Nail's Love By Ms

Bacne! Πώς θα ξεφορτωθείς την ακμή στην πλάτη! Ο δερματολόγος απαντά!

.
 






Η πλάτη είναι ένα από τα πιο δυνατά σημεία μιας γυναίκας! Σκέψου: πόσο sexy δείχνεις με ένα backless φόρεμα που αφήνει εκτεθειμένη όλη την πλάτη σου; Όμως, δεν είναι για όλες τόσο εύκολο να φορέσουν με αυτοπεποίθηση το backless φόρεμά τους χωρίς να ρίξουν τα μαλλιά τους για να καλύψουν την ακμή στην πλάτη ή έστω καναδυό σπυράκια που εμφανίστηκαν απροειδοποίητα. Και μόνο όσες ξέρουν- το έχουν περάσει μπορούν να καταλάβουν.



Λοιπόν! Παρακάτω σου έχουμε όλα τα info από τον δερματολόγο Μανόλη Κουρή: τι είναι η ακμή στην πλάτη, πώς δημιουργείται, τι πρέπει να κάνεις, ακόμη και τι υφάσματα να αποφεύγεις. Ακολούθησε τις συμβουλές του και σου εγγυώμαι ότι την επόμενη φορά που θα φορέσεις το backless φόρεμά σου θα μπορείς να πιάσεις τα μαλλιά σου μια ψηλή αλογοουρά!




- Γιατί μπορεί να αποκτήσουμε ακμή στην πλάτη και όχι σε κάποιο άλλο σημείο του σώματός μας;
Τους θερινούς μήνες, μπορεί να εμφανιστεί σχετικά αιφνίδια, μετά από έκθεση στον ήλιο, έντονη ακμή στον κορμό (ράχη και στέρνο) σε άτομα που κατά το παρελθόν είχαν ήπιο ιστορικό κλασσικής ακμής. Στην ορολογία της Δερματολογίας η κατάσταση αναφέρεται σαν "Θερινή Ακμή" ή "Ακμή της Μαγιόρκα" (Acme Majorca). Η ακμή αυτή εμφανίζεται στον κορμό με την εικόνα μονόμορφων μικρών βλατίδων ( "κόκκινα σπυράκια") με ή χωρίς πύον που επιμένουν και ενίοτε προκαλούν κνησμό. Απαντάται συνήθως σε τροπικά ή θερμά κλίματα (εξ' ου και ο όρος "Μαγιόρκα"). Οφείλεται στο κλείσιμο των πόρων των σμηγματογόνων αδένων του σώματος από την έντονη εφύγρανση της επιδερμίδας λόγω υπεριδρωσίας, ζέστης, χρήσης λιπαρών καλλυντικών ή αντιηλιακών λαδιών, σε άτομα με αυξημένη λιπαρότητα στο δέρμα.



- Τι την προκαλεί; Στρες, κακή διατροφή, ορμονική διαταραχή;

Δεν οφείλεται στο στρες, στη διατροφή, ή σε ορμονική διαταραχή, παράγοντες που επηρεάζουν την κοινή ακμή, ενώ αφορά κυρίως σε άτομα 20-30 ετών, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Η αντιμετώπισή της εξαρτάται απο τη βαρύτητα της εκδήλωσης.



- Πώς μπορούμε με απλά βήματα να φροντίζουμε την πλάτη μας ώστε να μειώσουμε την έξαρση της ακμής;  




Κατ'αρχάς, η φροντίδα του σώματος απαιτεί πλύσιμο με καθαριστικά σε μορφή τζέλ που "στεγνώνουν" ικανοποιητικά την επιδερμίδα ενώ ακόμα και τα scrub μπορούν να βοηθήσουν. Η χρήση στυπτικών ("ξηραντικών") κρεμών, λοσιόν ή τζελ που μπορεί και να περιέχουν αντιβιοτικό είναι το πρώτο φαρμακευτικό βήμα για την θεραπεία. Η αποφυγή της υπεριδρωσίας, των λιπαρών καλλυντικών, των συνθετικών υφασμάτων,- συνίστανται μόνο βαμβακερά και ανοιχτά χρώματα- και η έντονη έκθεση στον ήλιο αποτελούν επικουρικά μέτρα.



- Με τα χάπια τι γίνεται; Είναι απαραίτητα;
Σαν δεύτερο φαρμακευτικό μέτρο ακολουθεί η αντιβίωση απο το στόμα, εάν με τα παραπάνω δεν βελτιωθούμε μετά από 10-15 μέρες. Η αντιβίωση χορηγείται για 2-3 εβδομάδες και σχεδόν πάντοτε είναι αποτελεσματική.




- Ήλιος και θάλασσα: έχουμε δει ότι τους καλοκαιρινούς μήνες τα σπυράκια μειώνονται ή ξηραίνονται. Από τον Σεπτέμβριο, όμως, είναι ξανά εκεί. Τελικά, ο ήλιος και το αλάτι βοηθούν ή σε βάθος χρόνου επιδεινώνουν το πρόβλημα; 



Σε ό,τι αφορά στη σχέση της ακμής με τον ήλιο και τη θάλασσα ισχύουν τα κάτωθι: η κοινή ακμή βελτιώνεται λόγω της φωτοευαισθησίας του μικροβίου της ακμής (p.acnes) και της ξηραντικής επίδρασης του αλατιού της θάλασσας. Άλλες μορφές όμως όπως η ροδόχρους ακμή επιδεινώνονται. Σε βάθος χρόνου η επίδραση των ανωτέρω στην ακμή ατονεί. Το Σεπτέμβριο τότε, ίσως πρέπει να δρομολογήσουμε μια ριζική, συστηματική αγωγή με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα σε συνδυασμό με νέους κανόνες συμπεριφοράς απέναντι στο ακνεϊκό δέρμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

May Banners

ΠΑΤΑ LIKE ΚΙ ΕΣΥ ΑΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΣΟΥ

free counters