν χρειάζεται να είναι πάντα ερωτική. Ένα άγγιγμα στον ώμο, ένα χάδι στο κεφάλι θα βοηθήσει πολύ στο να νιώσετε και πάλι ερωτευμένοι.
9. Φροντίστε τη σχέση σας
Πάντα υπάρχουν δικαιολογίες για μια «κουρασμένη» σχέση. Η κούραση, η δουλειά, τα παιδιά, η ρουτίνα. Προκειμένου να ξαναβρεί το ζευγάρι την επιθυμία του, κάποιες φορές ίσως χρειαστεί να αλλάξει αυτήν ακριβώς τη ρουτίνα. Βέβαια, οι αλλαγές κάνουν καλό αν τις επιθυμούν και οι δύο και όταν αφορούν ένα ήδη αγαπημένο ζευγάρι. Αν οι διαφωνίες είναι σοβαρές, ο μόνος τρόπος για να δυναμώσει η σχέση είναι να δουλέψετε πάνω σε αυτή. Πώς; Με το να μιλάτε και να ακούτε ο ένας τον άλλον. Στα δύσκολα δεν είναι ντροπή να ζητήσετε τη βοήθεια από κάποιον ειδικό.
10. Η αγάπη δεν είναι αριθμητική
Όταν ερωτευόμαστε με πάθος, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τα πάντα στον άλλον χωρίς να του ζητήσουμε κανένα αντάλλαγμα. Ο έρωτας είναι δόσιμο ψυχής, αλλά επειδή συχνά περνάει γρήγορα και γυρνάμε στον παλιό εγωιστή εαυτό μας αρχίζουμε τους υπολογισμούς:«Αν του δώσω αυτό, θα μου κάνει εκείνο». Κι όμως, η αγάπη δεν είναι μαθηματική σκέψη. Έχετε σκεφτεί πόσο ευτυχισμένοι γινόμαστε όταν δίνουμε ανυστερόβουλα, μέσα από την ψυχή μας, χωρίς να χρειάζεται να «πληρωθούμε» γι’ αυτό; Αρκεί βέβαια αυτό να είναι αμοιβαίο ώστε να μη φτάσουμε σε σημεία εκμετάλλευσης τους ενός από τον άλλο. Το φιλότιμο θα πρέπει να χαρακτηρίζει όλες τις σχέσεις μας και ιδίως τη σχέση με το σύντροφο της ζωής μας.
Με τη συνεργασία της Αναστασίας Φρόντζου-Χρηστίδη (ειδική σύμβουλος σχέσεων παιδιού & οικογένειας)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου